mnogi-mole

 

Pitanje:

Najbolji je prijatelj onaj koji moli za vas pa me zanima koliko je stvarno preporučljivo moliti za druge? U mnogim molitvenim zajednicama čuje se priča da nije preporučljivo moliti za druge jer nose u sebi zloduhe koje možemo pokupiti na sebe. Molim vas da mi objasnite i kažete vaše mišljenje kada je vezano za molitvu za druge. Jeli preporučljivo moliti ili nije preporučljivo? BVB

 

Odgovor:

Poštovani!

U samom početku ste vrlo dobro definirali stav molitve za druge ili kako ih Biblija naziva posredničke molitve. Biblija je puna savjeta o posredničkim molitvama i te molitve su nešto što pomaže i nama i našim prijateljima za koje molimo. Sveti Jakov, brat Gospodina našega Isusa Krista pisao je: Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. Jakov 5,16. Sveti Jakov posebno naglašava važnost posredničke molitve. Još je prorok Jeremija savjetovao Izraelce da mole za druge: Tražite blagostanje gradu, u koji sam vas odveo, i molite se za njega Gospodu; jer blagostanje njegovo vaše je blagostanje. Jeremija 29,7. Isus je čak od nas tražio da molimo za neprijatelje: A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one, koji vas progone! Matej 5,44. U Bibliji će te naći puno savjeta i primjera kako moliti za druge u posredničkim molitvama.

Moliti za druge u posredničkim molitvama je potpuno uputno jer to pokazuje da nismo sebični i ne molimo samo za sebe. Shvaćanje da se ne bi trebali moliti za druge jer nose zloduha, je u potpunosti nebiblijski i ne primjereno. Ako sigurno znamo da netko ima zloduha, Isus je dao vrlo precizan naputak kako se za njega treba moliti. On je rekao: Isus zapovjedi zlome duhu, i on izađe iz njega, tako da je ozdravio od toga časa. Tada pristupiše učenici k Isusu i upitaše ga nasamo: “Zašto ga mi ne mogosmo istjerati?” On im odgovori: “Jer imate tako malo vjere, jer zaista, kažem vam: “Ako imate vjere kao zrno gorušično, možete reći gori ovoj: “Prijeđi odavde tamo, i prijeći će tamo. Ništa vam neće biti nemoguće. A ova se vrsta izgoni samo molitvom i postom.” Matej 17,18-21. Ne moliti za onoga u kome je zloduh bi značilo da smo ga otpisali i predali u vlast Sotoni. Naša molitva za takve ljude Bogu daje dodatnu punomoć da Duh sveti dodatno intervenira kako bi čovjeka spasio.

Stoga posrednička molitva je najljepše iskustvo koje možemo steći s Bogom u molitvi i od nje nikada ne odustajte.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

 

PODIJELI