Biblija – Ljubav i bol

200

Datum: 10.10.2014.

Pitanje:
U vezi sam muslimanom i iskreno se volimo. Vjernica sam, svake nedjelje idem na misu. Ne znam kako mi se ovo desilo, ali desilo se. Ne znam što raditi, strah me je, strah me je Božje kazne, strah me je roditelja, došlo mi je čak da se ubijem, ne mogu više psihički trpjeti probleme. Jedino me on drži na životu, trebam pomoć, trebam Boga.

Odgovor:
Poštovana!
Puno Vam hvala na vašem pitanju i smatram veoma mudrim da rješenje svojih dvojbi tražite u Božjoj riječi. Bog je zainteresirani za našu ovozemaljsku sreću, te ste u stanju zasigurno pronaći ispravan odgovor.

Vaše pitanje je u istinu kontraverzno i u istinu treba velike Božje mudrosti da nađete ispravan odgovor. Vašoj vezi očito se ispriječilo mnoštvo predrasuda dobronamjernih i zlonamjernih savjeta raznoraznih prijatelja rodbine i ostalih. Sve to u vama stvara veliku zbrku, i teret odluke vam čini još većim.

Stoga nisam siguran da ću vam ja moći dati neki direktan savjet, ali ću Vam zasigurno citirati određena Biblijska načela na osnovu kojih ćete moći donijeti ispravnu odluku. Stoga će moj odgovor biti podijeljen u tri grupe. Jedna grupa će biti protiv takve veze, jedna će biti za takvu vezu, a posljednja će biti općenito o vezi između mladića i djevojke. Naravno vi ćete odluku donijeti sami, jer možda u tim mojim načelima nećete naći nešto što je vaš slučaj.

1.Protivno takvoj vezi

Bog je preko proroka Izraelcima zabranjivao brak s drugim narodima. Ne sklapaj ženidbe s njima, ne udavaj svoje kćeri za njihova sina niti ženi svoga sina njihovom kćeri; jer bi ona odvratila od mene sina tvoga; drugim bi bogovima on služio; Jahve bi se razgnjevio protiv vas i brzo bi te istrijebio. Ponovljeni zakon 7,3.4. Ovdje konkretno radilo se o pripadniku kananskih naroda koji su bili idolopoklonici i koji nisu vjerovali u pravog i jedinog živog Boga.  Veza između njih bila bi opasna za stranu koja vjeruje u jedinog Boga jer bi druga strana ju mogla odvratiti.

Ja ne znam dali taj vaš dečko ima takve namjere. Kao prvo, on i nije pripadnik nekog idoliopokloničkog naroda, već vjeruje u istog Boga kao i vi samo to čini drugom formom. Ukoliko bi on inzistirao da vi prihvatite njegovu vjeru, onda mislim da bi imali problem. Bez obzira na različitost, vi ste navikli Boga obožavati na svoj način, i trebali bi uvijek imati slobodu to tako činiti bez da vam bilo tko drugo što nameće, pogotovo ne ucjenama i silom. Stoga ukoliko bi vaš dečko radikalno inzistirao da vi postanete muslimanka, tada odgovorno tvrdim da tu i nije u opticaju neka ljubav, već se radi o nekoj strasti.

Ukoliko vaš dečko vas prihvaća takvu kakva jeste i nema vas namjeru mijenjati, tada je stvar malo drukčija. Zasigurno je to onda nešto o čemu vi možete razmišljati o nastavku vaše veze. Ipak ostaje i dalje pitanje, koliko ste vi, a koliko on vezani za vašu vjeru. Ne mislim pod vjerom pojam koliko sprovodite određene vjerske forme, već kakav vam je odnos sa Bogom. Ukoliko vam je odnos s Bogom dubok i iskren, ukoliko uživate u duhovnosti, čitanju Biblije i molitvi, a to nije slučaj sa vašim dečkom, tada opet bi imali problem. U budućnosti u braku ne bi imali s kime podijeliti vaše oduševljenje sa Kristom i sa Bogom. Biblija daje jedan savjet za takve slučajeve: Ne budite ujarmljeni s nevjernicima! Jer što ima pravednost s nepravednošću ili kakvu zajedništvo ima svjetlo s tamom? 2.Korinćanima 6,14. Međutim ovo vam važi i da vam se vaš dečko deklarira kao katolik. Ovo o čemu pričam nije pitanje religiozne pripadnosti, već vašeg zajedničkog duhovnog nivoa.

2.Za takvu vezu

U Bibliji možemo naći nekoliko primjera u kojima je bilo takvih veza-brak s pripadnicima drugog naroda. Npr. Mojsije je oženio Midjanku. Jedan od uhoda oženio je Rahabu bludnicu (koja je čak i u Isusovom rodoslovlju). Boaz je oženio Rutu Moapku (koja je također u Isusovom rodoslovlju), i još neki drugi. Svi ti brakovi bili su blagoslovljeni jer su svi pokazivali čvrsto povjerenje u Boga. Bog je taj koji je usadio ljubav u ljude. Na kraju krajeva Bog je taj koji je usadio i zaljubljenost u osobu suprotnog spola. Vaša veza ne mora apriore biti osuđena na propast samo zato što ste vi kršćanka a on musliman. Ukoliko oboje budete tražili Boga, Bog će vas blagosloviti. Razlike koje imate tada bi bile prednost. Čak što više, ukoliko bi udružili suštinske vrednote obje religije, dosegli bi nešto što je slično opisu ostatka koje opisuje Sveti Ivan u posljednjoj knjizi Biblije u Otkrivenju. Ono što je najbitnije je da oboje otvoreno tražite Boga, ne u vjerskoj formi (koja ima svoje mjesto u našem životu) već u suštini odnosa s Bogom (forma će biti posljedica tog odnosa.

3.Opći biblijski savjeti za brak

Mudri Salamun promatrajući način kako se dvoje ljudi upoznaju, pisao je: Tri su stvari, koje mi se čine čudnovate, i četvrta, koje ne razumijem: Put orla k nebu, put zmije preko hridine, put lađe posred mora, put čovjeka k djevojci. Mudre izreke 3,18.19. To je uistinu čudnovato. Pored toliko mladića, vi ste se zaljubili u muslimana. Očito i sam Bog ima u tome svoje prste. (ipak ljubav nije samo emocija i zaljubljenost, već je to stav, o kojem odlučuje i razum) Na mnogo mjesta će te naći kakva treba biti žena, a kakav muž. O tome je dosta pisao sveti Pavao apostol.

Da bi mogli testirati vašu ljubav prema vašem dečku, a i njegovu ljubav prema vama, jako je bitno da imate nekakav uzor ljubavi da ne nazivate slučajno ljubavlju ono što ljubav nije. Sveti Pavao je napisao karakteristike prave i čiste ljubavi i bilo dobro da našu ljubav testiramo upravo na toj definiciji. Ljubav je velikodušna, (neki prijevod kaže, dugo trpi) dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. 1. Korinćanima 13,4-8.

Još bi vam preporučio jedan savjet koji je napisao jedan duhovni pisac po pitanju braka koji kaže otprilike ovako: „Ako ste imali naviku moliti prije braka samo jednom dnevno, kada želite stupiti u brak, molite najmanje tri puta, Neka Bog bude taj koji će blagosloviti vašu zajednicu braka. Biblija jasno govori: Ako Gospod ne gradi kuće, uzalud se muče, koji je grade. Ako Gospod ne čuva grada, uzalud bdije, koji ga čuva. Psalam 127,1.“ Bog je zainteresiran za vašu sreću. Dozvolite mu da se On umiješa u vaš život.

Ipak odluku će te morati donijeti sami. Kod donošenja odluke razmišljajte i istražujte što o Vašoj vezi kaže Bog, a sve je to zapisano u Njegovoj riječi, Svetom pismu. Ako tako postupite, vaš će brak bez obzira na razlike biti raj na zemlji.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko.

PODIJELI