Bambus

390

 

Bambus je najviša poznata trava i biljka koja najbrže raste. Zbog brzog rasta i zimzelenih listova te dekorativnih stabljika, često se uzgaja u vrtovima te koristi kao živa ograda.

 

Bambus je otporna zimzelena biljka iz porodice Gramineae. Pripada potporodici bambusa koja obuhvaća oko 120 rodova s oko 1300 vrsta. Postoje patuljaste vrste koje narastu od 10-150cm, srednje visoke vrste od 1,5 – 3m i veliki bambusi koji mogu narasti i do 10m. Osim što je najviša poznata trava, bambus je biljka koja najbrže raste. Neke vrste u jednom danu mogu narasti više od 1m, dok je prosječan rast 70cm na dan.

Bambus potječe iz istočne Azije, iz Kine i Japana a danas je rasprostranjen u mnogim područjima.

Jestivi i ljekoviti izdanci bambusa

Iz podanka bambusa u travnju i svibnju izbijaju izdanci iz kojih se razvijaju stabljike. Posve mladi izdanci bambusa vrlo su ukusni pa se u mnogim azijskim zemljama stoljećima koriste kao hrana. Koriste se i u ljekovite svrhe. Zbog visokog udjela kalija, izdanci bambusa odstranjuju otpadne tvari iz organizma, pospješuju rad bubrega i izlučivanje mokraće, snižavaju krvni tlak i potiču izlučivanje inzulina.

Kao lijek se koristi i podanak bambusa, prije svega za umirenje i protiv visoke temperature. Osim toga, iz podanka nekih bambusa, najčešće onih koji sadržavaju šećer, pripremaju se osvježavajući napici i neka pića.

Čvrste stabljike i mekani listovi

Stabljike bambusa su duge i razgranate, drvenaste i čvrste, bez srčike, bez godova i bez kore. Stabljike su zelene, a kako dozrijevaju i ovisno o vrsti, mijenjaju boju i postaju žute, narančaste, crvene, smeđe ili crne. Stabljike nakon 4 – 12 godina postižu punu zrelost i umiru, ali iz zemlje svako proljeće izbijaju nove, mlade biljke.

Listovi su mekani i nježni pa ih u hladnim područjima mogu oštetiti niske temperature i mraz.

Najčešće ukrasne vrste bambusa

Posljednjih godina bambus je u Europi postao trendovska biljka. Vrste otporne na hladnoću uzgajaju se u vrtovima kao ukrasna zimzelena živica. Tropske vrste ne podnose niske temperature. Kao ukrasne biljke kod nas se uglavnom nudesadnice bambusa roda Fargesia i roda Phyllostachys.

 

Rod Fargesia

U ovaj rod spadaju grmolike vrste koje se sporo šire a lako se razmnožavaju dijeljenjem korijena. Pogodne su za živice jer dobro podnose rezidbu.

 

Rod Phyllostachys

Ovaj rod čine uglavnom visoke i krupne, brzorastuće i invazivne biljke. Imaju jaki puzavi podanak kojim se mogu jako raširiti i brzo okupirati čitav vrt pa ih je kasnije teško iskorijeniti. U ovaj rod spadaju neke od najljepših vrsta. Za kontroliran uzgoj ove vrste potrebno je odijeliti ih na gredici čvrstom preprekom koja će spriječiti njihov neobuzdan rast.

Bambus u vrtu

Položaj – Sunčan ili polusjenovit, po mogućnosti zaštićen od jakih vjetrova. Tlo – hranjivo i rahlo, bogato humusom, propusno i vlažno.

 

Vrijeme sadnje

Od ožujka do kraja lipnja najbolje je vrijeme za sadnju bambusa. Biljka će se do zime dobro ukorijeniti i postati otporna na hladnoću. Korijenovu balu prije sadnje dobro namočite. Bambus se ne sadi duboko nego se samo lagano prekriva zemljom. Nakon sadnje potrebno je dobro zaliti.

Invazivne vrste bambusa na gredici treba odijeliti 70 – 80cm širokom limenom, plastičnom ili gumenom folijom. Foliju treba najmanje 60cm duboko ukopati u zemlju kako bi se ograničio rast odnosno širenje korijena. Najmanje 10cm folije treba ostaviti iznad zemlje kako puzavi podanak ne bi preskočio postavljenu prepreku.

Izvor: http://prirodna.hr/

 

PODIJELI