Na Stepinčevo, 10. veljače, središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, u rodnoj župi Bl. Alojzija Stepinca, u Krašiću predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić…

U koncelebraciji su bili križevački vladika Nikola Kekić i umirovljeni vojni biskup Jurjaj Jezerinac te 30-ak svećenika.

Uz riječi dobrodošlice, upravitelj župe vlč. Ivan Vučak posebno je naglasio kako kardinal Puljić ima misnicu koju je u prigodi beatifikacije prije 20 godina u Mariji Bistrici na sebi imao Sv. papa Ivan Pavao II.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić je izrazio radost što „može biti i moliti u tom na svoj način posvećenom mjestu gdje se rodio i trpio blaženik”. „Molit ćemo na one nakane na koje je blaženi Alojzije Stepinac ovdje molio, a molio je za Crkvu katoličku, na poseban način za svoj hrvatski narod. Molio je i za sve one koji su prognani i koji su na neki način mučeni. Kao što je i on bio obespravljen, danas je jako puno kršćana prognanih i obespravljenih. Zato u prvom redu na ovaj oltar donosimo Crkvu katoličku u hrvatskom narodu, ali i sve kršćane koji trpe progonstvo da poput njega budu hrabri i ostanu vjerni”, rekao je kardinal.

U homiliji kardinal Puljić prisjetio se beatifikacije u Mariji Bistrici, kada su mu spontano potekle suze. Naime, tad se prisjetio svoga profesora isusovca Mate Jovića koji je na pitanje studenata što misli o Alojziju Stepincu rekao „vi ćete njega doživjet na oltaru, ja neću, ja sam ostario”.

Obraćajući se pak župljanima krašićke župe, kardinal je rekao: „Vi ste ovdje zaista blagoslovljeni. Među vama se rodio svetac”. Ne samo što se rodio, nego tu je i sužanjstvo proveo i svoju žrtvu posvetio. Volio bih da se ova župa na poseban način s ponosom, ne da se oholi, nego s ponosom ugleda na tog divnog blaženika koji je ostavio svijetli trag, ne samo ovome kraju, nego cijelom hrvatskom narodu i cijeloj Katoličkoj Crkvi, rekao je kardinal. Podsjetio je kako je nakon krštenja blaženiku majka Barbara na kolijevku stavila krunicu. „On nije znao da je donijela zavjet postiti da on postane svećenik. Nije ga nagovarala, ali je molila i izmolila. I nema svećeničkog zvanja da nije izmoljeno. Svako svećeničko zvanje je izmoljeno, tako je njegova majka izmolila njegovo zvanje. Prolazio je kroz kušnje, prolazio je kroz traženje što je volja Božja, ali je tu odgajan znati se žrtvovati za ono što voli ili ono što se voli za to se žrtvuje. Naučila ga je voljeti svoje, svoj hrvatski narod, Katoličku Crkvu i biti vjeran. To je što je naučio izmalena, ostvario kroz školu, i postao je zagrebački nadbiskup”, rekao je kardinal.

Nadalje je posvijestio važnost poznavanja života bl. Alojzija, jer kako je naglasio „često puta nam spočitavaju da ne znamo vrednovati velikane duha koji su utkali svoj život u našu povijest.

Na pitanje „što je bl. Alojzije Stepinac posebno volio”, propovjednik je uputio na riječi koje je izrekao u pismima, ili ih je u Dnevniku zapisao župnik Vraneković. „Vidi se koliku je ljubav imao prema Crkvi. Volio je Crkvu, jer je to Kristovo djelo: toj Crkvi je služio i za nju umro. Danas nam žele ogaditi tu Crkvu, što više ocrniti, na sve strane, ne samo za vrijeme komunizma, nego i danas. Kao da u svijetu smeta što Crkva propovijeda evanđelje, što naviješta uskrslog Krista”, rekao je kardinal Puljić, te nastavio: „Temelj naše vjere je uskrsli Krist. On je tu Crkvu osnovao i u njoj živi zauvijek ‘ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta’. Blaženik je tu Crkvu volio i rekao da ne zna koliko života ima, dao bi svoj život za tu Crkvu. I kad su ga htjeli odvojiti od Crkve nije se dao, vjeran je ostao. Zato bih danas na poseban način hrabrio ljude: svi mi koji smo kršteni ucijepljeni smo u tu Crkvu, to mistično tijelo Kristovo da znamo voljeti Krista uskrsloga, Crkvu, biti svjesni ‘ja sam ta Crkva’, da osjećam ‘to je dio mog tijela’”.

Kardinal je podsjetio i kako je blaženik posebno volio istinu, te u konačnici za tu istinu i život položio. Važnim je istaknuo svijest o potrebi napretka te posebno ohrabrio one koji imaju odgovornost u ovome društvu: „Dajte takve strategije kojima će se istinski naš narod obnoviti moralno, kulturno, gospodarski i naučimo djecu i mlade da vole grudu za koju su naši preci krv i znoj lili, suze prolijevali. Ta gruda je natopljena i treba ju znati vrednovati. Zato želim hrabriti sve vas, dajmo toj našoj mladosti budućnost, utkajmo tu ljubav prema Crkvi, prema narodu, istini, prema grudi”.

Nakon popričesne molitve svi su izmolili molitvu za što skorije proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca.

U znak zahvale za predvođenje ovoga euharistijskoga slavlja, kardinal je na poklon dobio blaženikovu bistu, rad akademskog kipara Vida Vučaka.

U zahvalnoj riječi vrhbosanski nadbiskup podsjetio je na riječi koje je za beatifikacije izrekao sv. Ivan Pavao II., da je Stepinac „kompas hrvatskom narodu”, a on je dodao: „Bio i ostao, i želim da slijedimo njegov svijetli primjer”.

Kako javlja ika.hr euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao Mješoviti župni zbor župe Presvetog Trojstva uz orguljsku pratnju prof. Antona Ečimovića pod ravnanjem s. Katarine Penić-Sirak.

Nedjelja.ba

Preuzeto: https://kamenjar.com/

PODIJELI