15. obljetnica pohoda Sv. Ivana Pavla II. i proglašenja blaženim Ivana Merza

65

Banja Luka

15. obljetnica pohoda Sv. Ivana Pavla II. i proglašenja blaženim Ivana Merza


 SUB, 23. LIPANJ 2018. 12:08

U petak, 22. lipnja, u središtu Banjolučke biskupije svečano je proslavljena 15. obljetnica apostolskog pohoda sv. pape Ivana Pavla II Banjoj Luci i proglašenja blaženim Ivana Merza.

Proslava obljetnice započela je u dvorani Europske akademije Banjolučke biskupije predstavljanjem drugog izdanja knjižice Politika po mjeri čovjeka koju je izdala BK BiH. Sadržaj knjižice su Moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve.

Na početku je banjolučki biskup Franjo Komarica izrazio dobrodošlicu i zahvalio na spremnosti svim predavačima te na prisustvu svim sudionicima skupa. Zatim je govorio o Papinoj osobnoj želji da posjeti najviše nastradalu biskupiju u Europi pod kraj 20. stoljeća, te o glavnim porukama pape – domaćim političarima, predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i članovima domaće Crkve.

O knjizi su govorili: mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH; dr. Miljenko Aničić, direktor Europske akademije i Caritasa Banjolučke biskupije; mr. sc. Tanja Topić, voditeljica banjolučkog ureda Fondacije Friedrich Ebert Stiftung i politička analitičarka te mons. dr. Darko Tomašević, tajnik Komisije Iustitia et pax BK BiH. Moderator programa je bio mr. Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije i član Komisije Iustitia et pax BK BiH.

Nakon predstavljanja knjižice uslijedilo je zahvalno misno slavlje u katedrali koje je predslavio biskup Komarica u koncelebraciji s mons. Markom Semrenom, pomoćnim biskupom te desetak svećenika. Liturgijsko pjevanje je animirao katedralni zbor pod vodstvom s. Damjane Kovačević. Misno slavlje je bilo popraćeno valovima Radio Marije BiH.

Na početku mise biskup je podsjetio prisutne na jedinstveni događaj u povijesti Banjolučke biskupije koji se dogodio prije 15 godina te je podijelio svoja sjećanja i upozorio na važnost koju taj događaj ima i danas.

Uvod u homiliju biskup je započeo riječima: „U danima bez broja, koje pamti ovaj naš grad, naš narod i naša zemlja, današnji dan od prije ravnih 15 godina – ostao je neizbrisiv, ne samo u sjećanju sretnika, koji su bili povlašteni doživjeti njegov izuzetno bogat i usrećujući sadržaj božanskog porijekla – nego i tolikih drugih naših sugrađana, koji su tada spontano uzvikivali: kamo li sreće da se ovakav dan ponovi barem svake druge pa i desete godine“.

Citirajući Svetog Ivana Pavla II. prigodom njegova pastoralnog pohoda Banjoj Luci biskup Komarica je između ostalog podsjetio na značaj i važnost Papinih riječi o blaženom Ivanu, koje su aktualne i danas: „Ime je Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo raspored (tj. program) života i djelovanja. Ono to mora biti i danas! Vaša domovina i Vaša Crkva, draga mladeži, doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima. Obraćam se zato svima vama te vas pozivam da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi BiH ponovno postala zemlja pomirenja, susreta i mira. Budućnost ovih krajeva ovisi i o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoću, nego zlo odlučno priječite snagom dobra“.

Biskup je svoju propovijed zaključio riječima: «Sveti papa Ivan Pavao II potiče nas sve da ne klonemo pred aktualnim brojnim tragičnim posljedicama ratnih i poratnih zbivanja, nego da se odlučno, zajednički i uporno – svaki u svom zvanju i u svom životnom okruženju – trudimo oko pomirbe, oko zajedničkih susreta i bratstva, oko promaknuća općeg dobra, oko pravednog mira te oko duhovne i materijalne izgradnje cjelokupnog pučanstva naše domovine BiH, koju sveti papa, po vlastitom priznanju, ‘nosi u svome srcu’ i želi joj ‘dane napretka i mira’, „kao sastavni dio ujedinjene Europe“.

Pred kraj mise p. Božidar Nagy, isusovac, postulator kauze Ivana Merza je progovorio kako se razvija štovanje i pobožnost prema blaženom Ivanu Merzu i u dalekim Filipinima te potaknuo nazočne na molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Nakon mise uslijedila je zajednička gozba ljubavi Agape u prostorijama Biskupskog Ordinarijata.

IZVOR: nedjelja.ba – KATOLIČKI TJEDNIK

PODIJELI