Jedna predivna slika sa susreta Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru! Bože blagoslovi naše mlade i cijelu Hrvatsku!

  1. Uskrsna nedjelja!

Tel:01-2024/510  1. Resnik 70, Zagreb,

e-mail: [email protected]

 

 

Dariov uvodnik

Ovih dana naša župna zajednica dobiva duple milosti.

Naš župnik s nekolicinom župljana se zaputio na hodočašće u Lourdes i Fatimu gdje su ponijeli i nas ostale župljane koji smo ostali kod svojih domova i mole za nas i prikazuju svakog od nas ponaosob našoj dragoj Nebeskoj Majci. A u našoj zajednici naši Oci Dominikanci svaki dan prinose svetu Misnu žrtvu. Tako da dobivamo duple milosti. Hvala im na tome.

Kada je župnik odlazio zamolio me da napišem nešto za ove redke našeg župnog listića. Prvo bi se htio spomenuti jednog događaja od prije nekih desetak dana koji se dogodio, a naši dragi mediji su jako malo o tome pisali. I naši dragi mladi nisu nazočili tome tako da Vam nemogu prepričavati događaje.

Iz naše župe je nas četvero mladih krenulo u subotu 30. 04. na susret Hrvatske katoličke mladeži u Vukovar. Što smo doživjeli i kako nam je bilo je jako teško napisati u ovih nekoliko rečenica. Nabacit ću mali osjećaj krivnje Vama koji niste bili pa ću Vam reći. Tko Vam je kriv pa ne znate što ste propustili. Evo jedan poziv koji je trebao potaknuti sve mlade da nam se pridruže na ovom putu milosti u naš napaćeni grad Vukovar.

Evo nas Vukovare!
Dovodimo ti 30.000 mladih snaga. Hoće li to biti dosta da se probije okruženje zla i beznađa? Slušaj mlade, generale Zadro, što ti naoružani nadom dovikuju.  “Onda se još ni rodili bili nismo.
Ali evo nas u pravi čas!  Jer za ljubav nikad nije kasno.  Tamo gdje očevi naši nisu imali snage,  dolazimo mi. Hvala ti, i oprosti!  Zakleti Kristu koji nas vodi,  Idemo za njim!  Svo vrijeme je naše, i sva vremena!” Čuješ li ih Vukovare?

Slijedeći susret mladeži će se održati u Zagrebu 2020. godine. Nadam se da ćemo kao domaćini toga susreta dati više sebe i ugostiti naše mlade kao što su nas ugostili naši napaćeni slavonci. Od srca im HVALA na svemu.

Ovom prilikom Vas dragi župljani također želim pozvati na nešto što bi svaki katolik trebao braniti i podržavati. Uskoro će se održati HOD ZA ŽIVOT. Svaki katolik bi trebao biti svjestan kada nastaje novi ljudski život. Stoga Vas sve pozivam na ovu vrstu akcije.

Život svakog od nas započeo je začećem – spajanjem jajašca majke i spermija oca. Začećem nastaje jedinstveno ljudsko biće! Dijete je zasebna jedinka, dječak ili djevojčica, koji raste u tijelu svoje majke. Kod začeća su određeni: spol djeteta, boja očiju, kose, kože, visina, građa tijela, smisao za glazbu, umjetnost, sport…     Hodom za život branimo pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti i pružamo podršku svakoj trudnici.     Pridruži nam se 20.5.2017. u Zagrebu za život, obitelj i Hrvatsku.

Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj Hoda za život je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava.

Nadam se da ćemo se susresti u ovom miroljubivom hodu i podržati što znači za nas život i kada taj život počinje.

Župniku i ostalim hodočasnicima želim da dođu obogaćeni i prožeti Duhom Svetim da i na nas preliju malo milosti koje su dobili na ovom svom hodočašću. A do njihovog povratka naši dragi oci Dominikanci će nas obogatiti svojim iskustvima i svojom misijom, a to je propovjedanje.

Da ukratko zaključim. Nebojte se odvažiti i krenuti na putovanja gdje nas Isus poziva. Dragi mladi, nemojte propuštati susrete Hrvatske katoličke mladeži jer će Vas to obogatiti za sva vremena. Priključite se razno raznim aktivnostima koje se događaju za mlade u našoj napaćenoj zemlji Hrvatskoj. Ljeto nam je također pred vratima. Upustite se u ljetnu avanturu s Isusom preko naših kampova za mlade katolike. O njima sam nedavno pisao. Podržimo i pravo na život. Nemojmo biti oni koji stoje i misle da će netko drugi sve činiti. Dođi i hodaj s nama za život. Kroz korizmu smo molili pred bolnicama za život, nastavimo svakodnevno u našim obiteljima moliti za život i podržimo ovaj hod. ŽIVOT DAKLE BIRAJ!

 

Komentar evanđelja

Draga braćo i sestre!

Apostol Filip je zamolio Isusa: „Gospodine, pokaži nam (nebeskog) Oca i dosta nam je!“ A Isus je odgovorio: „Filipe, tko je vidio mene, vidio je i Oca… ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni?“

Legenda pripovjeda kako se jedan od triju Mudraca s Istoka zapitao: „Što je postalo od onog Djeteta?“, mislio je na Isusa kojem se je s još dvojicom svojih sunarodnjaka bio poklonio u Betlehemu. Mudrac, sada već dobrano star, nakon toliko godina još uvjek nije zaboravio onaj put i čudnovatu zvijezdu koju su njih trojica slijedila. I tako našli Dijete u štali kod Betlehema. Možda to dijete sada vlada kao moćan kralj? I opet se dade na dug put. Pošao je sam jer su ondašnji njegovi suputnici u međuvremenu preminuli.

I stari Mudrac s Istoka opet kao i nekoć dođe u Jeruzalem. Na njegova propitkivanja o kraljevskom Dijetetu koje se rodilo prije više od trideset godina, upitani su se čudili. A neki i podsmjehivali na takvo pitanje. Dolazi starac i u Betlehem. Isus iz Betlehema nije nikomu poznat. Znaju za Isusa iz Nazareta. Bogohulnika. On je prije nekoliko tjedana pogubljen. Ožalošćeni Mudrac ponovno ode u Jeruzalem. U Jeruzalemu se slavio veliki židovski blagdan. I on se je tako tu našao u mnoštvu koje se bilo odasvud okupilo. Progurao se naprijed i začuje kako ljudi viču: „Pa ovi su poludjeli, napili se vina!“ Tada čuje nekoga kako govori njegovim materinskim, perzijskim jezikom. Nevjerovatno! I svi drugi oko njega, iz različitih naroda i jezika, razumiju onog tamo govornika. Govori o Isusu koji je, nakon smrti na križu, ustao živ iz groba. I stari Mudrac priđe Petru – tako se zvao taj govornik – i sve mu točno ispriča. Bez sumnje, to je bilo ono Dijete iz Betlehema o kojem je Petar sada govorio. Isus je, dakle, živ. „Ali, gdje se može Isusa vidjeti?“, pitao je Mudrac Petra. Petar odgovori: „On je među nama, oko nas i u nama. Mi smo njegova usta, oči, njegovo lice, ruke, noge…“

Braćo i sestre! Isus je bio živa slika nebeskog Oca. Tko je Isusa upoznao, mogao se uvjeriti kakav je Bog. Preko njega – Sina- govorio je i djelovao Otac. Mudrac s Istoka pitao je: „Gdje se može Isusa vidjeti?“, a apostol Petar je odgovorio: „On je među nama, oko nas i u nama. Mi smo njegova usta, oči, lice, ruke, noge…“

Ono što je Isus, kao Očeva slika, bio Bogu Ocu, slično bismo mi kršćani – to jest Kristovi – trebali biti Isusu: njegova usta, oči, lice, ruke, noge, a to znači: propovjedati Evanđelje, ne previdjeti nevolju bližnjega, biti blag prema raskajanu griješniku, a nepopustljiv prema zlu, činiti dobro i slijediti put Isusov. Isus – naš Učitelj mora imati mjesto među nama i oko nas. Tako je to Petar na pitanje: „Gdje se može Isusa vidjeti?“, pojasnio Mudracu s Istoka.

Kad je apostol Filip molio Isusa da pokaže Oca. Isus je rekao: „Tko je vidio mene, vidio je Oca“. Kada bi nekršćanin želio upoznati Isusa, trebalo bi ga uputiti da upozna nepatvorena kršćanina. Isus je bio vjerna, živa slika Božja. Kršćanin – nesavršen čovjek – ne može biti jednako tako vjerna slika Isusova. Ali bi morao biti što vjernija kopija njegova. Tko vidi nepatvorena kršćanina, u njemu će morati prepoznati njegova Učitelja Isusa. Strašno je kada nevjernik u kršćaninu vidi Isusovu karikaturu. Biti karikatura je ružno, ali, to je još strašnije za onoga koji se zove kršćaninom.

Lijepo je čuti Isusa: „Nek se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: idem pripraviti vam mjesto?“ Doista, utješno! Amen.

 

Svetac tjedna

Sv. Ivan Nepomuk

Sv. Ivan Nepomuk (1340/50.-1393.) – je bio svećenik, nosi časni naslov „mučenik ispovjedne tajne“. Za svećenika je zaređen 1380. godine. Završio je studij prava u Padovi. Bio je kanonik, arhiđakon i generalni vikar. U vrijeme kralja Vjenceslava IV. bio je bačen u Valtavu 1393. godine. O njemu postoje brojne legende što kazuju da je u narodu popularan svetac. U sjevernohrvatskim krajevima sv. Ivanu su posvećene mnoge crkve i kapele ili podignut oltar njemu u čast.

 

Misao

Želim ti da po svakome tko ti priđe postaneš bolji i radosniji.

 

 

 

 

Ljetna ponuda

NEMOJ BLEJAT, UZMI LJETO U SVOJE RUKE!
ORGANIZACIJA
Magis,
Kontakti:  [email protected], Dario Čalušić (voditelj kampa): [email protected],
RASPON GODINA: 15 do 25 godina!
OPIS KAMPA:
Kamp „Papuk“ je duhovno – rekreativni kamp za mlade.
Ovogodišnji ciljevi kampa su obnova hodočasničke staze od Đulovca do marijanskog svetišta Voćin, rad s mladima kroz kateheze te radionice kojima se upoznaje etnologija i kultura Hrvatskog naroda. Igra, molitva, rad i druženje u jednostavnim uvjetima u okruženju prirode uz duhovnike, na mladima je pozitivno i nezaboravno iskustvo. Razne životne vještine, sklapanje prijateljstava, ljubav prema prirodi i još puno toga. U radionicama koje su osmislili mladi volonteri bit će riječi o stvorenom i stvaranju, o Stvoritelju i sustvoritelju. Saznat ćemo i kako shvatiti  „Za sebe si nas stvorio, Gospodine…“
TERMINI • 2. srpnja – 8. srpnja
• 9. srpnja – 15. srpnja
CIJENA ZA SUDIONIKE: 100 kn
LOKACIJA KAMPA:
Kamp se održava na području Požeške biskupije, u blizini mjesta Đulovac. Idilična livada sa malim stadima ovaca i koza, uz staru visoku šumu kraj malog potoka s pitkom vodom. DOLAZAK I ODLAZAK: U vlastitom aranžmanu dolazak do mjesta okupljanja: Đulovac. Od mjesta okupljanja prema kampu prijevoz je u organizaciji Magis-a. Prijave dostupne na stranicama MAGIS-a.

MALO ŠALE

Koja je razlika između misnog i običnog vina?
Obično svi piju i svi pjevaju!
A misno jedan pije a svi pjevaju!

Župne obavijesti!

PON 15.05. Solinski mučenici
19:00 Ivanka Galić (god)
UTO 16.05. Ivan Nepomuk
19:00 Ob. Kovačić, Plantaki Križanec, Damir Šutej (god), Noca, Neška, Zefa i ob. Jaković, Jana i Petar Antić
SRI 17.05. Antonija
19:00 Dragica (god) i Josip Bukrić

 

ČET 18.05. Sveti Ivan I. Papa i mučenik
19:00  

 

PET 19.05. Celestin
19:00  

 

SUB 20.05. Sveti Bernard Sijenski
19:00  

 

NED 21.05. 6. Uskrsna nedjelja
08:00 Marica Kovačević, Zlatko, Slavko, Đivan, Dragica i Predrag Bedić
11:00 Župna sveta misa
19:00 Katica i Martin  Habric

Aktivnosti kroz tjedan: utorak -10. utorak sv. Antuna, iza mise molitveni susret;četvrtkom: klanjanje prije mise; petak: Marijina legija iza mise.

            Vjeronauk: Subota:

 krizmanici u 9 sati

Prvopročesnici u 10 sati

Ministranti u 11 sati

Župnika neće biti do srijede, stoga Vas molimo da sve što trebate dolazite iza svete Mise. Dario će biti tu na raspolaganju. Hvala i nosim Vas u molitvama.

PODIJELI