Draga braćo i sestre!

Isus, izazvan svađom braće koja nisu mogla međusobno podijeliti baštinu, obratio se nazočnima ovim riječima: Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje. I potom je ispričao jedan primjer.

Nekom bogatašu urodila zemlja, i u sebi je počeo razmišljati: kad bude sve pripravio i osigurao velike zalihe za mnoge godine, tada će moći reći sam sebi: Počivaj, jedi, pij, uživaj! Ali, na to začuje Božji glas u sebi:

Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe. A što si pripravio, čije će biti? I evanđelje završava riječima: Tako biva s onima koji sebi zgrću blago, a ne bogati se u Bogu.

Taj primjer bio je aktualan u Isusovo doba. Doduše, on se može dobro primjeniti i na današnjeg čovjeka. Ipak, čujmo jedan tipičan primjer našeg doba: Neki je čovjek imao velik rokovnik, unatoč tomu, postao mu je premalen. Tada je kupio još veći rokovnik s podjelom i noćnih sati. Kad je sve rokove brižno unio i rasporedio, rekao je sam sebi: Sada, dragi prijatelju, budi miran – sve si dobro uplanirao, samo nemoj ništa propustiti! Što je manje propustio, to je više rastao njegov ugled i bio je biran u mnoge odbore; potom i za prvog i drugog podpredsjednika, a onda i za predsjednika. No, jednog neočekivanog dana, reče Bog: Luđače, ovu noć ti stojiš u mojem rokovniku!

Evo, slušali smo iz Isusova i našeg primjera pva dva marljiva i uspješna čovjeka kako su brižno radili za svoj ovozemaljski život. U prevelikoj skrbi za dobra ovoga života, posve su zanemarili svoju dušu.

Za dušu nisu ništa činili i, tako duhovno siromašni, nenadano su se morali preseliti u drugu domnovinu. Tu ih je dočekao život u siromaštvu i bijedi jer za nj’ nisu ništa priskrbili.

Mi smo bili svjedoci kako je nakon propasti komunizma silna pohlepa spopala najveći dio našega naroda. Mnogi su tada pomislili da se može preko noći postati imućan onako kako su pričali da se živi u nekomunističkim državama.

Oni koji su već u komunizmu bili stekli umijeće nepoštena bogaćenja, ti su spretno iskoristili sve prilike i neprilike u ovoj državi. Drugi, pak, koji nisu bili dovoljno vješti u stjecanju bogatstva, bili su manje ili nisu bili nikako uspješni u svojoj pohlepi.

Svjedoci smo i toga kako su se mnogi novinari okomili na neke pohlepnike koji se u svojoj velikoj lakomosti i nisu uspjeli obogatiti onoliko koliko su željeli jer u prijevarama i izigravanju zakona nisu dovoljno sposobni i vješti.

Istodobno su novinari šutjeli o nekim drugima iako su oni možda i pohlepniji i u bogaćenju su se bolje snašli. Novinari ne podnose ove prve jer oni ne pripadaju njihovu političkom uvjerenju. A o drugima šute jer ti pripadaju njihovom političkom mentalitetu. Dobro je  i to poznato koliko su se obogatili neki medijski djelatnici, a u njihovim medijima najviše druge optužuje, blati i kleveće.

Te veće ili manje medijske moćnike nema tko ili ih se ne usuđuje raskrinkati i reći da su oni najgori pljačkaši jer drugima otimaju ne samo novac već što je mnogo gore: oni svojim lažima, svojim nemoralom, svojom bezbožničkom ideologijom nanose čovjeku najveće zlo – osiromašuju i ubijaju mu dušu za Vječni Život.

Braćo i sestre! Nemamo razloga zavidjeti pohlepnicima, čuli smo što je Isus o njima rekao. No,imamo i te kako razloga zabrinuti se ako mi kritiziramo lakome i pohlepne zato jer smo im zapravo zavidni.

Pitajmo se s toga iskreno: jesmo li možda i mi lakomi, ali nismo spretni i sposobni varati i zgrtati pa samo zato ostajemo siromašni ili barem jako bogati?

U dva primjera, Isusovu i našem, bili smo čuli što se događa s onima koji sebi zgrću blago na zemlji, a ne bogate se u Bogu – kako veli evanđelje.

Čovjek: blag, ponizan, dobrohotan, suosjećajan, uslužan, obziran, darežljiv, pravedan, istinit, – takav je čovjek duhovno bogat. A duhovno bogat, uz Božju pomoć, svatko može postati.

Amen.

 

Velečasni Marijan Piskać  ( Tekst preuzet iz župnog listića Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Zagreb – Resnik)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI