Bog nas je stvorio jednake u raznolikosti

104
Svjetski dan svjesnosti o autizmu je 2. travnja. Budući da je autizam vrlo poznat poremećaj koji svoju popularnost duguje medijima, u ovom broju odlučili smo se pozabaviti tim fenomenom, kao i uvijek, iz nekoliko perspektiva.

Autisti su funkcionalno vrlo različiti u odnosu na prosječnu osobu, i to vrlo često u negativnom smislu jer je s njima, među ostalim, vrlo teško uspostaviti stabilnu komunikaciju. Baš zbog te različitosti, koja može izazvati nelagodu, strah, pa čak i vrlo zahtjevan angažman, društvo je sklono izolirati autiste. U tom svjetlu razmatramo poruke pape Franje koji problem odbacivanja i izolacije »drugačijih« rješava sa stajališta same srži kršćanstva, a to je ljubav i predavanje drugomu bez obzira koliko je taj drugi »zahtjevan«. Budući da je nepoznavanje problematike vezane uz nastanak autizma jedan od uzroka predrasuda, smatramo da je važno da se širu zajednicu dobro informira upravo o uzrocima toga poremećaja te s teškoćama s kojima se autisti, a i njihovi bližnji, moraju nositi. U skladu s tim obrađujemo opće informacije o nastanku i životu autista čije bi poznavanje trebalo olakšati njihovo uključivanje u zajednicu, kako u obliku slobodnih aktivnosti tako i na druge načine. Svoje mjesto te posebne osobe moraju imati i u našim župnim zajednicama.

Naravno, budući da je senzibilizacija šire javnosti potrebna za boljitak osoba s autizmom, u tome želimo biti što vjerodostojniji pa tako nastojimo razbiti neke medijski stvorene mitove o autistima, a pritom problematiziramo granice dobroga ukusa i zdrave kritičnosti pri medijskom prikazivanju te bolesti. U tom smislu u ovotjednoj rubrici tematiziramo i kontroverzu da cijepljenje u djece izaziva autizam.

Izvor: Glas Koncila travanj, 2017.

PODIJELI