Otkriven planetoid Croatia (1906.)

Rijetkima je poznato da objekt s imenom Croatia postoji i u svemiru. To je planetoid (asteroid) promjera 28,45 kilometara koji se nalazi na putanji između planeta Marsa i Jupitera, na udaljenosti od otprilike 469 milijuna kilometara od Sunca. Otkriven je trećeg ožujka 1906. godine sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg u Njemačkoj.

Planetoid 589 Croatia otkrio je astronom dr. August Kopff, a nazvan je Croatia prema prijedlogu direktora zvjezdarnice, profesora Maxa Wolfa, i to u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu (današnja Zvjezdarnica Zagreb u Popovom tornju na vrhu Opatičke ulice). Taj planetoid obilazi Sunce otprilike svakih 5 i pol godina, a promjerom je veći od naseljenog područja Grada Zagreba.

Sestra Jacqueline Kennedy – supruga poljskog princa (1933.)

Caroline Lee Bouvier, sestra američke prve dame Jacqueline Kennedy Onassis, rođena je 3. ožujka 1933. godine. Sestre su se rodile u razmaku od oko četiri godine, pri čemu je Jacqueline bila starija. Obitelj Bouvier, u kojoj su rođene, bila je američka obitelj francuskog podrijetla i katoličke vjere. Caroline se udala za poljskog princa Stanisława Albrechta Radziwiłła.

Obitelj Radziwiłł bila je jedna od najbogatijih, najmoćnijih i najuglednijih obitelji u povijesti Poljske. Zapravo su Radziwiłłi podrijetlom bili iz Litve, no Poljska i Litva još su od 14. stoljeća bile povezane osobom istog vladara. Svojevremeno su Radziwiłłi imali goleme posjede koji su obuhvaćali stotine tisuća hektara. Primjerice, u 16. stoljeću posjedovali su u jednom trenutku navodno čak 28.170 kuća.

Carolinin suprug princ Stanisław Albrecht Radziwiłł postao je tom ženidbom šogor američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Dakako, vjenčanje Caroline Lee Bouvier i princa Radziwiłła bilo je katoličko, jer su oboje bili iz uglednih katoličkih obitelji.

Kazalište u Vicenzi – biser talijanske arhitekture (1585.)

Dana 3. ožujka 1585. otvoreno je znamenito kazalište Teatro Olimpico u Vicenzi. Radilo se o jednom od prvih kazališta izgrađenih tijekom ranog novog vijeka. Teatro Olimpico najstarije je na svijetu kazalište u zatvorenom prostoru koje se očuvalo do danas, po čemu predstavlja pravi kulturni i povijesni dragulj. Godine 1994. uvršteno je i na UNESCO-v popis svjetske baštine. Kazalište je projektirao slavni renesansni arhitekt Andrea Palladio koji, doduše, nije doživio njegov dovršetak i otvaranje (preminuo je 1580. godine).

Teatro Olimpico otvoren je izvedbom tragedije Kralj Edip starogrčkog dramatičara Sofokla. Budući da kazalište ubrzo nakon otvaranja neko vrijeme nije bilo u uporabi, u njemu je trajno ostala scenografija kreirana za spomenutu prvu predstavu Kralja Edipa. Ta se scenografija, izgrađena većinom od obojanog drveta, sačuvala sve do danas. Prikazuje ulice grčkog grada Tebe s iluzijom dubine, a čini u kulturno-povijesnom smislu specijalnu poslasticu kao daleko najstarija očuvana kazališna scenografija na cijelom svijetu.

Ukidanje kmetstva u Rusiji (1861.)

Dana trećeg ožujka 1861. u Ruskom Carstvu ukinuto je kmetstvo, čime je čak oko 23 milijuna ljudi dobilo slobodu, barem na papiru. Proglas o ukidanju kmetstva donesen je u doba ruskog cara Aleksandra II., koji je zbog toga dobio nadimak Osloboditelj (rus. Алекса́ндр Освободитель).

Car Aleksandar II. bio je djed posljednjeg vladajućeg ruskog cara Nikole II., kojeg su boljševici ubili nakon Oktobarske revolucije – pokazalo se da samo ukidanje kmetstva nije bilo dovoljno da se riješe nagomilani unutrašnji problemi Ruskog Carstva, a među njima su svakako bili težak materijalni položaj i nedostatak političkih prava seljaštva.

Rusi su bili svjesni da su prije ukidanja kmetstva bili jedna od posljednjih zemalja u Europi s takvim sustavom. Ipak, zanimljivo je da je Rusko Carstvo prije ukinulo kmetstvo nego što je SAD ukinuo ropstvo. Naime, Američki građanski rat, uvelike uzrokovan pitanjem ropstva, započeo je tek mjesec dana nakon spomenutog ukidanja kmetstva u Rusiji (iste 1861. godine).

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI