Kiseli krastavci i kava

147

Staklenka kiselih krastavaca i kava

krastavci

Kada vam se  učini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24h na dan nije dovoljno, sjetite se staklenke kiselih krastavaca… i kave. Profesor je  stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je sat počeo, bez riječi je podigao veliku, praznu staklenku kiselih  krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je staklenka puna. Složili su se da jest…

Zatim je  profesor podigao kutiju punu kamenčića i stavio ih u staklenku.
Blago ju je  protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica.
Tada je ponovo upitao studente je li staklenka puna. Opet su odgovorili da jest.

Slijedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je stavio, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u staklenki.
Pitao je još jednom je li staklenka puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u staklenku. Kava je natopila pijesak. Studenti su se smijali.

Sada!’, rekao je profesor, dok je smijeh zamirao, ‘hoću da shvatite da ova staklenka predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strasno predajete.
To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari.
Ako napunite staklenku pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice.
Isto važi u životu. Ako  potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati  mjesta za one važne stvari.

Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću.

Igrajte se sa djecom.
Nađite vremena za odlazak liječniku.

Izvedite partnera na večeru.

Uvijek će biti vremena da se očisti kuća i naprave popravci.

Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak.’

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava.
Profesor se nasmijao. ‘Drago mi je da ste pitali. Nju ulijevam, da bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem.

 

Izvor: Portal Franjevačka mladež – Frama Posušje; autor: Cvito

 

PODIJELI