Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je tijekom razgovora s predsjednikom saborskog odbora za Hrvate izvan RH Božom Ljubićem, koji je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, da se Hrvati nalaze pred iskorjenjivanjem u Republici Srpskoj budući da je njihov broj pao ispod pet posto od prijeratnog broja.

Kako je u subotu priopćeno iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, biskup Franjo Komarica je istaknuo da je prema podacima blagoslova kuća broj Hrvata u entitetu RS pao ispod pet posto od predratnog broja katolika na tom području.

Pri tome je pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da u svom političkom djelovanju trebaju voditi više računa i o Hrvatima koji žive na području Republike Srpske.

Komarica se zahvalio na dosadašnjoj potpori Vlade RH za obnovu i izgradnju kuća, kulturno-obrazovnih ustanova, staračkoga doma i crkvenih objekata koji su stradali tijekom rata.

Predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić, s kojim je bila i zastupnica Ljubica Maksimčuk upoznao je banjolučkog biskupa da je odbor kojim on predsjeda na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu predložio vodstvu da se na dnevni red Sabora stavi točka dnevnog reda o BiH i položaju bosanskohercegovačkih Hrvata, te europskom putu ove zemlje.

Ljubić je izvijestio i o raspravama koje se vode u BiH povodom presude Ustavnog suda BiH o neustavnosti Izbornog zakona BiH, te zahtjeva Hrvata da im se omogući izbor legitimnih predstavnika u institucije vlasti entiteta i države.

Prema priopćenju biskup Komarica se složio sa zastupnikom Ljubićem da je nužno osigurati promjene Izbornog zakona i legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama u BiH, napose u institucijama koje su nacionalno preodređene, Predsjedništvo BiH i domovi naroda. (Hina)

Preuzeto: https://dnevnik.hr/

PODIJELI