Kršćanski vođe Jeruzalema pozivaju da se poštuje status quo

61

Potvrđujemo svoje jasno stajalište u pozivu da se održi status quo u Svetom gradu dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca na temelju pregovora i međunarodnoga prava – stoji u jučer objavljenoj božićnoj poruci patrijarhâ i vođâ Crkvi u Jeruzalemu.

U tekstu 13 kršćanskih vođa – među kojima su i nadbiskup Pierbattista Pizzabala, apostolski upravitelj latinskog jeruzalemskog patrijarhata, te kustos Svete Zemlje, fra Francesco Patton – ponavljaju da su prisutnost i svjedočanstvo kršćana Svete zemlje usko povezani sa svetim mjestima i njihovom dostupnošću kao mjesta sastanka i susreta za jedinstvo među narodima različitih vjeroispovijesti. Ta su sveta mjesta dala smisao ovom području – ističu kršćanski vođe.

Svaki isključivi politički pristup – stoji nadalje u poruci – lišit će grad njegove istinske suštine kao i njegovih obilježja, te pritom gazi mehanizam koji je stoljećima održavao mir. Jeruzalem je sveti dar, tabernakul, sveto tlo za čitav svijet – napominju kršćanski vođe i upozoravaju – Nastojanje da se zaposjedne Sveti grad Jeruzalem ili da ga se ograniči uvjetima isključivosti dovest će do vrlo tmurne stvarnosti.

U ovo vrijeme, dok očekujemo dolazak Svjetla, – stoji u poruci – donosimo Radosnu vijest veselja, nade i mira iz Grada nade i mira, Jeruzalema! Iz godine u godinu pridružujemo se općoj Crkvi u slavljenju rođenja našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Utjelovljenje Riječi koja je tijelom postala i dalje je nakon dva tisućljeća izvor radosti, nade i mira, unatoč patnjama i nevoljama mnogih naroda i zajednica diljem svijeta.

Nastavljamo se moliti za čitavo područje Bliskog istoka i molimo Kneza mira da nadahne srca i umove svih onih na položajima vlasti da hode putom mira, pravde i pomirenja među narodima. Dok slavimo dolazak Kristov kao svjetla svijeta, nadahnjuju nas i tješe riječi Zaharijinog himna: „pohodit će nas Mlado sunce s visine da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira“ – poručili su na kraju kršćanski vođe.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI