Don Damir Stojić – Obrana nije zločin

180

Don Damir Stojić – Napadnuti smo i imamo se pravo braniti! Ili: obrana nije zločin!

 

Odgovor daje Katekizam Katoličke crkve: ZAKONITA OBRANA

2263 Zakonita obrana osoba i društava nije izuzetak od zabrane ubijanja nedužnoga, što predstavlja hotimično ubojstvo čovjeka. “Iz osobne obrane mogu uslijediti dva učinka, prvi je od njih očuvanje vlastitog života, a drugi je ubojstvo napadača. (…) Prvi je učinak namjeran, drugi nehotičan”.

2264 Ljubav prema samome sebi ostaje temeljnim načelom ćudoređa. Stoga je zakonito tražiti poštivanje vlastitoga prava na život. Tko brani svoj život ne postaje krivac ubojstva, čak i kad je prisiljen nanijeti napadaču smrtonosan udarac:
Ako netko braneći svoj život primijeni više nasilja nego je potrebno, njegov je čin nedopušten. Ako pak na napad odgovori odmjereno, obrana je dopuštena (…) I nije za spas duše nužno odreći se zakonite obrane da ne bismo druge ubili. Čovjek je, naime, dužan skrbiti za svoj život više nego za tuđi.

2265 Zakonita obrana može biti ne samo pravo nego i teška obveza onomu tko je odgovoran za živote drugih, za opće dobro obitelji ili građanske zajednice.

Mnogo se u teologiji i filozofiji raspravljalo kada je rat opravdan (samoobrana). Evo govora o tome na wikipediji ako želite dublje ući u problematiku. Tekst pročitajte čisto informativno, jer wikipedija nije službena enciklopedija. Bilo kakav govor o ratu je veoma sklizak teren. Sve napore treba uložiti da se sačuva mir.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Teorija_pravednog_rata

Božji blagoslov!
Don Damir Stojić

http://studentski-pastoral.com

Izvor: Portal Rastimo u vjeri | 7. kolovoza 2016.

 

Izvor: Portal Rastimo u vjeri

PODIJELI