Novi broj Kane: Biskupska sinoda za preporod Crkve

95

Važni događaji u Crkvi prošloga mjeseca, otvaranje Biskupske sinode i VI. hrvatski socijalni tjedan tematska su okosnica novoga broja revije Kana. “Svi smo pozvani krenuti sinodalnim putem, odnosno biti u aktivnom zajedničkom hodu i evangelizacijskom poslanju kao članovi crkvene zajednice te smo kao takvi pozvani ugrađivati evanđeoske vrednote u društvo i u svijet. Ostaje nam poželjeti da ovo zajedništvo, sudjelovanje i poslanje ne ostanu zatvoreni u urede, dvorane i dokumente”, istaknula je na prvim stranicama Kane glavna urednica, Maja Petranović koja je za ovaj broj Kane razgovarala s tajnikom Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, doc. dr. sc. Denisom Barićem. U iscrpnom intervjuu govorio je o tome što je sinoda, kako funkcionira, što papa Franjo želi potaknuti, kamo sinodalnost može odvesti Crkvu i koliko će biti prihvaćena u nas u kontekstu promjene mentaliteta na koji smo pozvani, koja je specifičnost Zagrebačke… U rubrici Aktualno Aldo Sinković također je pisao o Biskupskoj sinodi, ističući po čemu će ona biti posebna. Sinodalnost u Novom zavjetu tema je kojom se u ovom broju bavi fra Darko Tepert, a Josip Grbac, na tragu sinodalnosti, propituje današnje kršćane pitajući se jesmo li proroci ili konformisti.

Kolumna Stjepana Balobana nosi naslov Poruke Šestoga hrvatskoga socijalnoga tjedna te ovoga puta u nešto dužoj formi tematizira održani skup i njegov značaj. Naime, u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, 22. i 23. listopada u prostorima HBK u Zagrebu održan je VI. hrvatski socijalni tjedan na temu “Demografija, iseljavanje, migracije”. Skup je okupio dvjestotinjak sudionika i 34 predavača koji su razmatrali ovu temu, te su u rad bili aktivno uključeni i predstavnici biskupijskih središta preko digitalne platforme Zoom.

U Političkim temama Tonči Tadić piše o Vukovaru, odnosno velikoj 30. obljetnici bitke za taj grad. Novi broj Kane donosi i nekoliko tema koje se bave ekologijom u užem ili širem smislu: U članku Epitafij* slavonskoj svinjokolji Đurica Pardon prikazuje vrlo zanimljivo poimanje slavonske svinjokolje, u odnosu na mesnu industriju. “Tradicionalna svinjokolja podrazumijeva obiteljski odnos prema životinjama. Nasuprot tomu, dobrobit životinja u industrijskoj proizvodnji zanemarena je do krajnjih granica”, piše među ostalim. Nova Kana u ovom broju donosi i rubriku Školsko zvono, za koju inače pokatkad pišu učitelji i vjeroučitelji. Ovoga puta tu se nalazi članak Ekološka svijest djece u vrijeme klimatskih promjena: Što možemo učiniti već u školskom dvorištu? koji je napisala profesorica Ksenija Todorović. Niz tema u ovom broju Kane posvećen je medijima (Pametni ili glupi telefon – dječje korištenje uređajima digitalne tehnologije – Vanesa Varga, Medijska pismenost i važnost dijaloga u političkoj komunikaciji – Rafael Rimić, Negativan ili savršen medijski svijet: kako izbjeći strah i bijeg od medija? – Leali Osmančević), obiteljskim temama (Životni problem. Put u propast ili prilike za rast? – Ana Žulec, Ageizam i pravednost – Slavica Dodig…), a tu su i zanimljivi članci u spomen na Ivana Goluba (koji potpisuje znakoviti XIII. učenik) te na “svećenika došašća” Alfreda Delpa (o kojem je pisao Krešimir Cerovac). Osim navedenih, u novom broju Kane pronaći ćete i brojne druge teme istaknutih autora poput Borisa Becka, Nikole Kuzmičića, Ivana Šarčevića, Stanka Uršića, Veronike Mile Popić i drugih.

Kanu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, svojim župama ili naručite online (u tiskanom ili eIzdanju).

PODIJELI