Vojvoda od Clarencea – posljednji lord majordom (1421.)

Dana 22. ožujka 1421. poginuo je engleski princ Thomas od Lancastera, vojvoda od Clarencea. Zanimljiv je po tome što je bio posljednji trajni držatelj funkcije lorda majordoma (engl. Lord High Steward) u povijesti Engleske.

Radilo se o najvišoj državnoj funkciji u srednjovjekovnoj Engleskoj, koja je nadvisivala čak i funkciju lorda kancelara (engl. Lord Chancellor). Thomas je bio sin engleskog kralja Henrika IV. i mlađi brat moćnog osvajača Henrika V., a od oca je dobio titulu vojvode od Clarencea (engl. Duke of Clarence, lat. Dux Clarentiae) i grofa (earla) od Aumalea, nazvanu po posjedu Aumale u Normandiji (današnja Francuska). Premda se na prvi pogled čini neobičnim što je sin engleskog kralja nosio francusku titulu, potrebno je uzeti u obzir da su u srednjem vijeku engleski kraljevi vladali golemim dijelovima današnje Francuske.

Spomenutog datuma vojvoda od Clarencea pobijeđen je u Bitki kod Baugéa u Francuskoj, nedaleko od rijeke Loire. Radilo se o važnoj bitki u Stogodišnjem ratu, jer je ona pokazala da je Engleze ipak moguće potući u okršaju (u Bitki kod Azincourta pet i pol godina ranije Francuzi su doživjeli katastrofalan poraz od Engleza, koji ime je uvelike skršio samopouzdanje).

Vojvodu su kod Baugéa pobijedili Francuzi uz pomoć Škota, svojih saveznika. Tijekom bitke vojvodu od Clarencea ubili su francuski ili škotski vitezovi (izvješća se o tome razlikuju). Bio je to velik poraz za Engleze, tim više zbog toga što je vojvoda od Clarencea u tom trenutku bio pretpostavljeni nasljednik engleske krune (tadašnji kralj Henrik V., koji mu je bio stariji brat, u to doba još nije imao djece).

Sultan s najviše sinova i kćeri u povijesti (1727.)

Dana 22. ožujka 1727. umro je Mulaj Ismail ibn Šarif, marokanski sultan kojeg se smatra najmoćnijim vladarom Alavitske dinastije. Vladao je Marokom od 1672. do 1727. godine, što znači da se njegovo doba uvelike poklapalo s razdobljem baroka u susjednoj Europi. Poznat je kao veliki ratnik te je odigrao istaknutu ulogu u tri rata protiv Osmanskog Carstva te su pod njegovim vodstvom Marokanci otjerali Španjolce i Britance iz njihovih uporišta u priobalnim gradovima Maroka tako da su u europskim rukama ostali jedino Melilla i Ceuta.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda sultan Mulaj Ismail ibn Šarif bio je čovjek s najvećim brojem djece u zabilježenoj povijesti. Točan broj njegovih sinova i kćeri nije poznat, no postoje izvještaji da mu se do 1704. već rodilo 1171. dijete.

Sultan Mulaj Ismail posjedovao je harem s čak 500-tinjak konkubina. U Guinnessovoj knjizi rekorda stoji i podatak da mu se do 1721. rodio 700. sin. Mulaj Ismail umro je u visokoj starosti u gradu Meknesu u Maroku. Zanimljivo je da njegova Alavitska dinastije i danas vlada Marokom, a posjeduje kraljevsku titulu.

Arapska liga – organizacija tri puta veća od EU (1945.)

Dana 22. ožujka 1945. osnovana je Arapska liga, organizacija koja okuplja arapske države. Arapsku ligu osnovalo je šest zemalja – Egipat, Sirija, Transjordanija (Jordan), Libanon, Irak i Saudijska Arabija. Međutim, do danas je broj članica narastao na čak 22 (premda je Siriji članstvo suspendirano). Dapače, u Arapskoj se ligi danas nalaze sve svjetske zemlje s većinskim arapskim stanovništvom, osim Saharske Arapske Demokratske Republike (nekadašnja Zapadna Sahara) koja nije univerzalno priznata.

Službeni ciljevi Lige uključuju povezivanje i koordiniranje zemalja članica, očuvanje njihove neovisnosti i suverenosti te općenito vođenje brige o poslovima i interesima arapskih država.

Danas države Arapske lige zajedno imaju površinu od čak 13.333.296 četvornih kilometara, što je tri puta više od površine Europske unije. Nadalje, Arapska liga ima preko 400 milijuna stanovnika, čime nadmašuje Sjedinjene Američke Države. Administrativno središte Arapske lige nalazi se u Kairu, koji je ujedno i najveći grad u čitavom arapskom svijetu.

Zanimljivo je da čak oko 80% arapskog svijeta pokrivaju pustinje. Najjužnija od država članica Arapske lige su Komori. To otočje nalazi se u Indijskom oceanu, između afričke obale i sjevernog vrha Madagaskara. Komori su se Arapskoj ligi ujedno i posljednji pridružili – tek 1993. godine.

Prva borbena pilotkinja bila je Atatürkova kći (1913.)

Dana 22. ožujka 1913. rođena je prva žena koja je postala pilotkinja borbenih zrakoplova. Ime joj je bilo Sabiha Gökçen i rođena je na području tadašnjeg Osmanskog Carstva. Postoje različite teorije o njenom podrijetlu, od toga da je bila Armenka, do toga da joj je majka bila iz Bosne. U svakom slučaju, kad joj je bilo 12 godina Sabihu je posvojio slavni Mustafa Kemal-paša Atatürk, ključna osoba u turskoj povijesti (osnivač i prvi predsjednik Republike Turske).

Mustafa Kemal-paša Atatürk tijekom života je posvojio najmanje osmero djece (7 kćeri i jednog sina). Biološke djece izgleda da nije imao, barem koliko je poznato. Sabiha je postala najpoznatija od Atatürkove posvojene djece, jer je postala pilotkinja borbenih zrakoplova, i to kad su joj bile samo 23 godine. Prvo bojište na kojem je sudjelovala sa svojim borbenim zrakoplovom bilo je u području Dersima u unutrašnjosti Turske, u doba kad su lokalni Kurdi podigli ustanak protiv turskih vlasti.

Turci i danas visoko cijene Sabihu Gökçen. Primjerice, po njoj je nazvan jedan od dva međunarodna aerodroma u Istanbulu, Međunarodna zračna luka Sabiha Gökçen. Drugi aerodrom, stariji, nazvan je po njenom poočimu Atatürku. Sabiha Gökçen umrla je točno 88 godina nakon dana svog rođenja.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI