Opća audijencija 4. studenoga 2015.

79

Papa: Opća audijencija 4. studenoga 2015. god.

ossrom86552 articolo

Opća audijencija 4. studenoga 2015. god. – OSS_ROM

 

Sposobnost opraštanja sebi i drugima, spada na poziv i poslanje obitelji – sažetak je današnje kateheze pape Franje, za vrijeme opće audijencije, na Trgu Svetoga Petra. Papa je govorio o opraštanju, o traženju oprosta i pomirenju koji su bitni uvjeti kvalitetnog života u obitelji.

Papa je Biskupsku sinodu, koja je podrobno razmatrala poziv i poslanje obitelji pred izazovima u današnjem društvu, nazvao milosnim događajem, ali život se – kako je kazao – i nakon završetka sinode nastavlja – posebno onaj obiteljski – u konkretnom življenju evanđelja obitelji. Obitelj na neki način treba govoriti i svojim načinom života svjedočiti o velikom daru braka i obitelji.

Papa se zatim poslužio slikom obitelji kao vježbaonice uzajamnog darivanja i opraštanja, dodavši kako bez toga nijedna ljubav ne može potrajati.      U molitvi Očenaša, koju nas je On sam naučio moliti, Isus čini da od Oca tražimo: «Oprosti nam duge naše, kako i mi opraštamo dužnicima [svojim]». Na koncu kaže: «Ako vi drugima oprostite njihove grijehe; i Otac vaš, koji je na nebesima, će oprostiti vama; ali, ako vi ne oprostite drugima, ni Otac vaš neće vama oprostiti vaše grijehe (Mt 6,12.14-15) – ponovio je papa Franjo.

Ne može se živjeti ili barem: nije moguće dobro živjeti, bez opraštanja – posebno u obitelji. Svaki dan jedni prema drugima griješimo. Trebamo o tome povesti računa – bilo zbog naše krhkosti, bilo zbog našeg egoizma. Ali ono što se ustvari od nas traži jest da nanesene povrede liječimo odmah; da odmah pokrpamo prekinute konce. Ako čekamo i otežemo, stvari postaju teže – istaknuo je Papa.

Postoji jednostavna tajna za iscjeljenje rana i razrješavanje optužbi: ne pustiti da dan završi, a da se nismo ispričali; ne pustiti stvari, a da između muža i žene; roditelja i djece; braće i sestara; između nevjeste i svekrve, ne dođe do pomirenja! Ako naučimo odmah tražiti oproštenje i međusobno oprostimo jedni drugima, rane zacjeljuju, brak se osnažuje i obitelj biva sve čvršćom te odolijeva ispadima naše velike ili male zloće – smatra Sveti Otac.

Ako tako naučimo živjeti unutar obitelji, onda ćemo tako činiti i izvan nje, gdjegod se našli. Mnogi – pa i sami kršćani – misle da je to reći pretjerano. «Da, lijepe su to riječi, ali ih je nemoguće primijeniti u praksi (u životu)». Bogu hvala, nije tako – dodao je Papa. Upravo primajući oproštenje od Boga, postajemo, sposobni smo oprostiti drugima i sami tražiti oproštenje. Zbog toga Isus hoće da svaki dan u Očenašu ponavljamo te riječi. Neophodno je da u društvu – ponekad nemilosrdnom – bude mjestâ, kao što je obitelj, gdje jedni drugima možemo naučiti opraštati – kazao je Sveti Otac.

Sposobnost opraštanja sebi i drugima, spada na poziv i poslanje obitelji. Praksa opraštanja ne spašava obitelji samo od podjela, nego ih čini sposobnima pomoći društvu da se umanji zlo i okrutnost. Crkva vam je, drage obitelji, trajno blizu, kako bi vam pomogla da svoju kuću podignete na stijeni o kojoj govori Isus – rekao je papa Franjo, nastavivši: ne zaboravimo riječi koje neposredno prethode prispodobi o kući: «Neće svaki koji mi govori ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo Božje, nego onaj koji vrši volju Oca mojega»; te dodaje: «Mnogi će mi u onaj dan reći: ‘Gospodine, Gospodine; zar nismo prorokovali i izgonili zloduhe u tvoje ime?’, a ja ću im tada kazati: ‘Ne poznajem vas’ (usp. Mt 7,21-23). Bez sumnje, snažna je to riječ, a svrha joj je da nas prodrma i pozove na obraćenje.

Drage kršćanske obitelji, uvjeravam vas da će – budete li sposobne sve odlučnije hoditi putem Blaženstava – učeći i poučavajući se međusobno opraštanju – u velikoj obitelji Crkve, porasti sposobnost svjedočenja obnavljajuće snage Božjeg oproštenja. Inače ćemo lijepo propovijedati, pa istjerati možda i kojeg zloduha, ali nas na kraju Gospodin neće prepoznati (priznati) kao svoje učenike.

Kršćanske obitelji, zaista mogu mnogo učiniti za današnje društvo i za Crkvu. Radi toga želim da u Jubileju milosrđa, obitelji ponovno otkriju blago međusobnog opraštanja. Molimo da obitelji uvijek budu sve sposobnije živjeti i izgrađivati konkretne puteve pomirenja, da se nitko, zbog težine vlastitih dugova, ne osjeti napuštenim – poželio je Papa te nazočne potaknuo da izmole: «Oče naš, otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojim».

Nakon pozdravnih govora i pozdrava hodočasnicima, Sveti Otac je pozvao da se tijekom studenoga mjeseca mole za pokojne te poželio da hodočašće Svetoj Stolici u svima osnaži osjećaj pripadnosti jednoj jedinoj Crkvenoj obitelji. Po svom običaju, sjetio se mladih, bolesnih te novovjenčanih parova poželjevši da ih primjer jučerašnjega sveca, svetoga Martina iz Porresa, sve potakne u darivanju; osnaži u trpljenju kao i u bračnom zajedništvu.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

Foto: L’Osservatore Romano

PODIJELI