Crkva u Njemačkoj pred ozbiljnim suočavanjima

82

Kršćanska obiteljska revija Kana u lipanjskom izdanju donosi razgovor s  njemačkim teologom, glavnim urednikom Njemačkoga programa Vatikanskog radija, dr. Stefanom von Kempisom.

Naime, Katolička Crkva u Njemačkoj proživljava u posljednje vrijeme veliku krizu. S namjerom rasčišćenja konfunzije i suočavanja unutar Crkve 2019., osnovan je takozvani sinodalni put. Neke teme predložene za raspravu dosta  su osjetljive kao na primjer podjela blagoslova homoseksualnim parovima, ređenje žena za đakone i svećenike te pravna važnost Sinodalnog puta. Neki tvrde da Crkvi prijeti čak i raskol. Upravo o tim temama za Kanu je s dr. Kempisom razgovarao Aldo Sinković.

Na pitanje što se zapravo događa u Crkvi u Njemačkoj, koja je podjednako podijeljena na protestantsku i katoličku, dr. Kempis ističe da je ondje uvijek postojao određeni duh proturječnosti. “To je bez sumnje povezano s protestantskim utjecajem kojem su i najvjerniji njemački katolici stalno izloženi u svakodnevnom životu, u društvu i u svojim obiteljima. Međuvjerski brakovi, u kojima je jedan partner katolik, a drugi protestant, uobičajena je stvar. Usto, katolički laici imaju snažnu poziciju ne samo u društvu, već i unutar Crkve. Središnji odbor njemačkih katolika – Udruženje katoličkih laika, osnovano je još 1848. godine (iako pod drugim nazivom) a redovito organizira takozvane ‘Katoličke dane’, koji su važan forum za predlaganje reformi u društvu i u Crkvi  te privlači veliku pozornost javnosti posebno u televizijskim vijestima.

U posljednje su se vrijeme pojavili brojni slučajevi zlostavljanja u crkvenim ustanovama. Neki su biskupi pokušali zataškati te slučajeve, prebacujući jednostavno počinitelje iz jedne župe u drugu. To je općenito nanijelo veliku štetu biskupskoj službi i izazvalo val ostavki iz crkvenih zajednica, što traje i dalje”, rekao je dr. Kempis. Osvrnuo se i na ostale zemlje njemačkoga jezičnog područja, Autriju i Švicarsku, jer se i ondje raspravlja o blagoslivljanju homoseksualnih i izvanbračnih  parova.

“Švicarska također planira svojevrsni „Sinodalni put“ jer je i tu suprostavljanje između biskupa i laika poraslo. Švicarski biskupi međutim postupaju pametnije i opreznije od njemačkih”, drži Kempis koji ne vjeruje u opasnost od raskola. “Čini mi se da je opasnost mnogo veća da će pretjerane reformske ideje koje ‘Sinodalni put’ može poslati u Vatikan nakon zaključenja radova, biti bačene u smeće. Kao rezultat toga, val ljudi koji napuštaju Crkvu u Njemačkoj nastavit će se, a Katolička Crkva  će – u njemačkom društvu i unutar univerzalne Crkve – očito izgubiti svoju važnost. Nešto slično se dogodilo s Katoličkom Crkvom u Nizozemskoj u posljednjih nekoliko desetljeća”, kazao je.

Osvrnuo se i na teološke rasprave danas, kao i na zanimanje javnosti i medija za Crkvu, a razgovor u cijelosti pročitajte u novom broju Kane (u tiskanom ili eIzdanju).

PODIJELI