U župi Gospe Snježne u Deževicama, u nedjelju 5. kolovoza, svečano je proslavljen patron. Središnje misno slavlje predvodio je mons. dr. Pavo Jurišić, uz koncelebraciju župnika Kreševskog dekanata.

Zajedno s vjernicima iz okolnih te brojnih drugih župa središnje Bosne, iz Hercegovine je na patron stiglo i 50-ak članova Udruge Hum.

„Dobrodošli u svoj drugi dom, u zagrljaj majci, jer gdje se čovjek ugodnije osjeća, nego u majčinu krilu i zagrljaju“, riječi su koje je vjernicima, a napose mještanima Deževica rasutim po svijetu uputio don Marin Marić, deževički župnik.

Mons. Pavo u prigodnoj propovijedi vjernike je podsjetio na legendu o nastanku imena Gospe Snježne. „Zapravo je riječ o Majci Božjoj koja se ukazala rimskom plemiću Ivanu i rekla da joj sagradi crkvu na jednom od rimskih brežuljaka na kojemu će 5. kolovoza pasti snijeg. To je tadašnji poglavar Katoličke Crkve i učinio, a Gospa Snježna nazvana po snijegu kao simbolu čistoće i nevinosti, i u BiH se slavi u dvije župe. Jedna od njih su Deževice“, kazao je mons. Jurišić.

Vjernicima okupljenim na proslavi patrona poručio je da nebesku zaštitnicu ove župe mole za odabir pravog puta koji će im pomoći sačuvati ono što su im njihovi preci ostavili. „Nemojmo nikad zaboravit žrtve naših očeva i djedova koje su utkane u ovu naš prelijepi kraj i domovinu“, naglasio je mons. Pavo Jurišić.

A da Deževičani vole svoj rodni kraj i pomažu mu, dokazuju i Lidija i Zlatko Puljić, bračni par koji je župi darovao zavjetnu sliku Gospe Snježne, rad Ante Mamuše, koju je mons. Pavo blagoslovio.

Urađena je prema slici Gospe Snježne koja je u proteklom ratu zajedno sa župnom crkvom ali i domovima vjernika uništena.

„Jednostavno raduje nas što možemo pomoći i to nas ispunjava. Ovo je jedan prekrasan kraj i za mene koja sam rodom iz Hercegovine. Zapravo sve su to naša lijepa mjesta i župe koje volimo i rado pomažemo“, kazala je Lidija Puljić.

Proslava patrona nastavljena je u  župnom dvorištu uz pučke pjesme i plesove.

Duhovna priprava za proslavu blagdana Gospe Snježne, započela je bogatim duhovnim programom dan ranije, misom uočnicom koju je predovdio vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Brdu kod Dervente.

Petu godinu za redom, uslijedio je Križni put od župne crkve do svetišta Sv. Jakova kojeg godišnje pohodi nekoliko desetina tisuća vjernika i hodočasnika.

Zahvaljujući njima kao i Deževičanima koji svaku priliku koriste za posjet rodnoj grudi, Deževice uz zaštitnicu župe Gospu Snježnu, ožive i mladim nedjeljama, posebice od proljeća do jeseni, prkoseći tako svima onima koji su mržnjom i nasiljem u proteklom ratu željeli izbrisati svaki trag postojanju vjernika katolika u ovoj drevnoj župi koja se smjestila na obroncima planine Inač, a koja teritorijalno pripada općini Kreševo.

KT

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba

PODIJELI