Bogoslovi i studenti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu bili su tijekom boravka u Rimu, među ostalim, na općoj audijenciji s papom Franjom, te u Hrvatskoj crkvi svetoga Jeronima u kojoj su slavili svetu misu

U okviru studijskoga putovanja i hodočašća u Rim, sjemeništarci Bogoslovnoga sjemeništa iz Đakova, zajedno s rektorom vlč. Stjepanom Radićem, te studenti i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, s dekanom mons. dr. Vladimirom Dugalićem, slavili su u srijedu, 27. veljače, svetu misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Mons. Dugalić se u propovijedi osvrnuo na odlomak iz evanđelja po Marku, o Isusovim učenicima koji izvještavaju Isusa o tome kako drugi djeluju u njegovo ime, a nisu njegovi sljedbenici. Isusov je odgovor bio: zašto im branite? Prema riječima mons. Dugalića, u toj rečenici nalazimo Isusovu osudu klerikalizma i zatvorenosti. Isusova je riječ upućena svakomu, jer Isus se otvara univerzalizmu i podržava izgradnju zajedništva – napomenuo je mons. Dugalić.

Potom je spomenuo Konstantina Porfirogeneta i njegovo djelo De Administrando Imperio u kojem opisuje hrvatski narod koji je naselio prostore rimske provincije Dalmacije i obećao vjernost rimskom papi, obvezujući se da neće ratovati na tuđem teritoriju nego samo braniti svoj te da im je papa za to obećanje dao apostolski blagoslov. Time je mons. Dugalić naglasio staru povezanost hrvatskoga naroda sa Svetom Stolicom, koja je povijesna i o kojoj svjedoče mnogi izvori među kojima je i Hrvatska crkva sv. Jeronima. Na kraju je kazao da kao hodočasnici žele zahvaliti Svetoj Stolici i Papi za sve što su učinili za hrvatski narod.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI