Navika čuvanja čiste savjesti

35

… neprestano čuvati besprijekornu savjest pred Bogom i pred ljudima  —Djela 24:16

Božje zapovijedi nama, zapravo su dane životu Njegovog Sina u nama. Posljedično tome, Njegove zapovijedi su teške našoj ljudskoj prirodi u kojoj je oblikovan Božji Sin (vidi Galaćanima 4:19). Međutim, one postaju božanski lagane jednom kad poslušamo.

Savjest, to je ona sposobnost u meni koja se veže uz najviši standard koji mi je poznat, a zatim me neprestano podsjeća na ono što taj standard zahtijeva od mene. Savjest je oko duše koje gleda ili prema Bogu ili prema onome što smatramo najvišim standardom. To objašnjava zašto se savjest razlikuje kod različitih ljudi. Ukoliko imam naviku neprestano pred sobom držati Božji standard, moja će me savjest uvijek usmjeravati prema Božjem savršenom zakonu i ukazivati mi na ono što bih trebao učiniti. Pitanje je samo hoću li se pokoriti? Moram se potruditi održavati svoju savjest toliko osjetljivom, da mogu živjeti bez da ikome ikada nanesem ikakvu uvredu. Trebao bih živjeti u tako savršenom skladu s Božjim Sinom, da se duh mog uma obnavlja kroz sve životne okolnosti, te kako bih brzo mogao dokazati „što je to dobra i ugodna i savršena volja Božja “ (Rimljanima 12:2; također vidi Efežanima 4:23).

Bog nas uvijek upućuje do zadnjeg detalja. No pitanje je, je li moje uho dovoljno osjetljivo čuti  i najtiši šapat Duha, tako da mogu znati što mi je činiti? “I ne ožalošćavajte svetoga Duha Božjega  …” (Efežanima 4:30). On ne govori glasom grmljavine, dapače, Njegov je glas toliko nježan, da nam ga je vrlo lako izignorirati. Stoga je jedino što našu savjest drži osjetljivom na Njega, naša navika unutarnje otvorenosti prema Bogu. Čim se počnete raspravljati sa svojom savješću, odmah prekinite. Ne pitajte: “Zašto to ne smijem učiniti?”, jer tad ste nam pogrešnom putu. Ne postoji mogućnost rasprave kad vam vaša savjest progovori. Što god bilo, odbacite to i potrudite se svoj unutarnji vid držati jasnim.

– Oswald Chambers – kapelan britanske vojske

Trenutak istine:

Je li Božji standard mjerilo moje savjesti? Čujem li Božji tih i nježan glas ili sam oguglao u pregovorima, pa ignoriram glas savjesti? Njegujem li osjetljivost svoje savjesti?

PODIJELI