Mudrost – element Božje ljubavi

164

Što je to mudrost? Kako dolazi do mudrosti ili kako postati mudar?

Mudrost je jedan od najvećih elemenata Božje ljubavi. Najveći plod mudrosti je zdrav razum koji je i jedan od najvećih komplimenata svih darova, jer zdrav razum nam pomaže kako dobro i pravedno upravljati s ostalim darovima….

Tko može za sebe reći da je mudar ili da živi mudro? Jedan od primjera imamo u 24. psalmu “Tko može izaći na goru Gospodnju?”

Pogledajmo na Blaženu Djevicu Mariju i na Lauretanske litanije gdje se dva puta spominje mudrost – “Djevice premudra i Djevice mudrosti”

Biti mudar znači biti ispunjen Duhom Božjim, jer bez Duha Božjega čovjek ne može biti mudar. Kada spominjemo mudrost, onda se dublje trebamo zagledati u Blaženu Djevicu Mariju. Ona možda nije bila vrhunski premudra i nije bila posebno obrazovana, a u ono vrijeme nije završila nikakvu rabinsku školu, no ipak je s punim pravom možemo nazvati

“Djevice premudra”. Zašto? Zbog toga jer je cijelim svojim srcem tražila Boga i vršila je Božju volju. Njezina potpuna odanost se očituje najprije kod prikazanja u hramu, a nakon toga pod križem. Pokazala je u svom primjeru vrhunac vjere i svima nama je primjer kako živjeti vjeru.

Marija je uvijek vršila Božju volju, a Gospodin Isus je rekao:” Tamo gdje je tvoje blago tamo će biti i tvoje srce.(Mt6,21)

Marijino blago je bilo u vršenju Božje volje.

Sveti Ivan u svojoj prvoj poslanici piše: “Tko čini volju Božju, ostat će dovijeka (1.poslanica Iv 2,18)

Svaki od nas, kad traži Božju volju, nije samo mudar, ali premudar je pred Bogom stvoriteljem i to može biti svatko od nas npr. obična čistačica, doktor, policajac, radnik, jer svi smo mi pozvani ići putem spasenja. Živjeti mudro znači tražiti i vršiti volju Božju i znamo da je naše posvećenje volja Božja u statusu u kojem se nalazimo.

Maroš Danev

PODIJELI