Povreda dostojanstva i ponižavanje građana RH

 

 

Jučer (13.04.2016.) je na index.hr-u objavljen članak pod naslovom: „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“.

Mržnja, isključivost, nesnošljivost i pomanjkanje sposobnosti za dijalog prema svima koji su imalo drukčijeg mišljenja od portala index.hr opće je poznata, ali razina netolerancije i mržnje od vremena do vremena ipak iznenadi:

Danas kada smo na TV-u gledali prijenos nekrofilskih orgija u kojima je sudjelovao vrh katoličke crkve…
Količina popustljivosti koju imamo prema katoličkoj crkvi je nevjerojatna… kad tijelo ostavite crkvi, ono isto tako završava kod bolesnika, ali ovi će vas bolesnici strpati u staklenu kutiju i s vama uokolo paradirati…
Pun trg ljudi koji pjesmom i prijenosom slave dolazak putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca
kaže Hrvoje Marjanović, autor spomenutog teksta.

Komentar se odnosi na dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog kapucina, jednoga od dvojice zaštitnika Godine milosrđa koju je proglasio papa Franjo, u organizaciji Hrvatske kapucinske provincije. Dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb jedinstveni je događaj koji se uklapa u Godinu milosrđa i 130. obljetnicu rođenja toga hrvatskog sveca.

Naslov članka kao i sadržaj teksta predstavljaju izravnu povredu dostojanstva i ponižavanje građana RH koji su iz vjerskih ili bilo kojih drugih uvjerenja prisustvovali programu održanom prigodom dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb osobno ili prateći ga putem HRT-a. Osim toga, naslov i sadržaj članka vrijeđaju i omalovažavaju moralne osjećaje građana te diskriminiraju više od 86 % građana RH na temelju njihova vjerskog opredjeljenja.

Stoga vas pozivamo da potpišete ovu peticiju i od Pučke pravobraniteljice, gđe Lore Vidović, i Agencije za elektroničke medije zatražite da reagiraju sukladno svojim ovlastima te:

  • Upozore javnost na sve učestaliju pojavu diskriminacije na temelju vjerskog uvjerenja
  • Izvrše radnje kojima će se ovaj konkretan slučaj diskriminacije i njezine posljedice ukinuti budući da audiovizuanim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, širiti mržnju i diskriminaciju na temelju vjere ili drugog uvjerenja (čl. 12 Zakona o elektroničkim medijima)
  • Predlože pokretanje kaznenog, prekršajnog ili disciplinskog postupka na temelju povrede prava građana na temelju njihova vjerskog opredjeljenja

Prigovor na širenje diskriminacije i mržnje na temelju vjerskog opredjeljenja

Poštovani,

Tekst „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ autora Hrvoja Marjanovića objavljenog na internetskom portalu index.hr objavljen 13. travnja 2016. vrijeđa dostojanstvo čovjeka što je branjeno člankom 26. stavkom 1. podstavkom 1. Zakona o elektroničkim medijima te sadrži elemente nepriličnog odnosa prema vjeri i drugim uvjerenjima.

Tekst na naročito drzak i nepristojan način vrijeđa i omalovažava moralne osjećaje građana, vrijeđa dostojanstvo više od 86% građana RH na temelju njihove vjerske opredijeljenosti te uzrokuje ponižavanje i uvredljivo okruženje za vjernike (čl. 3. Zakona o suzbijanju diskriminacije, čl. 12. stavak 2., čl. 26. stavak 1, članka 80. stavka 1., Zakona o elektroničkim medijima).

Stoga vas pozivamo da sukladno svojim ovlastima reagirate te:

–       Upozorite javnost na sve učestaliju pojavu diskriminacije na temelju vjerskog uvjerenja

–      Izvršite radnje kojima će se ovaj konkretan slučaj diskriminacije i njezine posljedice ukinuti (uklanjanje sadržaja i maksimalna  novčana kazna sukladno odredbama članka 82 Zakona o elektroničkim medijima).

–        predložite pokretanje kaznenog, prekršajnog ili disciplinskog postupka sukladno odredbama članka 26. stavka 4. Zakona o pučkom pravobranitelju

S poštovanjem,
[Your name]

 

PODIJELI