Pitanje:

 

Poštovani!
Prije nekoliko tjedana sam se susreo s razvodom koji nikako ne mogu preboljeti. Imao sam divnu suprugu i troje prekrasne djece, sve je to nestalo u par dana. Za većinu tih stvari sam kriv isključivo ja, ali ima i ona “putra” na glavi”. Cijeli svoj život sam katolik i vjerujem u Boga, ali sam ga zadnjih par godina zapostavio. Otkad je otišla i odvela mi djecu stalno pokušavam naći utjehu u Bogu ali mi ne uspijeva. Stalno mi je bivša supruga u glavi, kao i djeca i stalno imam crne misli, pa nerijetko razmišljam i o suicidu. Molim se čak i po deset puta dnevno, molim doma, na poslu, u autu, ali nikako da se riješim tuge i tjeskobe, osjećam kako mi život izmiče, molim Vas za pomoć ako je ikako moguće.
Hvala!

 

 

Odgovor:

Poštovani!
Vaše pitanje je vrlo ozbiljno i vrijedi pozornosti da bi se na njega odgovorilo. Ono što je nada sve pozitivno, a može se pročitati iz vašeg pisanja je da rješenje svog problema želite pronaći u Božjoj riječi. Iskreno, jedino Božja riječ je ta koja može dati rješenje vašeg problema i ponovno dovesti u ravnotežu vaše narušene životne odnose.
Iz onog što ste napisali, mogao bi zaključiti sljedeće: Bili ste oženjen i imate troje djece. Očito ste čovjek srednjih godina i zasigurno je vaš odnos s vašom suprugom upao u jednu tzv. kolotečinu koja nije davala većeg uzbuđenja u vašem bračnom odnosu. Previše ste dobro poznavali vašu suprugu sa svim njenim slabostima koja je ponekad bila nervozna jer su ju djeca nanervirala, koja je prala i kuhala, bez neke posebne romantike, i to se ponavljalo svakog dana, a vi ste željeli romantiku i nešto drugo, nešto više. Istina, niste napisali koja je vaša greška bila da se brak raspadne, ali najčešće to bude neka druga žena ili zlostavljanje u obitelji, bilo da se radi o fizičkom ili verbalnom zlostavljanju. Vi dobro znadete u čemu je problem, a ja ne želim nagađati.
Također ste u jednoj rečenici naglasili da ste zanemarili vjeru u Boga što je po mom dubokom uvjerenju to najveći problem koji vam se dogodio. Svi drugi problemi proizlaze uglavnom iz toga.
Kada promatramo brak opisan u Bibliji, shvatit ćemo da je on prva institucija koju je Bog osnovao još u raju. Bog je želio da čovjek bude sretan, te mu je stvorio ženu i blagoslovio ih je. Bog želi da i danas brak bude blagoslovljena institucija. Samim time što vas je blagoslovio s troje djece, to pokazuje da je Bog bio (i još je uvijek) zainteresiran za vašu bračnu zajednicu. Na žalost, neprijatelj čovjeka, Sotona, okomio se je na brak tolikom silinom u želji da uništi tu prekrasnu instituciju koja svojom slikom predstavlja raj koji je čovjek izgubio i u koji ga Bog želi vratiti. Ona također predstavlja taj idealan odnos između Boga i nas kao Njegove crkve. Upravo zbog toga Bog je ljudima dao jednu životnu komponentu koju nemaju životinje koje žive u parovima, a to je ljubav.
Sotona je učinio sve da to uništi. On će iskoristiti svaku našu pogrešku kako bi nas uništio i život nam učinio što nepodnošljivijim. Upravo vaša indiferentnost po pitanju vjere i Boga, omogućila je Sotoni da vas kuša svakojakim iskušenjima na kojima ste na žalost pali. Brak se svodi na strast, a ljubav je nešto što je u drugom planu, najčešće i ne postoji. Sada snosite samo posljedice svog lošeg izbora.
U Bibliji piše: Ako Jahve kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji. Ako Jahve grad ne čuva, uzalud stražar bdi. Psalam 127,1. Ovim tekstom pisac želi reći kako je Bog taj koji bi trebao biti graditeljem našeg doma. Mi to nismo u stanju uraditi koliko god da to želimo. Bez Boga mi nismo u stanju čak ni razlučiti dobro od zla. Isus je rekao: Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ivan 15,5.
Sve ovo su ideali. Vama se dogodila tragedija – raspad vašeg doma. Pitanje je, imali još nade i može li se popraviti. Svakako da ima nade. Bog je svemoguć i On može rehabilitirati vaš brak da opet bude skladan sukladno Božjem idealu. Sv. Pavao je pisao: Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Rimljanima 8, 28. Ovo je Božje obećanje da ako mu povjerimo svoj problem, da će ga On riješiti. Ne postoji toliko loša životna okolnost koju Bog nije u stanju izvesti na dobro. Stoga i vaš problem Bog može riješiti ako mu to dozvolite. Za to postoji nekoliko uvjeta koje bi trebali ispuniti.
