Kako oprostiti?

877
FOTO:J.Jurčević/www.put-istina-zivot.com

 

 

Pitanje:

Ne razumijem jedno. Kako oprostiti nekome tko to ne traži? Mislim, ima mi smisla oprostiti i maknuti se od takvih zauvijek, jer što ćeš ti kao sumanut opraštati dok će oni i dalje vrijeđati, zlostavljati, ne samo tebe, nego već i unuke. To bi morala biti veća glupost, a profano se zove zlostavljanje. I psihičko i emocionalno zlostavljanje postoji.

Odgovor:

Poštovani!

Hvala Vam na pitanju koje ste postavili. Bojim se jedino da je slučaj koji ste opisali vaše iskustvo, stoga odgovor na to pitanje i nije tako jednostavan.

Kada mi kršćani govorimo o praštanju, bojim se da smo mnogo puta otišli u krajnost, te da smo tu veličanstvenu duhovnu krepost doslovno izopačili. Mislim da mi pogrešno razumijemo one neke Kristove riječi gdje Isus kaže, kada te netko udari po desnom obrazu, okreni mu i lijevi, jer sam Isus nije okrenuo drugi obraz onomu tko ga je ošamario u sudnici pred Velikim svećenikom. Isus je puno govorio o praštanju. On je doslovno rekao da bi praštanje trebalo biti naše životno načelo. Uzor molitva, „Očenaš“ kaže: „oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim.“ Znači kršćanin će uvijek opraštati. Sve to stoji, ali ostaje pitanje kako to izvesti na ispravan način.

Kada govorimo o oprostu, tada moramo biti svjesni jedne važne činjenice. Oprost bez opravdanja je nemoguć. Mi ne možemo oprostiti nekome ako ne možemo to što je učinio i opravdati. Uzet ću neki simulirani primjer. Npr. U dvorištu vašeg susjeda se zapali neka gospodarska zgrada. Slučajno tu prolazi neki čovjek koji želi pomoći dok se požar još nije razgorio. Ulazi u vaše dvorište i bez vašeg odobrenja uzima nekakav alat te odlazi gasiti požar. Vi ne znate što se događa, i smatrate ovog čovjeka lopovom sve dok vam on na kraju svega ne objasni zašto je to uradio. Tada opravdavate njegov postupak i proces opraštanja je završen. Vi mu niste mogli oprostiti sve dok mu niste opravdali njegov postupak.

Od nas se traži oprost, a mi onda padamo u drugu krajnost i pokušavamo to opravdati svojom silom. Tada nas doslovno neko tjera da budemo monstrumi, jer nasilje koje netko nad nama radi mi ne možemo opravdati. Mi ga jedino možemo tolerirati. Tolerirati nasilje nije kršćanska krepost. Oprostiti znači, vratiti stvari na početak. To bi značilo slijedeće, nije važno što si me tukao, nije važno što si me maltretirao i zlostavljao, ja ti sve opraštam. To bi možda i imalo smisla kada bi se taj dotični zlostavljač pokajao. Ali mi oprostiti moramo i onda kada se zlostavljač ne kaje. Međutim, takav oprost nema smisla ni kada bi se kajao. Zlo je uvijek zlo i nema opravdanja za zlo. Kada bi se zlo moglo opravdati, tada Krist ne bi morao umrijeti.

Uzmimo drugi primjer. Vašeg petogodišnjeg sina maltretira i zlostavlja njegov stariji brat od 13 godina. Nakon što ga je netko uvjerio da to što je uradio nije uredu, on odlazi vašem mlađem sinu i moli za oprost. Kako će se vaš sin ponašati. Očito bi rekao: „sve je u redu, ali to moraš riješiti s mamom i tatom, jer si njih najviše povrijedio.“ Nešto slično se događa i u našem odnosu sa drugim ljudima. Bog kaže preko proroka: Jer ovako veli Gospod nad vojskama: “Za slavom poslao me je k narodima neznabožačkim, koji su vas oplijenili. Jest, tko dirne u vas, dirnuo je u zjenicu oka mojega. Zaharija 2,8. Isus je rekao: A kralj će im odgovoriti: `Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!` Matej 25,40. Svako nasilje ili nepravda koju nam je netko učinio, to je učinio prvo Bogu.

Kada to svedemo na duhovnu dimenziju, tada je oprost ništa drugo do prihvatiti Božji oprost po zaslugama Isusa Krista i Njegove presvete krvi. Tek tada kada dođemo Kristu, kada svoj grješni karakter usporedimo sa pravednim Isusom Kristom mi postajemo svjesni potrebe Božjeg oprosta. U svojoj poniznosti molimo Krista za oprost i On nam u svojoj prevelikoj milosti oprašta. Nakon toga više nam nije problem praštati drugome. Bez obzira, tražili nas nasilnik ili ne oprost, mi mu praštamo na slijedeći način. Jednostavno kažemo Bogu u molitvi:  Bože ako ti ovaj čovjek koji je vršio nasilje nada mnom ikada dođe i traži te oprost, ja nemam ništa protiv da i njemu oprostiš kao što si oprostio i meni. Kršćanin nikada neće razvijati gorčinu niti će gajiti mržnju, ali nikada neće opravdavati zlo ma tko da ga je učinio. Kršćanin je u stanju odvojiti grijeh od grešnika i sve što će kršćanin mrziti to je grijeh ali će grešnika istovremeno ljubiti. To znači oprost.

Na kraju bi završio s jednim događajem koji sam doživio u razgovoru s jednom ženom čija je kćer stradala od ruke nekog psihički bolesnog čovjeka. Rekla mi je: „Njemu ja nikada u životu neću oprostiti jer je on ubio moju kćer ni krivu ni dužnu.“ Slušao sam ju jedno vrijeme a tada sam ju pitao: „Vjerujete li vi gospođo Bogu?“ Da vjerujem, ali ne razumijem zašto takve stvari pravedni Bog dozvoljava.“  „A kako molite molitvu Očenaš ako mu nećete oprostiti nikada. U molitvi kaže, oprosti nam kao što i mi opraštamo.“ Pitao sam ju ponovo. Tada se zbunila, a ja sam nastavio. „Gospođo, ja vas podržavam. Nemojte mu takav zločin oprostiti. To što netko od vas traži, traži da budete monstrum, jer to znači „nije važno što mi je ubio kćer, nije važno što sam ja tako patila a i danas patim, nije važno što je on i drugima počinio zlo.“ A sve je važno. Bog od nas ne traži da zlo toleriramo, već da ga osudimo. Bog od nas traži da zlo spriječimo u našim mogućnostima. U  Bibliji piše: Tako imaš istrijebiti zlo iz svoje sredine! Ponovljeni zakon 13,5. Dao sam joj tada jednu knjigu koja je govorila o tome. Nakon mjesec dana nazvala me je i zahvaljivala za knjigu koju sam joj dao. Tada mi je rekla. „Shvatila sam poruku. Ono što sada mogu reći je da nikada po tom pitanju nebi uzela pravdu u svoje ruke. I danas sa zgražanjem osuđujem zlo koje je učinio, ali mogu samo reći, Bože ako ti on ikada dođe i traži te oprost, nemam ništa protiv da oprostiš njemu kao što si oprostio i meni. Nakon te odluke osjetila sam jedan poseban mir u svojoj duši kojeg je nemoguće opisati.“ Bio sam sretan jer ova žena shvatila je bit oprosta.

Još bi samo jednom ponovio da kršćanin neće grijeh tolerirati. Ukoliko je u blizini zlostavljača učinit će sve da spriječi zlo, bilo da ga nekim pravnim sredstvom makne od sebe, ili da se sama makne. Zlo nikada ne treba tolerirati, jer ako se tolerira, ono onda raste i napreduje.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

 

 

 

 

Pitajte nas

Poštovani čitatelji i pratitelji portala,

na životnom i vjerskom putu ponekad dolazi do trenutaka kada čovjek počne sumnjati ili kada se nađe u fazi razmišljanja.Ponekad se nađemo u trenutku kada trebamo odgovor na nekakvu nejasnoću.Život je pun pitanja na koje tražimo odgovore a ponekad je odgovor teško dobiti.Mnogi se mole ali ponekad za odgovor na molitvu Bog šalje ljude koji su stručni i koji nam mogu dati odgovor na naše pitanje.Pitanja vezana za naš život,vjeru,molitvu,duhovni rast i druga područja na koja možemo dobiti odgovor možete dobiti iz ovih područja:

 1. PITANJA O KARIZMATSKOJ DUHOVNOSTI I MISTICIZMU U KRŠĆANSTVU
  Mnogi čitatelji i pratitelji portala PUT,ISTINA I ŽIVOT pohađaju karizmatske seminare i duhovne obnove a mnogi su i članovi raznih molitvenih zajednica koje prakticiraju karizmatsku duhovnost. Isto tako, mnogi se kršćani katolici, pa i oni koji to nisu, susreću s karizmatskom duhovnošću, ali mnogi nailaze na razne nejasnoće i na nepoznato kao npr. molitva u jezicima ili počivanje u duhu. Na seminarima i duhovnim obnovama događaju se obraćenja i ozdravljenja. Mnogi voditelji i organizatori dovode autobuse ljudi na seminare za ozdravljenje i obraćenje gdje je iz prve ruke moguće vidjeti reakcije mnogih koji doživljavaju ozdravljenja, oslobođenja. Mnogima nije jasno o čemu se radi. Draga braćo i sestre, ako imate kakve nejasnoće vezane za karizmatsku duhovnost, mistične pojave u kršćanstvu poput ukazanja, stigmi i drugih mističnih pojava, ako imate kakva pitanja vezana za katolička marijanska svetišta ili druga svetišta, ovdje možete postaviti vaše pitanje na koji ćete dobiti stručan i što jasniji odgovor. Vaše pitanje bit će zajedno s odgovorom objavljeno anonimno na portalu. Neka vas prati Božji blagoslov!
 2. POZNAVANJE BIBLIJE
  Koliko poznajemo Bibliju? Ovo pitanje se odnosi na sve kršćane i iako smo u Hrvtskoj u većini rimokatolici 86,28% i kršćani mnogi na žalost nikada nisu pročitali stranicu Biblije.Iako je Biblija sveta knjiga kršćana mnogi je nemaju kod kuće.Oni kršćani koji posjeduju Bibliju trebali bi u svojoj kući ili stanu Bibliju staviti na posebno i vidljivo mjesto ali osim toga Bibliju bi trebali čitati pa makar jednu stranicu na dan.Mnogi su pročitali Bibliju a mnogi su krenuli čitati Bibliju.Istina je da protestanti više čitaju Bibliju ali i više razmatraju Božju riječ ali Biblija se preporučuje i ostalim kršćanima. Čitajući Bibliju često nailazimo na mnoge nejasnoće.Mnogi od nas se trude živjeti po Božjoj riječi i mnogi od nas izgaraju za željom da čitajući Bibliju živimo u skladu s Božjom riječju kojom se nadahnjujemo čitajući Bibliju.Idemo redovno na Svetu Misu i pričest.Često se ispovijedamo,redovno se molimo i obavljamo razne pobožnosti i uz to čitamo Bibliju i razmatramo Božju riječ.Težimo k duhovnom savršenstvu i želimo naučiti živjeti u skladu s Božjom riječju.Želim razriješiti neke nejasnoće vezane za Bibliju i želim živjeti u skladu s Biblijskim naukom.Nailazim na mnoge nejasnoće i tražim odgovor.Ovdje možete naći odgovor i podjeili smo na nekoliko djelova:

  1. Primjenjivanje Biblije u svakodnevnom životu
   Trudimo se svakodnevno živjeti kršćanski i čitanjem Biblije nadahnjujemo se Duhom Svetim.Možda nismo niti svjesni da čitajući Bibliju Božja riječ nam postaje vodilja kroz život.Bez obzira uvijek postoji nekakav citat ili nešto vezano za Bibliju da nam nije jasno.Ovdje smo da pokušamo razriješiti svaku nejasnoću s toga ako vam nešto nije jasno slobodno pošaljite pitanje i mi ćemo nastojati opširno i jasno odgovoriti.
  2. Poduzetništvo po Biblijskom nauku
   Nalazimo se u vremenima kada je teško pronaći posao od kojega ćemo živjeti normalno i dostojno čovjeka.Mnogi imaju ideju i organizacijski dar od Boga darovan pa se žele posvetiti privatnom poduzetništvu.Vjernici su i žele pošteno poslovati u skladu s kršćanskom naukom.Katolik i kršćanin,poslodavac koji želi uredno državi plaćati porez i radnicima uredno isplaćivati plaću.Ponekad je to teško jer poslovni partner ne plaća dug a država šalje velike kazne od kojih se poduzeće teško oporavlja,radnicima kasni plaća.Kako poslovati pošteno u skladu s kršćanskim i Biblijskim naukom a da izbjegnemo sve poteškoće koje susrećemo u poslovanju.Vaša pitanja možete postaviti i dobit ćete opširan odgovor u najbržem mogućem roku.
 3. VJERA, POLITIKA, DRUŠTVO – PITAJTE
  Poštovani i dragi čitatelji i pratitelji portala Put, Istina i Život, svakodnevno se susrećemo s raznim političkim temama, ali se u politiku baš i ne razumijemo. Kršćani smo, i za mnoge od nas politika je prljava igra, smatramo da su političari većinom nečasni ljudi koji se politikom bave radi svojih privatnih interesa, a ne za opće dobro. Preko politike u javnost i društvo se uvukao duh razdora koji je ljude podijelio po ideološkim razmišljanjima, politika je kriva i za gospodarsku krizu, nezaposlenost, siromaštvo u društvu, egzoduse i iseljavanje mladih. Ratove je također izazvala politika. Iz tih razloga u većini slučajeva izbjegavamo politiku jer je smatramo prljavom i nečistom te nam stoga kao vjernicima tamo nije mjesto. Kad dođu izbori, svoj glas uglavnom dajemo političarima i strankama koje nemaju veze s našim kršćanskim svjetonazorom ili pak onim političarima i strankama koji se deklariraju kao vjernici ali vjera im je samo na jeziku no nije i na srcu. Osim politike, neke od zanimljivih tema usko povezanih za politiku i duhovnost su i teme o Novom poretku i tajnim društvima. Pitamo se s pravom je li politika stvarno prljava igra i smijemo li se kao kršćani baviti politikom? Mogu li političari biti vjernici koji će u politici svjedočiti vjeru i koji će raditi za opće dobro svog naroda i građana koji žive u našoj domovini? Za kakve stranke trebamo kao vjernici glasati? Mogu li vjernici političari uz Božju pomoć zaustaviti ratove, gospodarsku krizu, nezaposlenost i mogu li izgraditi bolji svijet? Imamo li pitanje vezano za Novi svjetski poredak ili o tajnim društvima kao što su masoni? Ovdje možete postavljati vaša pitanja na koja će vam odgovarati naš direktor i glavni urednik portala: prof. Zoran Sučić, univ.spec.pol.
 4. PITANJA IZ SVAKODNEVNOG ŽIVOTA
  Dragi čitatelji i pratitelji portala, mnogi od vas se sigurno nalaze u raznim životnim kušnjama ili nekim dvojbama i jako vam je teško. Možda ste djevojka i predana kršćanka koja drži do svoje vjere, molite za budućeg muža, a na put vam je stao npr. muškarac koji vam se sviđa, ali je u braku. Praktični ste vjernik, a nalazite se u dugovima i kreditima, radite na odgovornom radnom mjestu gdje na nepošten način možete doći u nekoliko minuta do novca s kojim bi vratili kredite. Bili ste u ratu, vaša žrtva i vaš altruizam je zaboravljen, niste ostvarili pravo, misli su vam crne i nalazite se u bezizlaznoj situaciji i dosta vam je svega. Potrebni su vam savjeti vezani za vaše nejasnoće i probleme s kojima se susrećete kroz život. Ako trebate savjet javite nam se i mi ćemo vam pomoći da vam uz Božju pomoć olakšamo ili pomognemo savjetom da dobijete odgovor na vaše pitanje. Pitanja i odgovore ćemo anonimno objavljivati na portalu kako bi i druge osobe sa sličnim ili istim pitanjima mogle naći odgovor. Neka vas prati Božji blagoslov! MIR I DOBRO! Pitajte nas
 5. MOLITVE I SAVJETI POTREBITIMA
  Dragi čitaoče, draga čitateljice, dragi pratioci katoličkog portala PUT,ISTINA I ŽIVOT, sp-pitanja- bez-odgovora na ovom mjestu moći ćete zamoliti za molitvu, a jednako tako dobiti i odgovore na sva ona pitanja koja vas muče. Najzanimljivija pitanja i odgovore ćemo objaviti. Ne brinite, neće biti čak niti inicijala – samo pitanje i odgovor. Molimo Vas da pitanja ne budu predugačka jer smo ograničeni s 500 znakova po poruci. Radije izbjegnite točku i zarez da više stane. Pitajte nas
 6. KUTAK ZA MLADE I NJIHOVE PROBLEME
  „Biti mlad znači vjerovati u čudo,da je i nemoguće moguće.” – Phil Bosmans
  mlađi članovi, dragi mladi, možda imate probleme koje smatrate da ih ne možete riješiti, nitko vas u vašem okruženju ne razumije, zalutali ste možda u slijepu ulicu pa ste krenuli putem ovisnosti, imate probleme s drogom, alkoholom, kockom, pornografijom. Možda imate probleme i pitanja vezane za vezu ili brak. Studirate, ali faks vam baš ne ide dobro. Završili ste srednju školu ili fakultet a trenutno ste bez posla. Nalazite se na nekim životnim prekretnicama, morate učiniti korak naprijed ali nesigurni ste u sebe. Želite osnovati svoju obitelj ali vas nešto sprječava. Blokirani ste ili ste možda osamljeni,želite svoje mjesto u društvu. Nalazite se u životnoj i duhovnoj krizi,a svjesni ste da jedino s pouzdanjem u Boga možete ići naprijed. Mladi ste katolik ili katolkinja, kršćanin i kršćanka koji svoj problem želi rješavati uz pomoć Božjih zakona. „Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću…samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.” – Jošua 1,8.
  Krenuli ste putem vjere i Božjih zakona, ali opet nailazite na mnoge nejasnoće, potreban vam je savjet. Slobodno ga ovdje zatražite i dobit ćete odgovor putem emaila. Vaši upiti zajedno s odgovorom bit će anonimno objavljeni na našem portalu. Neka vas prati Božji blagoslov! Mir i dobro!
 7. KUTAK ZA OSAMLJENE MLADIĆE I DJEVOJKE
  „Nije dobro čovjeku da bude sam.” (Postanak 2,18)
  Nismo sami mnogi mladići i djevojke koji slijede put Isusa Krista imaju jednu i veliku neostvarenu želju u životu – pronaći osobu s kojom će sklopiti kršćanski brak i osnovati obitelj. Nerijetko su molitvene zajednice pune mladića i djevojaka u tridesetima, četrdesetima pa i starijih koji nisu ostvarili brak i nisu osnovali svoje obitelji, a žele to iz dubine srca. Ti mladići i djevojke se mole za nakanu da im Gospodin Isus stavi u srce odgovarajuću osobu kako bi mogli sklopiti kršćanski brak. Mnogima se to i ostvarilo, no nemali broj je i onih koji ni pored mnogih molitvi, duhovnih obnova, hodočašća nisu još uspjeli pronaći osobu za brak. Postoje mnoge životne i duhovne prepreke koje su uzrok osamljenosti i neostvarenje sakramenta braka. Uzroci mogu biti krivi odgoj, traume, gospodarska ili materijalna prepreka, bolest ili teška ovisnost. Mnoge osobe nisu spremne za brak iako se nalaze u zrelim godinama. U zadnje vrijeme po crkvama se održavaju molitve i duhovne obnove za mladiće i djevojke. Također se poslije Svete Mise sastaju u kafićima pa se druže i upoznavaju. Ako se u nekim crkvama održavaju molitve, duhovne obnove, hodočašća vezano za slobodne mladiće i djevojke, pošaljite nam obavijest kako bi objavili na portalu. Također, možete nam se javiti ako imate ideju vezanu za ovu problematiku. Sve upite, ideje ili nejasnoće javite nam pa ćemo vam temeljito odgovoriti ili dati savjet. Vaše pitanje i odgovor bit će objavljeno anonimno na portalu kako bi i drugi s istim problemom mogli pročitati odgovor i za sebe. Neka vas prati Božji blagoslov! Mir i dobro

 

PODIJELI