Često putujete i vozite? Evo deset molitava za vas!

201

1. Molitva prije putovanja

Gospodine Bože, moj Oče, ti si moj Bog! Tvoja mu­drost neka me vodi, tvoja milost neka me uzdrža­va, tvoja ljubav neka me raduje, tvoja istina neka me štiti, tvoja moć neka me čuva. Isuse Kriste, Božji Sine, moj Brate i Spasitelju! Radujem se što si postao čovjekom. Tvojim putem želim ići. Tvoja muka moj je spas. Gospodine, preteci naša djela svojom milošću i prati ih svojom pomoći, da sva­ki naš posao od tebe uvijek započnemo i po tebi sretno završimo. Podaj nam milost da put na koji se spremamo sretno prođemo i sigurni, s tvojim blagoslovom, do odredišta stignemo. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen. Oče naš…

2. Molitva za sretan put

Svemogući vječni Bože, usliši naše molitve i daj nam sretan put i mirno vrijeme te nas očuvaj od svake pogibelji i nesreće. Neka nas na našem putu pra­te tvoji sveti anđeli, da mirno i sigurno dospijemo kamo idemo i da se, nakon sretno obavljenog posla, radosno vratimo svome domu. Amen. Oče naš…

Sveti Anđeli čuvari, molite za nas i čuvajte nas!

Sveti Nikola, zaštitniče putnika, moli za nas!

Sveti Kristofore, moli za nas!

3. Molitva za sigurnost u prometu

Gospodine, Bože reda i ljubavi, kada sjedimo za uprav­ljačem, učini da ne zaboravimo ni sebe, ni svoje obite­lji, ni bližnjega koji s nama dijeli isti put te nas uvijek drži podalje od prometnih opasnosti. Čuvaj nas slo­bodne, a ne robove vozila, da nas ne obuzme strast za brzinom niti nesmotrenost pretjecanja. Uzdrži nas mirne i vedre, kako bi naše oči, naše ruke i sva naša osjetila, s pripravnom pažnjom, bile stalno jamstvo sigurnosti nama i bližnjima. Prati nas svojim blago­slovom da nepovrijeđeni stignemo do cilja. Nauči nas služiti se vozilom na korist sebi i drugima, da bismo na putu uvijek mogli biti susretljivi, jer je ljubav naša prva zapovijed, pa i onda kada sjedimo za upravljačem. Udijeli nam uvijek radost života i uživanja u ljepotama koje si stvorio.

Gospodine, sjeti se svih onih koji su bili žrtve prometnih nesreća: roditelja, siročadi, udovica, rodbine koja nije dočekala svoje drage. Sjeti se i onih koji na svom tijelu nose zlosretne posljedice sudara: udijeli im strpljivost i utjehu vjere.

Presveta Bogoro­dica, tvoja i naša Majka, neka nas stalno podsjeća na ove naše dužnosti i neka nas uvijek zagovara za naše duhovno i vremenito dobro. Amen.

4. Molitva za Gospin zagovor na putovanju

O Majko, prati nas svojom ljubavlju, čuvaj i upravljaj na tom putu. Daj da se svaki putnik radostan vrati s putovanja u svoj mili dom! Milosrdni Bože, vodi nas putem mira. Tvoj anđeo neka nas prati na putu, da se dobro i sretno možemo vratiti, u miru i radosti. Daruj nam, Gospodine, savršenu uljudnost prema svima. Podaj nam da neumorno pazimo na neopre­znost drugih i nepromišljenost mladih. Daj da naša vozila stoje u tvojoj službi i donesu sreću onima koji se s nama voze. Amen. Zdravo, Marijo…

5. Molitva vozača svetog Ivana XXIII.

Gospodine, podaj mi sigurnu ruku i budno oko kako ne bih nikoga povrijedio kuda prolazim. Ti si darovao život i ja te molim da nijedan od mojih čina ne bude protivan tome daru koji od tebe dolazi. Nauči me da se služim svojim autom za potrebe drugih, da ne omalovažavam — zbog želje za sve većom brzinom — ljepote svijeta što si ih ti stvorio, nego da s radošću i pristojno vozim svojim putem. Amen.

6. Molitva za zaštitu od nesreće

Kad sjedim za volanom, daj mi čvrstu ruku i pozorno oko, da nikoga ne povrijedim. Ti si stvorio svaki život i nijedan moj čin ne smije nauditi ili oštetiti ovaj dar. Čuvaj od nesreće mene i sve koji su mi povjereni. Ne daj da prebrzom vožnjom zaboravim vrijednost ljud­skog života. Ispuni me odgovornošću u mojemu zvanju i daj mi da ga iz­vršavam tako da svojom vožnjom na zemaljskim cestama postignem svoj cilj u vječnosti: u tvoju slavu na nebu. Amen.

7. Molitva oslobođenja od drske vožnje

Od umišljene vlasti na cesti, oslobodi me, Gospodine.

Od zaraze brze vožnje, oslobodi me, Gospodine.

Od nepažnje i bezobzirnosti, oslobodi me, Gospodine.

Od zloduha nestrpljivosti, oslobodi me, Gospodine.

Od nepromišljene jurnjave, oslobodi me, Gospodine.

Od neznanja i grubosti, oslobodi me, Gospodine.

Od nepromišljenog osuđivanja i vrijeđanja, oslobodi me, Gospodine.

Od nepažnje i dosade, oslobodi me, Gospodine.

Od umišljenosti i lijenosti, oslobodi me, Gospodine.

Od magle i umora, oslobodi me, Gospodine. Amen.

Slava Ocu…

8. Molitva vozača motora

Gospodine, ti znaš kako vatreno srce bije u mojim grudima, ono brzo kuca. Ti znaš da sam nemiran duh i da volim izazove. Ti dobro znaš da mislim kako me velika brzina “smiruje”. Hvala ti na mom motoru i njegovim sjajnim mogućnostima. Hvala ti što me svaka vožnja opušta i oslobađa te nekakve “napetosti”. Molim te ne dopusti mi da ikada pre­tjeram! Ne dopusti da brzo vozim tamo gdje nije ni mjesto niti vrijeme. Svaki pješak dragocjen je u tvojim očima, svaki vozač na cesti. Pomozi mi da poštujem braću po kotačima na cesti i da im nikada ne naudim. Daruj mome nemirnom srcu puno lju­bavi za sudionike u prometu i sretan dolazak cilju prema kojem putujem. Amen.

9. Molitva svetom Mihaelu arkanđelu

Dragi sveti Mihaele arkanđele, zaštiti nas, naše tije­lo i našu dušu od Zloga, njegovih sljedbenika i svih onih koji k nama dolaze sa zlim namjerama. Zaštiti naš život i naš automobil, dok putujemo obavlja­jući svoje svakodnevne dužnosti. Zaštiti nas, naše živote, našu obitelj, naše putovanje, blago i ime­tak od svih opasnosti, nevremena, tuče i poplava. Amen. Anđele čuvaru…

10. Molitva vozača svetoj Riti

Gospodine, daj mi čvrstu ruku i budno oko. Daj da svojim prolaskom ne remetim mir bližnjega moga, sijući bol među mojom braćom.
Molim te, Gospodine, i za one koji su sa mnom: očuvaj ih od stradanja, ognja i nesreća. Pouči me kako da koristim svoj auto za potrebe drugih; daj da shvatim da zbog ljubavi prema brzini ne smijem žrtvovati život, Tvoj dar, ni ljepotu stvorenoga. Pouči me radosnom i ljubaznom hodu stazom mojega života, tako da ne čineći zla, prispijem na odredište vječnoga spasenja. U svojim molbama utječem se miloj svetoj Riti u čiju se zaštitu ufam s bezgraničnim povjerenjem. Amen.

Izvor: bitno.net

 

PODIJELI