Riječi iz Evanđelja su dokaz da čovjek može biti sretan unatoč siromaštvu, gladi i žeđi. Jer sam Isus: ”Blago vama…!” Pravu i istinsku sreću, donosi samo Bog. Njegova sreća je trajna i vječna, nije prolazna niti kratka. Bez tebe sam Isuse siromašna, gladna i žedna. Tebe, tvoje riječi, tvoga duha. Vjera i nada me tješe da ću se u vječnosti. kad se jednoga dana sastanemo, tobom obogatiti, nahraniti i napojiti.

Siromah duhom je onaj, koji nije zadovoljan svojim vlastitim duhom, znanjem ili spoznajom. To su ljudi koji su spremni prihvatiti Božje riječi i njegovo Evanđelje, kao novost. Koji su to spremni provesti u djelo, jer su oni siromašni dokle god ta nova riječ i Božji plan u njih ne uđe i ne ostvari se.

Žedni i gladni pravednosti su oni ljudi, kojima se neprestano čini nepravda. Kad dopustim da u meni vrijede Isusove riječi, tada se događa čudnovati život. Tada Božja sila, ulazi u moj život. Kada na mjesto našega ”jao” stavimo Isusovo ”blago”, tada se događa Božja stvarnost, jer se sav naš životni pogled, shvaćanje, mentalitet i usmjeravanje idu  prema višoj Božjoj sili! Božja stvarnost tada ulazi u naš svijet, utjelovljuje se u njemu i mijenja ga.

Čisti su oni kojima je čist pogled, prema čovjeku i prema Bogu. Čist je onaj čovjek koji je unatoč grijesima i pogreškama oko sebe, sposoban vidjeti u čovjeku do sebe ono čisto. Onaj tko je čist srcem taj će  Boga gledati već u ovom svijetu, jer su njegove oči čiste, a njegov pogled je na dobro.

Stojka Pivić, Šesta nedjelja kroz godinu 11. veljače 2010.

PODIJELI