Potrebno je odvojiti vrijeme za ono što je vrijedno i važno u životu – tišina je svakako jedna od tih stvari, iako mnogima zasigurno neće prvo pasti na pamet. Čini se da za tišinom i šutnjom čezne samo mali broj ljudi. Za mnoge tišina znači mirovanje ili (samo)izolaciju. Ipak, tišina je već stoljećima nezamjenjivi dio samostanskog načina života kod benediktinaca. I to ne bez razloga.

Autor Zacharias Heyes objašnjava i zašto. Njegov mali redovnik primjećuje zašto je tišina dragocjena, unatoč početnim poteškoćama. Zabavne epizode malog redovnika Zacharias je satkao u knjigu Mali redovnik i pitanje tišine, poprativši ih oštroumnim tekstovima u kojima, između ostalog, tumači benediktinsku tradiciju i kako je ona danas življena u samostanu. Heyes pritom iskreno i otvoreno iznosi i svoja iskustva (npr. kako se jednom naljutio na gosta samostana koji se tužio na Crkvu), a završava savjetima i vježbama kojima je cilj pomoći čitatelju da se vrati u svoje središte, otkrije tišinu (i shvati zašto ona nije dosadna).

Ova topla knjiga prepuna humora koja pričama, mnogim praktičnim vježbama i poticajima na razmišljanje zasigurno će donijeti mir u život čitatelja, a možda i ponukati na tišinu koja može biti itekako plodonosna. Knjigu nadopunjava Mali rokovnik za 2021. s prigodnim citatom na početku svakog pojedinog mjeseca te s popisom liturgijskih svetkovina i blagdana, spomendana hrvatskih svetaca i blaženika te državnim praznicima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

Za sve one koji u ovo vrijeme došašća razmišljaju i o darivanju, dobra ideja za darivanje u duhu vjere može biti upravo ovaj komplet, ili pak zasebno izdanje, a potražiti ih možete ovdje.

Smisao života sastoji se u pronalaženju tvoga dara. Svrha života je darovati ga drugima.

 (Pablo Picasso)

PODIJELI