Prvo svoj život predajte Bogu. To ne znači provoditi neke propisane vjerske forme, već bi to trebalo biti duboko i osobno predanje Bogu koje bi trebali mu izreći u osobnoj molitvi kao npr. slično ovoj: Gospodine i Bože moj! Mislim da me voliš i da imaš prekrasan plan za mene i moju budućnost. Priznajem da sam u prošlosti činio pogreške i gluposti i sada mi je potrebna tvoja pomoć. Bez obzira na to što želim činiti dobro, često mi se dogodi da posrnem, i opet moja grešna priroda dođe do izražaja. Jednostavno sam ništa ne mogu učiniti. Čujem da je Isus svojom smrću platio za moje grijehe, i ja želim prihvatiti tu ponudu milosti. Prihvati me kako si obećao, i promijeni me na svoju sliku. Uđi u moje srce i napravi reda u njemu, jer Sotona je stvorio metež, a ja sam od toga već umoran. Molim te da mi od ovog trenutka pomažeš u životu i pripremi me za svoj dolazak. Amen
Priznajte prvo Bogu sve svoje pogreške koje ste činili u prošlosti, posebno one koje su bile usmjereni prema vašoj ženi. To nije samo formalna ispovijed pred svećenikom, već je to iskreno žaljenje zbog grijeha i pogrešaka koje ste činili. Nemojte tražiti opravdanje za svoje grijehe, jer grijeh nema opravdanja. “Putar na glavi” vaše supruge nikako ne može biti opravdanje za vaše pogrešno ponašanje , tim više što se je moglo dogoditi da je njeno pogrešno ponašanje moglo biti čista reakcija na vaše ponašanje. Pa čak i da nije tako, ostaje činjenica da samim tim ako ste okruženi lošim ljudima, vi niste zbog toga bolji čovjek. Nakon takvog predanja i priznanja pred Bogom, vaša ispovijed pred svećenikom će biti ispravna i učinkovita jer će donijeti promjenu u vašem životu.
Vaše priznanje pogrešaka treba ići i prema vašoj ženi i djeci. Morate se naći sa svojom ženom i iskreno ju tražiti oprost. To ne smije biti razlog zbog posljedica koje ste doživjeli, već žalost što ste svojim pogreškama vašoj supruzi koju uistinu volite nanijeli bol i iznevjerili ju. Molite ju da vam podari drugu priliku. Učinite to što je prije moguće, jer kako vrijeme odmiče, stvari će biti teže riješiti. Kao što vi nju volite, zasigurno i ona voli vas. Bog je to tako učinio i Isus je to potvrdio: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja! Marko 10, 7-9. Bog je maksimalno zainteresiran da vas ponovno združi i da rehabilitira vaš bračni odnos. Za to trebate biti zainteresirani vas oboje.
Veoma važan razlog zbog čega bi trebali ponovno rehabilitirati vaš brak su vaša djeca. Bog vas je blagoslovio s troje djece i očekuje od vas da ih odgojite da budu pošteni i korisni članovi ovog društva. Također očekuje da ih upoznate s Bogom koji je jedino rješenje svih naših problema. Djeca uče iz primjera roditelja. Kakav ste primjer dali svojoj djeci? S druge strane, djeca čiji su roditelji rastavljeni vrlo teško razumiju narav Nebeskog oca. Oni u svojim roditeljima vide sliku Nebeskog oca. Kakvu sliku možete pokazati kao rastavljeni? Da se razumijemo, to nije samo vaša odgovornost, već je to odgovornost oba roditelja.
Iz svega ovog što sam vam napisao želio sam vam pokazati da je Bog itekako zainteresiran za vašu obitelj, za vaš dom i vaš brak. Da bi Bog bilo što mogao napraviti, vi mu morate dati priliku i ispoštovati uvjete koje Bog traži. On može oprostiti sve grijehe prošlosti, ali tada kaže: Idi i ne griješi više. Zaboravite na svoj ponos i ponizno tražite oprost prvo od Boga, a zatim od svoje supruge. Bog će tada učiniti velike stvari. On je autor ljubavi i bez njega mi nismo u stanju ni voljeti svog bračnog druga, svoju djecu i ostale ljude.
Ipak može se dogoditi da vaša supruga odbije bilo kakvu obnovu vašeg bračnog stanja. Ako to uradi, bit će to njena odgovornost za vašu vezu. Bog akceptira slobodu izbora svakog pojedinca, ali tada će vam podariti mir, jer ste bez obzira na pogreške koje ste uradili, učinili sve da popravite loše stanje. Neće vam tada padati na pamet suicid, jer je to sotonska ideja. To bi bilo gore od razvoda.
Ne znam koliko sam vam pomogao ovim odgovorom, ali svakako molim Boga da uspijete prepoznati Božju milost, i vi i vaša supruga, koju vam obilato nudi. Vjerujem da će te izaći kao pobjednik i da će se u vašem životu Bog proslaviti.
Neka vas On u svemu vodi.
Zvonko Presečan

PODIJELI