Neuništiva potreba čovjeka za traženjem smisla

29

Novi broj Kane: Neuništiva potreba čovjeka za traženjem smisla

 

U ožujku, mjesecu u kojem posebno častimo svetoga Josipa, i novi broj Kane već na prvim stranicama daje mu svoj prilog. Rubrika Samo pet stvari pod naslovom Naš sveti Josip govori o ovom svetcu osvrčući se na Josipove naume, službu, izlazak iz sigurnosti, ulogu čuvara i hranitelja te na Josipovu šutnju. Svaki je odlomak aktualiziran i upućuje čitatelja na ono što možemo naučiti od svetoga Josipa i primijeniti danas. O izgradnji vjerskih objekata kao odrazu štovanja svetoga Josipa pisao je Aldo Sinković, a fra Darko Tepert osvrnuo se pak na tumačenje čovjekova poslanja za obitelj u Svetom pismu te život u služenju, sa svetim Josipom u središtu.

Tema pandemije i dalje je aktualna pa se njome u novom broju Kane bavio Josip Grbac u Pitanju sadašnjega trenutka, pod naslovom Cjepivo i medicinska etika. Upozorio je pritom na opasnost od podjela i diskriminacije onih koji se iz nekog razloga možda neće (moći) cijepiti. “I onaj koji se cijepi i onaj koji se, zbog opravdanih razloga, ne cijepi, ima pravo na svoje dostojanstvo. Svi imaju pravo da se, glede njihova stanja, poštuje profesionalna tajna”, ističe Grbac. U Političkim temama Tonči Tadić prokomentirao je pak epidemiološke mjere te medijske osude vezane uz cijepljenje preko reda.

Na nekoliko stranica Kane proteže se razgovor s dr. Križom Katinićem, psihijatrom, psihoterapeutom, profesorom i publicistom, koji je napisao predgovor i redigirao novo izdanje knjige Viktora E. Frankla, Liječnik i duša, koje je nadavno objavljeno u Kršćanskoj sadašnjosti. “Čitanjem knjige Liječnik i duša nakon početne privlačnosti teksta neminovno slijedi teži postupak susretanja s vlastitim nedoumicama i zabludama u traženju smisla”, rekao je dr. Katinić, osvrčući se na temeljno Franklovo učenje da je smisao moguće naći uvijek, bez obzira na teškoće, do posljednjeg daška života. U razgovoru se, osim na spomenutu knjigu i logoterapiju osvrnuo na temu smrti, straha od smrti, gubitka smisla, odnos kršćanske vjere i smisla i niz drugih zanimljivih tema, kojima je u pozadini bogato iskustvo dr. Katinića s pacijentima.

S obzirom na aktualnu Godinu čitanja, s. Veronika Mila Popić u tekstu Čitač i čitatelj britko komentira transformaciju vještine čitanja u današnjem svijetu i kako ona utječe na čitanje Božje riječi, ali i nudi jedan sjajan poticaj: razviti vještinu svetog čitanja.

 

U Obiteljskom savjetniku Montessori odgojiteljica Zrinka Hržić piše o Ekologiji dječje duše, a Jeronim Ban o Teškim razgovorima sa starim i nemoćnima. Slavica Dodig u članku Štap: oslonac i zaštita analizira motiv štapa u Bibliji, umjetnosti i književnosti, a Đurica Pardon i ovoga puta vodi čitatelja putovima cjelovite ekologije, pišući o postu i nemrsu kao pokorničkom djelu ugodnom Bogu, ljudima i životinjama, iz nešto drukčije, vrlo zanimljive perspektive.

U novom broju Kane za ožujak čitatelj će zasigurno pronaći obilje zanimljivih tema, od prigodnih preduskrsnih Uskrsni dar svetog Ivana Pavla, Krešimir Cerovac), preko aktualnih (Ekumenizam je isključivo vjersko pitanje, Stjepan Baloban) do onih vezanih uz povijest i kulturu (Kako su građene srednjovjekovne katedrale… I zašto su se rušile, Tomislav Matić).

Kana se može potražiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, web knjižari ili u župama, a odnedano je dostupna i u eIzdanju po nižoj cijeni.

PODIJELI