Međunarodna konferencija „Od Populorum progressio do Laudato si’. Rad i radnički pokret u središtu cjelovitog ljudskog razvoja, održivog i uzajamnog. Da svijet rada nastavi i dalje biti ključ za razvoj u globalnom svijetu.“, održat će se u organizaciji vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja 23. i 24. studenoga 2017. godine u novoj sinodalnoj dvorani u Vatikanu.

Cilj konferencije je otvoriti prostor za raspravu i razmišljanje o problematici rada i o pitanjima koja se odnose na stručne poslove u sadašnjim društvenim strukturama, računajući na doprinos produbljivanja te teme različitih sindikalnih pokreta koji će sudjelovati na toj konferenciji. U središtu konferencije bit će nasljeđe socijalnog nauka Crkve koji se bavi temom rada i mogućnosti koje iz njega proizlaze, analiza društvenih stvarnosti u brzom razvoju; ponovno pronalaženje i prikazivanje pozitivnih iskustava; i prijedlozi zajedničkih pothvata u korist izgradnje društva koja stavljaju osobu i njezino dostojanstvo u središte društvenog dnevnog reda, javnih politika i cjelovitog ljudskog razvoja koji se stvarno proteže na materijalne i duhovne dimenzije.

Konferencija će također nastojati produbiti nauk Crkve o temi enciklike Populorum progressio blaženoga Pavla VI., uz pedesetu obljetnicu njezina objavljivanja, sve do Laudato si’ pape Franje, u kojoj je Sveti Otac napisao: „Rad je potreba, dio smisla života na ovoj zemlji, put sazrijevanja, ljudskog razvoja i osobnog ostvarenja“.

Prvog dana konferencije sudionicima će dobrodošlicu uputiti predstavnici vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i voditelj socijalnog pastorala u Buenos Airesu i sindikalni vođa, otac Carlos Accaputo, a govori kardinala Petera Turksona, pročelnika Odjela za cjeloviti ljudski razvoj i Guya Rydera, ravnatelja Međunarodne organizacije rada, prethodit će prezentacijama smjernica pripremnog dokumenta koji će poslužiti kao osnova za analizu sjednica. Nakon toga riječ će dobiti predstavnici glavnih talijanskih sindikata, predsjednik Europske konfederacije sindikata, razni stručnjaci i predsjednici sindikalnih udruga iz čitavog svijeta.

Osim predstavnika Svete Stolice i vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitiog ljudskog razvoja, na konferenciji će sudjelovati različiti predstavnici glavnih regionalnih i međunarodnih sindikalnih pokreta, stručnjaci za područje društvenih znanosti, izaslanstva iz 40 zemalja, predstavnici kršćanskih radničkih pokreta i predstavnici Međunarodne organizacije rada, a susret sudionika sa Svetim Ocem održat će se na kraju konferencije, 24 studenoga.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI