Pitanje:

Hvaljen Isus i Marija!

Ja bi vas sve molila od srca da se pomolite za mene i jednog dečka. Naime trebali smo se vidjeti prošli vikend. Što ga je spriječilo ne znam. Znam da mi ga je Bog poslao u moj život jer sam tada taman molila Gospinu krunicu da upoznam nekog. I sam on je rekao: „Nas je Bog spojio.“  Stavite nas u molitve da se opet čujemo i vidimo, da mi se javi, jer osjećam da mi je on od Boga. Htio je da idem sa njim u Šurkovac pošto nikad nije bio, ja sam bila dosta puta. Što se desilo ne znam. Taman kad smo se trebali vidjeti više se ne čujemo. Tada sam se molila da se vidimo kako smo se dogovorili, ako je Božja volja. Očito nije.  BVB svima

 

Odgovor:

Poštovana gospodična!

Vaše kratko javljanje me s jedne strane oduševljava, a s druge strane i zabrinjava. Oduševljava me , jer vidim da ste tako važnu odluku kao pronalaženje bračnog druga prepustili Bogu. Jedan pisac je pisao otprilike ovako: Ako ste imali običaj moliti jednom dnevno, kada želite sklopiti brak, tada molite tri puta dnevno, jer ta odluka je odluka koja može obilježiti vašu vječnost.

Sama forma koju ste molili i nije toliko presudna kao što je molitva Vašeg srca. Bogu možete iznijeti sve vaše zebnje strahove, sumnje i radosti. On želi da mu se povjeravamo kao što se djeca povjeravaju roditeljima.

Ipak u Vašem kratkom javljanju ima nešto (bar se meni tako čini) što me malo zabrinjava. Rekli ste: Znam da mi ga je Bog poslao u moj život jer sam tada taman molila Gospinu krunicu da upoznam nekog. I sam on je rekao: „Nas je Bog spojio.“  Ono što je pozitivno, to je da ste molili. Ipak njegov dolazak i ne mora automatski biti odgovor od Boga. Istina je da Bog može blagosloviti svaku bračnu zajednicu, ali to može učiniti ukoliko se slušaju Božje upute po tom pitanju. Bog je zainteresiran za vašu budućnost, i stoga će učiniti sve da bi vam omogućio da budete sretni. Ipak odluku o tome s kime će te dijeliti svoj život morat će te donijeti sami, i bit će to vaša osobna odgovornost. Stoga želio bi vam na osnovu biblijskih savjeta pokazati nekoliko elemenata kako će te ispravno donijeti odluku.

Prvo: Nemojte se oslanjati na neke znakove i slične stvari. To je velika opasnost da vas Sotona zavede i prevari. Bog je dao upute u svojoj riječi i to je metoda na osnovi čega bi trebali donijeti ispravnu odluku.

Drugo: Iako je zaljubljenost važna stvar u odabiru partnera, nemojte dozvoliti da vam to bude kočnica za ispravan izbor. Dozvolite da razum donese glavnu odluku. To bi značilo slijedeće. Ukoliko vidite da dečko s kojim želite poći ima određene mane (a nitko nije bez mane), tada morate shvatiti da te mane neće promijeniti u zajedništvu s vama. To znači da će tako ostati do kraja. Nisu problemi ako su to neke obične mane, ali ako voli pored vas „čijukati“ s drugim ženskima, tada budite sigurni  da će to raditi i u zajednici s vama.

Najbolji vam je test po kojem će te shvatiti kakav bi vam bio kao muž je njegov odnos prema svojoj majci. Ukoliko ne cijeni svoju majku i ukoliko ju ponižava, to isto bi činio i vama u braku. Ukoliko ga uhvatite da vam laže, tada budite sigurni da bi vam to činio i u braku.

Što se tiče duhovnosti, to je jedan od možda najvažnijih segmenata vašeg zajedništva. Biblija daje jedan vrlo važan savjet: Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? 2. Korinćanima 6,14. Možete vi biti vjernici iste vjere, ali ako vam nisu stavovi po pitanju duhovnosti kompatibilni, mogli bi u životu imati problema. Ako ništa drugo, nećete se imati s kime radovati nakon duhovnih ohrabrenja koje doživite.

Kao posljednje, testirajte ljubav koju vam on daje, a i koju vi njemu dajete. Sveti Pavao je pisao: Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. 1. Korinćanima 13,4-8.

Nakon svega toga kada ste sigurni da je izbor ispravan, tada se ponovo molite Bogu da on intervenira , jer On poznaje vašu budućnost. Ukoliko i pored ispravnih naznaka dođe do prekida veze, vjerujte, u budućnosti će te Bogu za to biti zahvalni. Uradite ono što možete, a ostalo prepustite Bogu.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Z. Presečan

PODIJELI