Voda iznad neba

565

 

Pitanje:
U Bibliji piše da iznad svoda (neba) ima voda.
Što vi kažete na to?

Odgovor:
Poštovani!
Hvala na pitanju.
Tvrdnju koju navodite opisana je u početku Biblije u opisu stvaranja. I reče Bog: “Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!” I bi tako. Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro – dan drugi. Postanak 1,6-8.
Iz teksta koji je naveden proizlazi da je prilikom stvaranja Bog podigao jedan vodeni sloj (svod) koji je u obliku vodene pare bio okruživao naš planet. Stručnjaci su izračunali da je u tim uvjetima  Zemlja imala izvanredan zaštitni omotač koji joj je omogućavao da se sunčeve zrake uvijek lome pod istim kutom te je na taj način izbjegnuta ekstremne klimatske promjene koje su trenutno na našoj zemlji. K tome i tlak zraka je bio veći što je omogućavalo bolji razvoj živih bića od ljudi, životinja i biljaka.
Nakon potopa taj svod je nestao, jer su se te vode spustile dole i stvorile situaciju sličnu kakva je bila prije stvaranja. U dan onaj – šestote godine Noina života, mjeseca drugog, dana u mjesecu sedamnaestog – navale svi izvori bezdana, rastvore se ustave nebeske. I udari dažd na zemlju da pljušti četrdeset dana i četrdeset noći. Postanak 7,11.12.
To je taj vodeni svod o kojem Biblija govori. Nakon potopa ostao nam je kao zaštita samo ozonski omotač (kojeg na žalost uništavamo) dok su se vode smjestile u oceanima, rijekama i jezerima kao i velike količine leda na Grenlandu i Antarktiku. Stručnjaci tvrde da kada bi se taj led otopio došlo bi do ponovnog općeg potopa. Zahvaljujući Božjem obećanju to se ipak neće dogoditi u toj mjeri: Jahve omirisa miris ugodni pa reče u sebi: “Nikad više neću zemlju u propast strovaliti zbog čovjeka, ta čovječje su misli opake od njegova početka; niti ću ikad više uništiti sva živa stvorenja, kako sam učinio. Sve dok zemlje bude, sjetve, žetve, studeni, vrućine, ljeta, zime, dani, noći nikada prestati neće. Postanak 8,21.22.
Neka Vas dobri Bog blagoslovi
Zvonko Presečan

PODIJELI