Molim vas da mi pomognete, bivša kolegica me vrijeđala, ponižavala, željela zlo, i sad nakon svega želim joj napakostiti. Vjernica sam, ali izjeda me to, i želim se osvetiti.

 

Poštovana!

Vaše pitanje je više nego praktične naravi i u Bibliji postoji dosta tekstova koji daju savjete kako postupiti u situacijama u kojoj se vi nalazite. Želio bi malo da analiziram vašu situaciju, a vi mi ne zamjerite što ću to učiniti tako što ću neke stvari nagađati jer ih niste opisali.

Iz ovog što ste napisali, mogu samo zaključiti slijedeće: Vi ste imali prijateljicu s kojom ste bili jako dobri. Jednog trenutka dogodilo se nešto da iz čista mira vas je prijateljica počela vrijeđati i ponižavati, željeti vam zlo. Istina vjerojatno joj niste ostali dužni i verbalno ste joj vratili istom mjerom (to je moje nagađanje) To svakako nije riješilo stvar, već ju je pogoršalo. Sada više nemate prijateljicu, već imate osobu koja će iskoristiti svaku prigodu da vas povrijedi, da vas ponizi, ili omalovaži.

Moje osnovno pitanje i nije što se kod vas to dogodilo, već zašto se to dogodilo. Zašto vas je prijateljica iz čistog mira počela ponižavati i vrijeđati. Možda se je željela našaliti na vaš račun, a vi to niste doživjeli kao šalu. A možda vas je i stvarno htjela vrijeđati i ponižavati. Postoje osobe koje nisu u stanju se ničim uzdići više od drugih, pa svoju potrebu da budu viši od drugih rješavaju ponižavanjem drugih. Ako je njen cilj bio vas povrijediti i vi ste se nakon toga osjećali povrijeđeni, tada ste joj nehotice dali kompliment, i to za nešto što radi ružno. Da se niste uvrijedili, a ona je to željela, tada bi ju to strašno grizlo. Osjećala bi se ponižena, ovako se osjeća pobjednicom.

Da pogledamo što kaže Biblija. Biblija po tom pitanju ima puno savjeta. Svakako Biblija podupire naše ljudsko dostojanstvo i ako je to ikako moguće trebamo ga zaštiti. Upravo zbog toga Biblija kaže: Oko za oko, zub za zub, ruka za ruku, noga za nogu, Izlazak 21,24.  Ova naredba se ne smije koristiti individualno, već je to nešto što sud mora procijeniti. Da se razumijemo, želja za osvetom je sasvim prirodna pojava, i Biblija nema ništa protiv nje, ako je ona rješenje da stvar bude ljepša i bolja. Ipak Bog nam individualno ne dozvoljava koristiti ovu naredbu jer mi želimo odmazdu. Ako nam netko izbije zub, mi bi mu izbili sve zube. Ako nam netko izbije jedno oko, mi bi mu izbili oba oka.

Istina ne može se uvijek sudom doći do pravde. U tom slučaju postoji Božji nalog: Ne osvećujte se sami, ljubljeni, nego podajte mjesto gnjevu, jer je pisano: “Moja je osveta, ja ću vratiti”, govori Gospodin. Rim 12,19. Nekada treba jednostavno prepustiti Bogu da On to izvede do kraja. Uglavnom Posijali su vjetar, i požet će oluju; Hošea 8,17. kaže Biblija.

No, ipak Biblija preporuča na više mjesta osvetu na jedan poseban način. Naprotiv: Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu. Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo. Rimljanima 12,20.21. Kada bi nekome na glavu istresli kantu sa žeravicama, zasigurno bi završili iza rešetaka zbog nasilja. Međutim ovaj učinak je gori od toga, a nitko vas ne može optužiti. Možda vam se čini da ovaj način osvete ne funkcionira najbolje. Uvjeravam vas da je on najučinkovitiji. On je u potpunosti kršćanski i to je najbolniji način osvete.

S druge strane vaša kršćanska dužnost je da ljubite i neprijatelje. To ljubiti ne znači emotivno ih ljubiti, već znači da nećete uzeti pravdu u svoje ruke. Istovremeno će te moliti za vašu „bivšu“ prijateljicu. U vašem životu ne smije biti nitko za koga bi vi voljeli da ne bude u Kraljevstvu nebeskom. Isus je umro za sve ljude i on jednako voli vas i vašu prijateljicu. Na vama je da tražite snagu od Boga da joj oprostite i ako je ikako moguće vratite u stanje ono koje je bilo dok ste još bile prijateljice. Za to vam je potreban obostrani oprost.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI