Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić 3. prosinca, na prvu adventsku nedjelju, u katedrali Srca Isusova predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojeg je zaredio za đakone dvojicu kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Za đakone su zaređeni fra Silvio Zlatarević i fra Mario Dadić. U koncelebraciji su bili: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, poglavari i profesori na Franjevačkoj teologiji i veći broj ostalih svećenika. „Dragi ređenici, ako u životu želite biti sretni, shvatite ljepotu služenja i žrtvovanja jer ćete samo tako otvoriti srce za vjerničku sreću. Danas ćete dobiti posebno poslanje naviještanja Evanđelja koje je Božja riječ i Božje svjetlo. To naviještanje mora proći kroz vaše srce da bi bili uvjerljivi. Želite li biti vjerodostojni Kristovi svjedoci, živite ono što naviještate pa ćete biti uvjerljivi“, kazao je kardinal Puljić ređenicima.

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu euharistijskim slavljem svečano je otvorena jubilarna godina spomena na 100. obljetnicu smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Svetu misu predvodio je šesti nasljednik nadbiskupa Stadlera kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem mons. Luigijem Pezzutom te koncelebraciju 21 svećenika. Na proslavi patrona Sarajevske provincije Služavki Malog Isusa okupile su se brojne sestre na čelu s provincijskom glavaricom s. Maria-Anom i vrhovnom glavaricom s. Radoslavom Radek te provincijalnom glavaricom iz Splita s. Anemarie Radan, a pridružila se i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović i drugi. Na kraju svete mise svi se okupili oko groba sluge Božjega Stadlera te izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Uoči ove svetkovine u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu predstavljena je knjiga bivšeg osobnog tajnika nadbiskupa Stadlera Marka Tvrtkovića pod naslovom „Josip Stadler, Prvi vrhbosanski nadbiskup, Iz mojih zapamćenja“. O knjizi su govorili: docent Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu vlč. Dubravko Turalija, postulator kauze sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić i tajnica Hrvatske redovničke konferencije s. Irena Olujević. „Nadbiskup Stadler i sam srcem oćutje da mu je mjesto baš u ovoj i ovakvoj zemlji, među ovim i ovakvim ljudima pa, netom je stupio na bosansko tlo, kažu neki izvori, sišao je s kočije, kleknuo, poljubio tlo i rekao: Bosno moja, od sada si ti moja, a ja sav tvoj“, kazala je s. Irena.

Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 1. i 2. prosinca organiziran je simpozij Dani franjevačke kulturne baštine. Program je započeo studentskom radionicom Intertekstualne veze: franjevačke kronike – Andrić – Mlakić i razgovorom s književnikom Josipom Mlakićem. Program je nastavljen Znanstvenim skupom u čast 70. rođendana fra Marka Karamatića kao dio ovog međunarodnog znanstvenog skupa. Svojim pozdravom i uvodnim riječima o mnogostrukom djelovanju fra Marka Karamatića skup je otvorio fra Mile Babić nakon čega su uslijedila brojna izlaganja.

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak 5 prosinca uputila je priopćenje za javnost u povodu presude u Den Haagu. Nakon osvrta na samu presudu, u priopćenju na kraju ističu da se, radi budućnosti, ne smije šutjeti o istini koliko god bila bolna. „Stoga i ovaj put osuđujemo sva zlodjela i zločince iz redova hrvatskog naroda te molimo dragoga Boga za žrtve, a njihove obitelji za oprost. Molimo da i drugi učine nešto slično radi istinskog pomirenja. Želimo da se nikada više na ovim prostorima ne ponove sukobi i ratovi. Molimo političare, strane diplomate, medije i sve ljude da rade na ublažavanju negativnih posljedica ove presude i smanjivanju tenzija. Osobito cijenimo svaki istup bošnjačkih autoriteta kad podsjećaju na dobro i pomoć koje su Bošnjaci doživjeli od Hrvata“, stoji u priopćenju Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH 2. prosinca u samostanu i Duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Zidinama kraj Buškog jezera održana je duhovna obnova za odgajateljice, kuharice, spremačice i druge djelatnike katoličkih predškolskih ustanova. Sudjelovala su 34 djelatnika iz Bijelog Polja, Livna, Novoga Travnika, Mostara, Sarajeva i Viteza. Predavanje o temi “Dijete moj bližnji” održao je o. Zvonko Martić, karmelićanin i prior samostana, koji je na duhovit način posvijestio sudionicima njihovu ulogu i poziv, naglasivši svu odgovornost i težinu toga – biti odgojitelj.

Na Prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2017., mladi sarajevske župe Stup započeli su adventsku humanitarnu akciju tijekom koje su ponudili župljanima, poslije svetih misa: adventske vijence, božićne čestitke, kolače, čaj, kavu, rakiju te kuhano vino. Svaki prikupljeni prilog je namijenjen najpotrebitijim župljanima. Ova akcija bit će upriličena svake nedjelje do Božića.

Župa Sv. Barbare u Brezi nedaleko od Sarajeva proslavila je 4. prosinca svoj patron, a slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprava. Misno slavlje predvodio je dr. fra Vjeko Tomić u zajedništvu s mjesnim župnikom mons. Antom Ćosićem i još 16 svećenika te sudjelovanje oko 80 vjernika.

Kao i u drugim župama, blagdan sv. Nikole, biskupa, radosno je proslavljen i u župi Presvetoga Srca Isusova Prozor. Za djecu predškolske dobi te vjeroučenike nižih razreda osnovne škole upriličen je prigodni program i podjela poklona.

U katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova Sarajevo na spomendan sv. Nikole tijekom svete mise pjevao je župni zbor pod vodstvom sestre milosrdnice sv. Vinka Petronile Kovačević. Pastoralne suradnice Školske sestre franjevke i članovi župnog vijeća te najmlađe članice Sestara Služavki Malog Isusa pripremili su u prvostolnici prigodan program za djecu župne zajednice, ali i za odrasle.

Sv. Nikola 3. prosinca pohodio je i župu sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu u Banjoj Luci. Toj posjeti i ovaj put su se najviše veselili najmlađi, iako ni stariji nisu bili ravnodušni svojim komentarima. Po završetku mise svako dijete je dobilo prigodan paketić kao znak pažnje da su bili dobri te kao poticaj da budu još bolji iz godine u godinu.

Po trinaesti puta Fondacija za stipendiranje studenata (FONSS) 2. prosinca iz Sarajeva svečanim činom potpisivanja podijelila stipendije za akademsku 2017/2018. Stipendiju je dobilo 29, a potporu devet djevojaka i mladića. Susret se odvijao u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, a započeo je edukacijom o pravima i zaštiti djece, te brizi za mlade.

U srijedu, 29. studenog, u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku održana je radionica u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s Pravoslavnim centrom za mlade Mitropolije dabrobosanske Sv. Petar Sarajevski i Islamskom zajednicom.

U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu 1. i 2. prosinca bogoslovna zajednica pripravljala se na vrijeme Došašća dvodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio kardinal Puljić. Kroz predavanja i propovijedi tijekom misnih slavlja kardinal Puljić je iznio „20 mudrih savjeta“ u borbi protiv grijeha.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI