LJUBIŠ LI ME PETRE? PASI JAGANJCE MOJE!

315

Dragutin Matak

Ove je riječi uskrsnuli Isus triput uputio svojemu učeniku Petru (Iv 21,15-17). Iza ovog Isusovog razgovora s Petrom nalazi se više od tri godine učenikove odlučnosti i kolebljivosti. Petar je uistinu bio spreman sve učiniti za Isusa, ali i kadar posumnjati u Njega i odreći Ga se ako treba i više puta. Iako su i drugi Isusovi učenici doživljavali iste oscilacije, Petrovo ponašanje ostaje najsličnije postupcima svih kršćana. Stoga ova Isusova zamolba nije upućena samo duhovnim čelnicima u Crkvi već svima “koji će po njihovoj riječi vjerovati” (Iv 17,20).

Nije samo propovjednikova dužnost brinuti o svojim bližnjima već i dužnost svakog vjernika koji ljubi svojega Spasitelja. Zapravo teško je govoriti o “dužnosti”, jer se čini da se taj pojam ne veže osobito uz ljubav. Dužnost je najamnika da zaradi svoju najamninu volio on to ili ne, ali pasti jaganjce može samo onaj koji ljubi Boga. Bratski odnos među kršćanima je nezamisliv bez ljubavi prema Bogu. Upućenost na drugoga preduvjet je zdravih međuljudskih odnosa.

Međutim nije lako živjeti s ljudima, a još ih je teže zdravo voditi. Ova složena uloga pripada Crkvi. Problemi među vjernicima uvijek su bili veliki i značajni. Postoje brojni zapisi o tome još u biblijskom testu Starog i Novog zavjeta. I naša je sadašnjica prepuna starih, obnovljenih i svježih teškoća. Brojni kršćani ne smatraju Bibliju jedinstvenom Božjom objavom pa im duhovnost zavisi od tajnovitog praznovjerja. Drugi se opet uspavljuju lažnom sigurnošću jer misle da su izvršili sve naredbe, i poštovali sve propise. Mnogi su već zasićeni svetačkim frazama i zluradošću “pobožnih” koji stalno nekoga osuđuju. Ima i onih koji su postali vrsni dijagnostičari, jer mogu utvrditi svaki propust, ali zato nisu tako gorljivi kada je potrebno riješiti praktične probleme, i to na požrtvovan način.

Petar je razumio i prihvatio Isusovu mudrost važnu za zdrave međuljudske odnose pa je počeo i druge upućivati: “Prije svega, imajte žarku ljubav jedan prema drugomu; jer ‘ljubav oprašta mnoge grijehe’.” (1 Pt 4,8) I mudri je Salomon to već odavna znao: “Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve pogreške.” Izr 10,12) A, kako je s nama?

PODIJELI