28. studenoga 1971. Hrvatsko proljeće – čuvajmo uspomenu na hrabre ‘proljećare’!

Piše: Petar Horvatić

Posljednjih dana studenoga 1971. u Karađorđevu (Srbija) je počela je sjednica CK SKJ na kojoj je došlo je do definitivnog slamanja hrvatskog slobodarskog pokreta poznatog pod imenom Hrvatsko proljeće. Ujedno, to je označilo i nemilosrdan progon svih onih koji su sudjelovali u ovom domoljubnom pokretu.

Bio je to općenarodni hrvatski bunt koji se dogodio na svim razinama hrvatskog društva, a kraj mu je presudio sam – Josip Broz Tito. On je odlučio nasilno i progonima uništiti Hrvatsko proljeće.

Hrvatsko proljeće bilo je NE nacionalnom ugnjetavanju, NE zabrani hrvatske kulture, NE zabrani hrvatskoga jezika, NE unitarizmu, NE srpskoj majorizaciji, NE nadglasavanju, NE gospodarskom i deviznom izrabljivanju, NE investicijskim fondovima, NE strahu, NE balkanskom provincijalizmu. Slomom hrvatskoga proljeća zaustavljen je tek započet proces demokratizacije, a ojačala je totalitarna vlast i birokratska diktatura u Jugoslaviji. Fenomen Hrvatskog proljeća, bez obzira na žestok otpor Saveza komunista Jugoslavije i države, ostao je živjeti u srcima Hrvata i o njemu se uvijek govorilo unutar četiri zida. Nakon dvadeset godina hrvatski čovjek je ostvario svoj cilj – riješio je nacionalno pitanje – izborio samostalnu državu Hrvatsku, a svojom borbom značajno pridonio, ohrabrio i poveo druge narode tamnice naroda Jugoslavije da zatraže pravo na svoju nezavisnost.

Hrvatsko proljeće bio je nacionalni pokret hrvatskog naroda protiv jugoslavenskog (srpskog) unitarizma, sa željom za reformama i jačanjem autonomijom Hrvatske u područjima gospodarstva, kulture i što je najvažnije – političkog života.
Pokret je refleksija i nastavak slobodarskih gibanja u javnom životu Hrvatske s kraja 60-ih nakon više od 20 godina brutalne i nemilosrdne represije komunističkog sustava, koju su pratila brojna ubojstva, uhićenja, deportacije u logore i zatvore, mučenja i druge nečovječnosti.

Osim CK SKH na čelu s predsjednicom Savkom Dabčević Kučar, centri nacionalnog pokreta dolazili su i iz drugih središta kao: hrvatski sveučilišni i studentski centri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Katolička Crkva u Hrvatskoj i BiH, HAZU (tada JAZU), Hrvatska matica iseljenika, Matica Hrvatska, Društvo književnika, Institut za povijest hrvatskog radničkog pokreta koji je osnovao pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a gdje je djelovao i Bruno Bušić, ubijeni hrvatski intelektualac i disident.

Bio je to pokret s vrlo širokom bazom u djelovanju i s gotovo plebiscitarnom podrškom u hrvatskom narodu.

Nakon Desete sjednice CK SKH, došlo je do brojnih kulturnih, studentskih, radničkih i nacionalnih gibanja. Osnivani su novi i liberalniji časopisi i novine, posebno glasnik Matice Hrvatske koje je uređivao pokojni Vlado Gotovac, izdavane su brojne knjige, otvarane povijesne i političke rasprave, a SKH zahvatile su brojne unutarnje reforme i slobodarske tendencije.

Posebno je studentska populacija bila zahvaćena buntom i željom za većom neovisnošću Hrvatske i samobitnosti hrvatskog naroda.

Protivnici Hrvatskog proljeća, osim iz redova komunista i jugounitarista, dolazili su velikim dijelom iz redova srpske nacionalne manjine. Tako su 27.srpnja 1971 g. u mjestu Srb u Lici mnogobrojni hrvatski Srbi održali veliki miting protiv Hrvatskog proljeća. Dvadesetak godina kasnije na istom mjestu i u isto vrijeme održan je velikosrpski i četnički miting kao uvod u rat i agresiju na Hrvatsku, s potpuno istim optužbama i prijetnjama.

Više od 2000 ljudi je uhićeno i osuđeno na kraću ili dugogodišnju robiju. Progon je nastavljen godinama kasnije, tako da su najistaknutiji intelektualci i domoljubi osuđivani na dugogodišnje zatvorske kazne kao: Dražen Budiša, Ante Paradžik, Ljerka Mintas Hodak, Ivan Zvonimir Čičak, Marko Veselica, Franjo Tuđman, Vlado Gotovac, Goran Dodig, Ferdo Bušić, Šime Đodan, Vlatko Pavletić i brojni drugi.

Najistaknutiji hrvatski časnici u JNA su smijenjeni ili zatvarani kao Vlado Mutak, Ivan Rukavina, Šime Ivas, Janko Bobetko i brojni drugi.

Kompletno hrvatsko rukovodstvo na čelu sa Savkom Dabčević Kučar i Mikom Tripalom je smijenjeno i zabranjen im je bilo kakav društveni rad.

Brojni časopisi i novine su ukinuti, urednici smijenjeni i pozatvarani, a osobito je stradala Matica Hrvatska.
Svoju punu realizaciju Hrvatsko proljeće dobiva 20 godina kasnije kada se hrvatski narod plebiscitarno se opredjeljuje za samostalnu i nezavisnu državu Hrvatsku, ostvarenoj na kostima brojnih mučenika i uznika tijekom hrvatske povijesti, čiji integralni dio čine i nikada zaboravljeni „proljećari“.

Njegovanje uspomene na progonjene i slobodoljubive Hrvate, sudionike Hrvatskog proljeća, mora postati i ostati dio kolektivne memorije hrvatskog naroda. U tami bezdušne Jugoslavije zasjalo je jedno svjetlo i jedna nada – Hrvatsko proljeće.

 

Izvor: narod.hr


Sastanak Roosevelta, Churchilla i Staljina u Teheranu (1943.)

Teheranska konferencija, prvi susret Roosevelta, Churchilla i Staljina tijekom Drugog svjetskog rata (kasnije su se njih trojica sastala još i na Konferenciji u Jalti) započela je 28. studenog 1943. godine. Američki predsjednik Roosevelt i britanski premijer Churchill prisustvovali su samo dva dana ranije Kairskoj konferenciji, na kojoj je bio i kineski lider Čang Kaj-šek, dok Staljin na tu konferenciju nije došao.

Teheranska konferencija trajala je do 1. prosinca, a na njoj su saveznički vođe raspravljali o otvaranju drugoga savezničkog bojišta na Zapadu, o planiranim vojnim operacijama na Istočnom bojištu, uvlačenju Turske u rat, stvaranju Ujedinjenih naroda te o poslijeratnim granicama u Europi. Iako su saveznici imali različita gledišta na mnoge političke i vojne probleme usaglasili su se oko pet važnih točaka:

1. Saveznici će pomagati partizanima u Jugoslaviji te obustaviti pomoć četnicima.

2. Pokušat će uvući Tursku u rat na strani Saveznika.

3. Ako Turska zarati protiv Njemačke, a Kraljevina Bugarska objavi rat Turskoj, SSSR će objaviti rat Bugarskoj.

4. Iskrcavanje Saveznika u Francuskoj započet će u svibnju 1944., a istodobno Crvena armija pokrenut će veliku ofenzivu na Istočnom bojištu.

5. Saveznički stožeri surađivat će u pripremama budućih operacija u Europi.

U Teheranu su se Roosevelt i Staljin prvi put osobno susreli, dok se Churchill s obojicom već više puta bio vidio. Churchill je Staljinu predao specijalno izrađen i ukrašen veliki mač, nazvan Staljingradski mač, kao poklon britanskog kralja. Prema anegdoti, Staljin je primio mač i poljubio mu korice, a zatim ga je dodao maršalu Vorošilovu. On je mač nezgrapno primio, tako da se isukao iz korica i bučno pao na pod.

Trojicu državnika je u Teheranu primio i tadašnji iranski šah Muhamed Reza Pahlavi.

piše: Dražen Krajcar

Mongoli opsjedaju Kijev (1240.)

Kijev je bio glavni grad istočnoslavenske države Kijevske Rus. Mongoli su osvajali dio po dio Kijevske Rus od 1237.  te slali delegaciju u glavni grad traživši predaju, no svaki put su članovi delegacije ubijeni.

Mongoli su počeli opsjedati Kijev 28. studenog 1240. godine. Mongolsku je vojsku poveo Batu Khan dok je Kijev branio vojvoda Dmitro. Mongoli su uspjeli zauzeti Kijev, kojeg je branilo oko 1000 vojnika. Katapultima su gađali zidine dok nisu uspjeli ući u grad 5. prosinca kad se počinju voditi ulične borbe. Vojvodu Dmitra pogodila je strelica. Branitelji Kijeva povukli su se u unutrašnjost dok su Mongoli ostali na rubovima grada. Stanovnici su se sakrili u veliku gradsku crkvu koja se sljedećeg dana srušila, a pod ruševinama je poginuo velik broj građana. Mongoli su zauzeli, opljačkali i potpuno uništili Kijev, što se smatra i krajem postojanja države Kijevske Rusi. Smatra se da je poginulo oko 30.000 stanovnika Kijeva, a preživjeli su vojvoda Dmitro i 2000 ljudi. Mongoli su zatim spalili grad nakon čega je ostalo tek nekoliko građevina.
Nakon Kijeva Mongoli su nastavili pohod prema Poljskoj.
Piše: Marsela Alić

Margareta Tudor – pomiriteljica Engleske i Škotske (1489.)

Margareta Tudor rodila se 28. studenog 1489. u Londonu kao najstarija kći engleskog kralja Henrika VII. i Elizabete od Jorka. U 11. godini njezin učitelj postao je slavni filozof i učenjak Erazmo Roterdamski.

Engleska i Škotska dogovorile su brak za malu Margaretu sa škotskim kraljem Jakovom IV. Njezin je otac u tom braku vidio ujedinjenje Engleske i Škotske. Sa 13 godina poslana je u Škotsku i tad je upoznala supruga, koji je na dvoru odgajao svoju izvanbračnu djecu i ratovao protiv njezinog brata Henrika. U braku je rođeno šestoro djece, od kojih je preživio samo Jakov V. Budući da su Engleska i Škotska bile u stalnom sukobu, Margareta se nalazila u teškom položaju –  i brat i suprug od nje su zahtijevali vjernost. U ratu Engleske protiv Francuske i Škotske poginuo je Margaretin suprug. Njezin jednogodišnji sin Jakov V. stupio je na škotsko prijestolje, a ona je postala regentica pod uvjetom da se ne uda. U Škotskoj je zavladao kaos. Izdala je proglas u kojem izjednačuje pljačkanje i silovanje s izdajom. Tima je dobila povjerenje i naklonost podanika.

Zbog drugog braka izgubila regentstvo i skrbništvo, a Margareta je morala pobjeći u Englesku gdje je rodila Margaretu Douglas. Nakon pregovora sa Škotskom vratila se na dvor, ali je njezin drugi suprug, Angus Douglas protjeran u Francusku i poveo njihovu kćer. Nakon što mu je odobren povratak u Škotsku, Angus je opsjeo dvorac u Edinbourghu i zatijevao predaju Jakova V. Margaret je na to naredila paljbu iz topova i poništila brak.

Nakon poništenja braka udala se treći put i uspjela vratiti sina, ali je njezin novi suprug krao novac kako bi uzdržavao ljubavnice i na kraju odveo njezinu kćer. Pokušala je poništiti i taj brak, ali nije uspjela.
Margareta je čitav život pokušavala pomiriti Englesku i Škotsku. Kad je sin Jakov htio objaviti rat protiv Henrika VIII., Margerata se ponudila da bude posrednica, što je u konačnici dovelo do potpisivanja mirovnog ugovora 1534. godine.

Margareta Tudor umrla je 18. listopada 1541. godine. Unuka Margarete Tudor bila je Marija Stuart, koja je bila u sukobu s Margaretinom nećakinjom kraljicom Elizabetom. Preko njezinog praunuka Jakova Engleska i Škotska dospjele su pod jednu krunu.

Piše: Marsela Alić

Bukovina – jedna od najmanjih krunskih zemalja Austro-Ugarske (1918.)

Teritorij nekadašnje Austro-Ugarske krunske zemlje Bukovine pridružen je Rumunjskoj 28. studenog 1918. godine. Naime, Austro-Ugarska Monarhija bila je poražena u Prvom svjetskom ratu, pa su njene dijelove uvelike razgrabile okolne države. Bukovina je povijesna pokrajina koja se prostire na sjevernom podnožju Karpata i području gornjega toka Dnjestra, Pruta i Sireta. Na početku 16. stoljeća Bukovinu je zauzelo Osmansko Carstvo, a 1775. godine pripala je Habsburškoj Monarhiji. Isprva je bila u sastavu Galicije, a od 1849. je postala krunska zemlja. Bukovina je bila bogati rudarski kraj s velikim strateškim značenjem prijevoja preko Karpata.

Bukovina je bila jedna od najmanjih austro-ugarskih krunskih zemalja, površine 10.442 četvornih kilometara i s nešto manje od 800.000 stanovnika. Unutar Austro-Ugarske bila je ustrojena kao vojvodstvo, pri čemu je njen vojvoda bio austrijski car (Franjo Josip I., a zatim njegov nasljednik Karlo Habsburški). Glavni grad Vojvodstva Bukovine bio je Černovci (današnji ukrajinski naziv Černivci, njemački naziv Czernowitz), a u doba Austro-Ugarske bio je veći od Zagreba (1910. godine imao je oko 87.100 stanovnika, a Zagreb oko 79.038).

U etničkom pogledu Bukovina je imala složen sastav. Naime, naseljavali su je Rumunji, Ukrajinci, Židovi, Nijemci i Poljaci te još neke manje etničke skupine, što je rezultat planskog naseljavanja rudara i seljaka iz cijele Monarhije.

Nakon Prvog svjetskog rata Bukovina je u cijelosti pripala Rumunjskoj, međutim kasnije je teritorij Bukovine podijeljen, tako da danas njen sjeverni dio pripada Ukrajini, uključujući i spomenuti glavni grad Černovce. Rumunjskoj danas pripada samo južni dio zemlje.

piše: Dražen Krajcar

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI