„Za tebe je Bog postao čovjekom”. Dragi prijatelji, ove je rieči napisao sveti Augustin, ali za koga? Za onoga tko ih bude čitao, da bi o njima razmišljao i bogatstvom njihova sadržaja se ispunio. Dakle, pišem vam ih da ih na ovaj način možete čitati i o njima razmišljati. Velika Istina u malo i jednostavnih riječi. Veliki Bog u malenom Djetetu. Sadržaj istine tih riječi daje nam razmišljati o Bogu i čovjeku. Blaženi Ivan Pavao II, rekao je da „ne možemo razumjeti čovjeka bez Boga, a još manje se možemo ostvariti bez Njega”. Odgovor na pitanje o Bogu i čovjeku, ne može se tražiti odvojeno jedno od drugoga. Ali pošto nam je bliži čovjek, možemo započeti s ovakvim pitanjem: Tko je čovjek, da se sam Bog učinio Čovjekom? Veličina čovjeka, njegovo porijeklo: prošlost, sadašnjost i budućnost; naslućujemo dok promatramo ovo Dijete, Bogočovjeka, koje nam se rodilo u betlehemskoj štalici. Rođeni od Marije Djevice, Dijete Isus, nam daje najdublje smisleni odgovor na to temeljno pitanje. A što nam to govori Otajstvo Isusa? Da shvatimo cjelovio Otajstvo Isusa, rođenog u Betlehemskoj štalici, nužno je to Otajstvo staviti u uski odnos sa događajem Velikog Petka i Nedjelje Uskrsnuća. A sve nam to govori da je Bog Ljubav a čovjek ljubljeni od Boga. Ta Istina može na nas djelovati, smo ako u nju povjerujemo i otajstvo Djeteta Isusa prihatimo u svom srcu. Istina da se Bog rodio za mene, da me je ljubio do smrti i nastavlja me ljubiti, jer je Uskrsli i prati me na mom životnom putu. Ta istina, zaista me može iznova uzradovati kao i svako ljudsko srce.
Božić je prilika da se radujemo otkrićem te davne i stare Istine, ali uvijek nove i da ju dijelimo s drugima jer je najveće naše dostignuće. Spoznati se i prihvatiti se kao ljubljeno biće od samoga Boga, može se svakome desiti koji dođe pred betlehemske jaslice. To je velika milost Božića koja nam se nudi. Zato pohitimo do našega Betlehema, jer on će nam otvoriti nove perspektive života. On Bogočovjek, Ljubav, koja motivira, daje snagu i čini da naš život i životi drugih ljudi budu radosnijima, ljepšima i boljima. Novorođeni Isus daje nam svoj mir i dijeleći svoj život s nama, daje nam sigurnosti svoje blizine. Neka se Djetetu Isusu otvori svako srce, da On od njega učini svojim domom. I neka u tom domu nema više mjesta egoizmu i grijehu, a ima za ljubav prema svakom čovjeku, onima koji su pozvani izgrađivati jednu Božju obitelj.
Dođite, dakle prijatelji i zajedno se poklonima Djetetu Isus, da se tu na Izvoru napunimo istinskom radošću, tim što smo ljubljeni. I zato „neka zaljubav Božja vlada u našim srcima“ (Montfort).
Blagoslovljen i radostan Božić svima, od srca!

 

pater Mihovil Filipović

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI