Kapelan milanske kaznionice: Zatvorenici čekaju prijatelja

94

„Čekajući prijatelja“, naslov je molitve koja je prošlih dana podijeljena zatvorenicima u kaznionici San Vittore u Milanu, a koja dobro predočuje duševno stanje onih koji, unutar onih zidova, očekuju pohod pape Franje, predviđen za 25. ožujka. Iznenadan posjet prijatelja koji uči nadati se, i čiji se koraci – kako stoji u molitvi – isprepleću s našima, i s nama prolaze kroz boli i udaljenosti.

O značenju Papina pohoda toj ustanovi, za našu je radijsku postaju govorio don Marco Recalcati, kapelan u kaznionici San Vittore, te prije svega kazao da veliko iščekivanje vlada i kod osoblja, a ne samo među zatvorenicima. Za Papin se posjet – kako je rekao – pripremaju i tijekom nedjeljnih misâ, u katehezama, u trenutcima posvećenima vjeri tijekom tjedna, slušajući posebne riječi pape Franje, ali i izvanredne riječi pape Ivana XXIII., koji je, kada je prvi put otišao u zatvor Regina coeli, kazao: „Došao sam staviti svoje oči u vaše oči, i svoje srce uz vaše srce“-

Protumačiti Papin posjet ovoj kaznionici, – dodao je kapelan – pa i kroz učiteljstvo koje izražava veliku snagu, i nadu koja je toliko potrebna upravo zbog toga što su dani u zatvoru dugi, i dati dokaz nade, to oživljava osobe koje su ovdje zatvorene. To je, na neki način, priprava kroz koju se spremamo za posjet pape Franje. Ono što će biti poslije povjeravamo Duhu Svetom i Providnosti, kako bismo prikupili plodove njegovih riječi – napomenuo je don Marco.

Na novinarovu primjedbu kako je nekoliko zatvorenika pisalo Papi, a među njima je bilo i muslimana, don Marco je napomenuo da je iskustvo suživota različitih vjerâ u zatvoru prilično jednostavno. Događa se da muslimani traže svećenika kako bi porazgovarali s njim, ili pak da im dajemo molitve na arapskom jeziku, ili im donesemo Kuran kako bi mogli moliti – dodao je don Marco. Što se pak tiče samih pisama, čak i riječi koje su naizgled vrlo jednostavne – primjerice, jedan se zatvorenik Papi obratio riječima: Ciao, Franjo – i te su riječi znak velike blizine koju Papa zna očitovati onomu tko je u zatvoru i tko ga želi susresti – rekao je kapelan milanske kaznionice San Vittore.

Izvor: Radio Vatikan

PODIJELI