Nema mira u pokrajini Nord Kivu u Demokratskoj Republici Kongo. Nakon krvoprolića počinjenoga u Velikom tjednu, ubijen je još jedan svećenik. Ubijen je pucnjem u zatiljak, dok je nakon mise bio na sastanku s nekoliko suradnika laika. Don Étienne je ubijen na terenu – rekao je za našu radijsku postaju msgr. Théophile Kaboy Ruboneka, biskup Gome, glavnoga grada pokrajine Nord Kivu. Bio je Božji čovjek, i svi su ga poznavali po njegovu zauzimanju u traženju mira za ta mjesta – istaknuo je biskup te dodao – svi smo ovdje u stalnoj opasnosti. Tu je pravi pakao.

Ubojstva i otmice su svakodnevica

Don Étienne je treći svećenik žrtva bandita i pobunjeničkih skupina nazočnih u tom dijelu Demokratske Republike Kongo. Biskup Ruboneka je, među ostalim, ispričao još jedan dramatični događaj o svećeniku koji je bio otet, a prije nekoliko je dana pušten na slobodu. U početku su nas tražili 500.000 dolara, – kazao je – potom su spustili iznos na 50.000, a na kraju na 3000, koje su plaćene. I sada, niti dan nakon njegova puštanja na slobodu, stigla je ta tragična vijest o još jednom ubojstvu, zbog kojega je lokalno pučanstvo terorizirano, i stvara se veliki kaos.

Potpuno napušteni

Nasilje ne prestaje unatoč prisutnosti regularne vojske i Plavih kaciga misije Ujedinjenih naroda. Nitko ne uspijeva učiniti nešto, a vojska nas ne štiti – napomenuo je biskup. Osim toga, u bilo kojem slučaju nasilja ili ubojstva, istraga ne dovodi ni do kakva rješenja. Što se tiče smrti don Étiennea, biskup je kazao da laici s tog područja znaju tko je pucao, znaju i imena. Pokrenut ćemo istragu, ali vlasti uvijek kažu da će nešto učiniti, no na kraju se ništa ne dogodi. Stanje tako ostaje kritično, narod su svi napustili; stoga nam preostaje samo pouzdati se u Providnost i moliti – istaknuo je na kraju biskup Ruboneka.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI