Angelus od 15. listopada 2017.

103

Na kraju slavlja kanonizacije današnjih svetaca i prije same molitve Anđeo Gospodnji, Sveti Otac je srdačno pozdravio sve koji su došli iz raznih zemalja odati počast novim svecima. Tu je na poseban način mislio na službena izaslanstva Brazila, Francuske, Italije, Meksika, Malteškog reda i Španjolske. Neka nas primjer i zagovor ovih sjajnih svjedoka Evanđelja, rekao je Papa, prati na našem putu i uvijek nam pomogne promicati bratske i uzajamne odnose, za dobro Crkve i društva.

Prihvaćajući želju nekih Biskupskih konferencija Latinske Amerike, kao i glas mnogih pastira i vjernika drugih dijelova svijeta, Sveti je Otac objavio da je odlučio sazvati Izvanrednu skupštinu Biskupske sinode za Pan-amazonske krajeve, koja će se održati u Rimu u listopadu 2019.

Glavna je svrha ovog sastanka utvrditi nove putove za evangelizaciju tog dijela Božjeg naroda, osobito domorodaca, koji su često zaboravljeni i bez izgleda za dobru budućnost, također i zbog krize amazonske prašume koja je prevažna za naš planet, istaknuo je Papa Franjo, moleći da novi sveci zagovaraju taj crkveni događaj, kako bi, poštujući ljepotu stvorenoga, svi narodi na zemlji slavili Boga, Gospodara svemira, i primivši njegovo prosvijetljenje hodili stazama pravde i mira.

Na kraju je Papa podsjetio da je preksutra Dan borbe protiv bijede. Siromaštvo nije neizbježno: ono ima svoje uzroke koji se mogu prepoznati i ukloniti, kako bi se poštovalo dostojanstvo mnoge braće i sestara, slijedeći primjer svetih.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI