Prvi dan škole u katoličkim školama

[ 5.9.2017. ]

Donosimo izvješća s prvog dana u katoličkim školskim ustanovama u Dubrovniku i Zagrebu.

Nova školska i vjeronaučna godina za učenike, profesore i djelatnike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati.

Svečano misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u zajedništvu s poglavarima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te odgojiteljima sjemeništaraca ostalih redovničkih zajednica.

Na početku misnoga slavlja biskup Šaško posebno je pozdravio učenike i učenice prvoga razreda koji se uključuju u život gimnazijske zajednice. ‘Vi nastavljate hod kao novi naraštaj ove znamenite institucije koja će za tri godine proslaviti svoju stotu obljetnicu djelovanja… Upoznavajući povijest Gimnazije, vidimo kako se nosila s raznim okolnostima, kako je čuvala svoju posebnost i bila ugrađena u Crkvu i društvo, dajući izniman doprinos hrvatskoj duhovnosti, kulturi i nacionalnom biću’, naglasio je biskup Šaško. Dodao je da je nakon desetgodišnje službe ravnatelja preč. Marijana Franjčića novom ravnateljicom Gimnazije imenovana Ljuba Duvnjak.

Tumačeći naviještenu Božju riječ mons. Šaško je, uz ostalo, gimnazijalcima poručio: ‘Iskoristite dar koji vam je darovan i budite vi dar drugima. Uvijek svemu pristupajte sa zahvalnošću i nemojte ostati na površini. Velika prijetnja našoj hrvatskoj kulturi, našemu društvenomu životu jest upravo površnost. Ovdje imate preduvjete da ponirete u dubinu.’

Misnim slavljem u kapelici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku jučer je i ondje započeo prvi dan nove školske godine. Misu za učenike, profesore i djelatnike škole predvodio je novi generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Tumačeći ulomak Lukina evanđelja, propovjednik je rekao mladima kako je Isusova misija bila približiti se najmanjima, najudaljenijima i najnebitnijima u društvu, i s njima podijeliti ljubav. ‘Jer Crkva katolička, Kraljevstvo nebesko, je jedno drugačije društvo. Nije društvo moći već društvo dijeljenja ljubavi, društvo traženja kako pomoći onome do nas’, objasnio je propovjednik.

Upozorio ih je i kako ne trebaju svoj uspjeh u potpunosti staviti na stranu, već taj svoj uspjeh trebaju znati i podijeliti kako bi i drugi pored njih bili uspješniji. ‘To je logika evanđelja. Izlazak iz egocentrizma prema altruizmu, prema otvorenosti’, zaključio je don Hrvoje Katušić. (HKR/IKA)

‘U školi Svete obitelji’

[ 5.9.2017. ]

Poruku splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića ‘U školi Svete obitelji’, objavljenu povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, donosimo u cijelosti:

„Dragi roditelji,
draga djeco i mladeži,
poštovani ravnatelji, učitelji, nastavnici i odgajatelji,
dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice,
braćo svećenici, redovnici i redovnice!

1. Još jedna školska i vjeronaučna godina je pred nama. Ovo darovano vrijeme donosi nam sposobnost otkrivanja i življenja novih prilika koje imamo da bismo izgradili vrline u nama i u našoj djeci. Stoga, dragi roditelji, nemojte biti među onima koji, u vremenu pretrpanom obvezama i brigama, jedva čekaju zvuk školskog zvona kako biste svoje dijete predali učiteljima s namjerom da ih oni odgoje umjestovas. Upravo vi imate povlasticu biti prvi odgajatelji svoje djece. Ono što vi propustite škola i Crkva teško mogu nadoknaditi.

U prilog važnosti obitelji govore i dvije Sinode o obitelji, održane u Rimu 2014. i 2015. godine, čije je glavne zaključke papa Franjo objedinio u apostolskoj pobudniciAmorislaetitia (Radost ljubavi). Sedmo poglavlje posvećeno je odgoju djece koji je „najozbiljnija obveza’ i „prvo pravo’ roditelja. Oni trebaju biti slobodni izabrati kako odgajati djecu, prema vlastitim uvjerenjima.

Pripremajući se za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u Solinu 2018. godine pod geslom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja’, pozivam vas, očevi i majke, vas učitelji i odgajatelji, vas djeco i mladi, da otvorite vrata i zavirite u školu Svete obitelji. To je škola strpljivosti i ljubavi, zajedništva i molitve, discipline i rada u koju smo svi pozvani i odakle dolazi svjetlo na vrata naših obitelji i škola, na vrata župnih dvorana i naše Domovine.

2. Vrijeme brzih društvenih promjena svjedoči da je sve oko nas postalo presporo, a mi sve ubrzaniji. Stoga je biti strpljiva osoba u današnje vrijeme neprocjenjiv dar. Zbog pomanjkanja strpljenja može nam se dogoditi da odgojimo generacije nestrpljivih i tjeskobnih mladih ljudi koji traže brza i jeftina rješenja. Strpljivi roditelji, poput Josipa i Marije, iz dana u dan upoznavaju svoje dijete i otkrivaju svoju ulogu u njegovom životu. Strpljivost je njihova snaga u prihvaćanju života, u poteškoćama, u davanju i predanju. To je roditeljski model po kojem se dijete uči slušanju u školi, prepoznavanju granica i odgađanju želja.

Strpljiv kateheta i vjeroučitelj, nadahnut božanskom pedagogijom Isusa Krista, slušanjem učenika stječe povjerenje, ne odustaje od svojih ciljeva, ne boji se priznati pogreške i tražiti pomoć. On neprestano traži načine unaprjeđenja svojega rada i naučeno je spreman podijeliti s kolegama. Strpljiv svećenik je uzor i istinska slika Dobroga Pastira koji svojom blagošću i požrtvovnošću vodi svoje vjernike. Želi stići do svih i ne želi izgubiti nikoga, ne zaustavlja se nakon razočaranja, otkrivajući tako snagu i mudrost vjere. Istina, teško je uvijek biti strpljiv i blag kada problemi nagrnu sa svih strana. Nije lako čekati plodove svoga rada, uskraćenu plaću ili posao, ali ne zaboravimo da je strpljivost plod Duha Svetoga. Upravo nas krizne situacije uče da, ohrabreni pouzdanjem i nadom u bolje sutra, potražimo oslonac u Bogu.

3. U obitelji se rađa zajedništvo u kojem svaki član pronalazi svoju čvrstu zaštitu, a škola i Crkva svoj temelj. Materijalna i duhovna kriza, razne ovisnosti, nesloga – problemi su koji mogu razoriti obiteljsko zajedništvo. Po uzoru na Svetu obitelj neka vam zajednička obiteljska molitva, u kojoj ćete pronalaziti mir i otkrivati radost, bude središte i prioritet. Dopustite da djeca vide kako vam Bog nije samo na usnama već i u životu. Roditeljska briga i nježnost, druženje i razgovori, razumijevanje i uvažavanje su potrebni svakom djetetu.

Stoga, dragi očevi i majke, nemojte dopustiti da vam ekrani, koji su postali „prozor u svijet’, ukradu blisku povezanost, toplinu i darovano vrijeme. Usprkos zaposlenosti, neusklađenosti radnog vremena i školskih obveza, dajte važno mjesto obiteljskom stolu. Neka vaš stol bude mjesto lomljenja ljubavi gdje se dijete uči sposobnostima dijeljenja životnih dobara, gdje otkriva svoju ulogu u obitelji. Okupljajte se, isto tako, oko euharistijskog stola jer je povezanost obiteljskog i euharistijskog stola izvrstan temelj na kojem mogu graditi i škola i župna zajednica. Zajedničko djelovanje obitelji, škole i Crkve najvažniji je preduvjet uspješnoga odgoja djece i mladih. Škola i župna zajednica su pozvani graditi svoje poslanje na iskonskom roditeljskom odgoju. To od njih očekuju i roditelji i društvo.

4. Sveta obitelj je škola discipline i rada. Disciplina nije strogost, ona se temelji na pažnji i ljubavi. Kada kao roditelj ili odgajatelj uspijete svoja uvjerenja pretočiti u duše djeteta, disciplina će prestati biti problem. Ne prepuštajte se epidemiji popustljivog odgoja jer ste pred Bogom odgovorni za duše i formaciju djece. Ponekad je dobro ponuditi djeci izbore, ali im ne bi trebalo dopustiti izabrati one koji će njihove duše dovesti u opasnost ili moralnu dvojbu. Ne podliježite potrošačkom duhu iučite djecu radu, dajući im kućne obveze, jer tako izgrađujete svijest i identitet pripadanja zajednici.

Poštovani učitelji, nastavnici i vjeroučitelji, visoko cijeneći vaše profesionalne kompetencije i didaktičke vještine, ipak vas želim podsjetiti da ste vi u svojoj službi prvotno odgajatelji. Zato svojim primjerom savjesnog i predanog rada pružajte prije svega životni primjer učenicima. Učeći ih radu i poslušnosti, potičite u njima vrline poniznosti i ljubavi koje čine bit ljudskosti i svetosti. Dragi učenici i mladi, neka i vas obuzima disciplina i gorljivost u učenju i radu. Ne podliježite obmani da se ne isplati učiti, da je najvažnije imati poznanstva, veze i financijski osigurane roditelje. Budite Božji suradnici koji učenjem i radom preobražavaju društvo i sebe.

5. U svijetu materijalističkog i potrošačkog mentaliteta te duhovne anemije teško je ostati na putu kršćanskog života, ali je moguće, ako se ne umorite biti učenici škole Svete obitelji. Uvijek tražite dalje od obzora do kojih ste sada stigli. Nastojte uvijek biti bolji, ne od drugih, nego od sebe samih. Tako ćete mijenjati društvo u kojem živimo. Na tom putu, dragi roditelji, svećenici, učitelji i vjeroučitelji, neka vas u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini prati zagovor Svete obitelji kako biste brižnom ljubavlju vodili djecu i mlade prema duhovnim i vječnim dobrima!’

 

U Novskoj nova katolička osnovna škola

[ 4.9.2017. ]

Prvi je dan nove školske godine. U Novskoj započela s radom ukupno deseta katolička osnovna škola u Republici Hrvatskoj.

Prvi je dan nove školske godine.

Šibeniku, Požegi, Zagrebu, Rijeci i Varaždinu pridružila se najnovije i Novska s katoličkom osnovnom školom tako da se od ove školske godine u Hrvatskoj broj katoličkih osnovnih škola popeo na deset.

Za potrebe nove škole prenamjenjena je sportska dvorana u čije je uređenje grad Novska uložio više od 300 tisuća kuna.

Pozdravljajući okupljene na otvaranju domaćin požeški biskup Antun Škvorčević je naglasio da katolička osnovna škola nije konkurencija nikome i nije vjerska niti ideološka škola.

Podsjetio je: Ovo je katolička građanska škola u kojoj želimo biti na pomoć roditeljima koji znaju da život nije smislen ako nije dio nekog vrijednosnog sustava.

Povodom početka nove školske godine mons. Škvorčević je blagoslovio učenike, učitelje i osoblje škole kao i novootvorenu zgradu.

Računajuči i katoličke gimnazije, Novska je od danas sedmi hrvatski grad u kojem je otvorena katolička škola.
(Hina)

Preuzeto: http://www.hkr.hr/


 

Vijesti iz Crkve u Bosni i Hercegovini – msgr. Ivo Tomašević

 

Na spomendan utemeljenja provincije Sv. Obitelji Družbe školskih sestara franjevki u Hercegovini 26. kolovoza blagoslovljena je novoizgrađena redovnička kuća i zajednica u Bukovici, općina Tomislavgrad. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić u koncelebraciji petnaestak svećenika. U slavlju su sudjelovale sestre Bosansko-hrvatske provincije, sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz župe Kongora i velik broj sestara iz Provincije Sv. Obitelji, predstavnici općinskih vlasti, izvoditelja radova i dobročinitelja. Riječi pozdrava i zahvale svima prisutnima uputila je provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina.Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je 26. kolovoza misno slavlje na grobu fra Lovre Milanovića u župi Turić kod Gradačca u Bosanskoj Posavini, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Ilija Matanović, postulator kauze fra Marijan Karaula i još sedam svećenika. Okupila je “fra Lovrina mlada nedjelja” i ove kao i prethodnih godina više od tisuću vjernika, svih vjeroispovijesti, koji su hodočastili iz raznih krajeva Bosanske Posavine, a i susjedne Slavonije i Srijema te Srbije. Mnogo je usmenih, a i zapisanim uslišanih molitava i ozdravljenja po zagovoru ovog mladog mučenika franjevačke provincije Bosne Srebrene, kojega je 3. veljače 1807. na blagdan sv. Blaža u tridesetoj godini života, dok je obavljao svoju pastoralnu službu, nedužnog nožem usmrtio jedan Turčin. Prije nekoliko godina službeno je pokrenut i postupak za proglašenje blaženim i svetim fra Lovre Milanovića.

Zlatne jubileje – 50 godina od prvih redovničkih zavjeta – proslavilo je u nedjelju, 27. kolovoza, u župi Gospe od Anđela Gornjoj Tramošnici u Bosanskoj Posavini jedanaest redovnica školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije:
Donata Jeleč, Viktorija Jukić, Karmela Tikvić, Klementina Jelečević, Ljiljana Puškarić, Darija Kovačić, Bonifacija Pranjić, Romana Valešić, Kerubina Kapular, Dionizija Tomas i Veona Oršolić. Euharistijsko slavlje uz sudjelovanje oko 80-ak redovnica i župljana predvodio je domaći župnik fra Pero Baotić u suslavlju s domaćim sinovima; fra Nikolom Bošnjakom, i vlč. Ilijom Krištićem, čije su tri tetke redovnice te družbe.

U biskupijskom duhovno-pastoralnom centru „Sv. Josip“ u Lištanima pokraj Livna od 28. do 31. kolovoza 11 svećenika Banjolučke biskupije sudjelovalo je na duhovnim vježbama pod duhovnim vodstvom o. Joze Milanovića, monaha sv. Benedikta iz samostana Ćokovac u Tkonu na otoku Pašmanu. Svećenici su pohodili i memorijalnu crkvu u čast sv. Jurja u Donjim Rujanima i tu izmolili pobožnost križnog puta za sve pale branitelje Livanjskoga polja, čija su imena uklesana na mramornim pločama u crkvi. Posjetili su i grob graditelja lištanskoga duhovno-pastoralnog centra pok. vlč. Ivana Vrdoljaka.

Biskup Perić slavio je u župnoj crkvi u Neumu sv. misu posljednje nedjelje u mjesecu kolovozu, kada se u župi inače obilježava liturgijska proslava Gospe od zdravlja, pod kojim je krizmao 50 kandidata. U ime župe, biskupa Perića je pozdravio župnik don Ivica Puljić. Biskup Perić je, uz prigodnu čestitku župljanima i župi, krizmanicima zaželio da ostanu dosljedni u vjeri, pripadnost koju, kako je istaknuo, danas potvrđuju upravo sakramentom svete krizme.

Molitvom povečerja i zazivom Duha Svetoga 27. kolovoza započele su duhovne vježbe u samostanu na Gorici u Livnu. Predvoditelj duhovnih vježbi bio je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, koji je u svojim predavanjima govorio o odnosu vjere i religije te vjere i zajednice.

Mučeništvo ili Glavosijek sv. Ivana Krstitelja proslavljen je u svetištu sv. Ive u Podmilačju kao drugi patron. Svečanu svetu misu predvodio je fra Anto Barišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. I na obroncima planine Vlašić, kod kapelice u mjestu Bukovica u župi Guča Gora kod Travnika, proslavljen je spomendan Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja. Svetu misu predvodio je vikar samostana fra Davor Petrović uz koncelebraciju gvardijana fra Drage Pranješa, a misno slavlje izravno je prenosila Radio Marija.

U Biskupijskom duhovno-pastoralnom centru sv. Josip u župi Lištani u livanjskom polju upriličena je 26. kolovoza jednodnevna duhovna obnova za dio vjeroučitelja laika Banjolučke biskupije. Sudjelovalo je 25 vjeroučitelja iz livanjskog dekanata te iz Jajca i Banje Luke. Voditelj obnove je bio vlč. Dubravko Turalija, docent na katedri Svetog Pisma Starog Zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Organizator obnove, koju su zaželjeli sami vjeroučitelji, bio je vlč. Marko Vidović, pročelnik Katehetskog instituta Banjolučke biskupije, župnik u Prijedoru i upravitelj župa Bos. Dubica, Bos. Novi i Bos. Kostajnica.

Oko tri tisuće hodočasnika iz svih krajeva Središnje Bosne, Hrvatske i europskih zemalja, među kojima djeca, roditelji i starije osobe te bolesni i invalidi 27. kolovoza okupili su se na misnom slavlju na vrelu svetog Jakova u župu Deževice pokraj Fojnice. Ova mlada nedjelja proslavljena je u znaku blagoslova predškolske i školske djece i njihovih roditelja te učitelja i profesora.

I ove godine je od 20. do 25. kolovoza održana već tradicionalna Franjevačka ljetna škola duhovnosti i to u Srebrenici, mjestu koje je važno za povijest franjevaca Bosne Srebrene. Voditelj Franjevačke škole duhovnosti bio je fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik/Srebrenica i ravnatelj Humanitarne organizacije „Kruh sv. Ante“.

U sklopu svoje posjete Bosanskoj Posavini, uz Općinu Derventa, Školski centar „Mihajlo Pupin“ i Hrvatski dom, 24. kolovoza američka veleposlanica Maureen Cormack posjetila je i Franjevački samostan na Plehanu i terapijsku zajednicu „Izvor“. U Franjevačkom samostanu ju su je dočekali gvardijan samostana fra Anto Tomas i vikar fra Franjo D. Stjepanović. Nakon kratke molitve u kapeli sv. Ivana Krstitelja, veleposlanica Cormack, koja redovito sudjeluje nedjeljom na misnom slavlju na engleskom jeziku u sarajevskoj katedrali, obišla je životni prostor franjevaca na Plehanu.

U organizaciji franjevačke provincije Bosne Srebrene održane su ovogodišnje zajedničke pripreme za svečane zavjete bogoslova iz šest franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na pripremama je sudjelovalo ukupno 19 bogoslova od kojih su petorica članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Voditelj priprema bio je meštar bogoslova fra Danijel Nikolić. Program priprema trajao je četiri tjedna, a bogoslovi su pohodili nekoliko franjevačkih samostana i više drugih crkvenih ustanova širom Bosne i Hercegovine.

Papa uputio videoporuku narodu Kolumbije

Prije nego otputuje u pastoralni posjet Kolumbiji, Sveti Otac je narodu te emlje, poslao prigodnu videoporuku. Papa svoje putovanje započinje preksutra 6., a završava 11. rujna 2017. godine…

(cjeloviti tekst)Dragi narode Kolumbije, za nekoliko dana ću posjetiti vašu zemlju. Dolazim kao kao hodočasnik nade i mira, zajedno s vama slaviti vjeru u našega Gospodina, pa i učiti od vaše ljubavi i vaše ustrajnosti u traženju mira i sloge.

Srdačno pozdravljam i zahvaljujem Predsjedniku i biskupima Biskupske konferencije na pozivu da posjetim Kolumbiju. Također zahvaljujem svakome od vas koji me prima u svoju zemlju i u svoje srce. Znam da ste se trudili – i da ste se trudili mnogo – oko pripreme ovog susreta. Zahvaljujem se svima koji su surađivali i nastavljaju to činiti, kako bi se to ostvarilo.

„Učinimo prvi korak” je moto ovoga putovanja. To nas podsjeća na to da nam je uvijek potrebno poduzeti prvi korak, u bilo kojem poslu i projektu. Također nas nuka da budemo oni koji će prvi voljeti, graditi mostove i stvarati bratstvo. Napraviti prvi korak potiče nas da izađemo u susret drugome; da pružimo ruku te razmijenimo znak mira. Mir je ono što Kolumbija traži i oko njegova postizanja se već dugo zalaže.

Stabilan i  trajan mir, kako bismo se međusobno gledali i odnosili kao braća, a ne kao neprijatelji. Mir nas podsjeća na to da smo svi djeca istog Oca koji nas ljubi i tješi. Počašćen sam što mogu posjetiti ovu zemlju bogate povijesti, kulture, vjere, ljudi koji su nastojali odlučno i ustrajno i dali joj mjesto gdje vladaju sloga i bratstvo; u kojem je Evanđelje poznato i voljeno, gdje reći nekome brat i sestra nije nešto čudno, nego istinsko i vlastito blago koje treba štititi i braniti.

Svijet je danas potreban savjetnika mira i dijaloga. I Crkva je pozvana na taj zadatak, da promiče pomirenje s Gospodinom i s braćom, ali i pomirenje sa okolišom koji je Božje stvorenje, a koji mahnito izrabljujemo. Neka ovaj posjet svakome od vas bude poput bratskog zagrljaja i neka osjeti Gospodnju utjehu i nježnost.

Draga braćo i sestre u Kolumbiji, ovih dana želim živjeti s vama; radosna raspoloženja i u zahvalnosti Gospodinu. Srdačno vas grlim i molim Gospodina da vas blagoslovi, da zaštiti vašu zemlju i podari joj mir. A našu Majku, Presvetu Djevicu, molim da se brine za vas. I ne zaboravite se moliti za mene. Hvala vam i vidimo se uskoro.

Papin tweet: Isus je prisutan u tolikim ljudima koji trpe kao što je i on trpio

Isus je prisutan u tolikoj našoj braći i sestrama koji trpe kao što je i on trpio – napisao je papa Franjo u svojoj današnjoj tweet-poruci. Sveti je Otac time svoje pratitelje na Twitteru uputio na ono što je rekao 9. travnja ove godine za vrijeme propovijedi na Cvjetnicu. Tom je prilikom istaknuo kako je Isus jasno svojim učenicima kazao: „Ako tko hoće za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“. Prisutnima je objasnio da Gospodin nikad nije obećao časti i uspjehe, nego je uvijek upozoravao svoje prijatelje da je to njegov put i da će se konačna pobjeda ostvariti kroz muku i križ.To isto vrijedi i za nas – napomenuo je potom Papa – Molimo za milost da Isusa nasljedujemo vjerno, ne riječima nego djelima. Molimo također i za strpljenje pri nošenju svoga križa: da ga ne odbijemo, da ga ne odbacimo već da ga, gledajući Isusa, prihvatimo i nosimo iz dana u dan – rekao je papa Franjo te nastavio:

I ovaj Isus, koji prihvaća da ga se [pri ulasku u Jeruzalem] slavi, dobro zna da će nakon toga uslijediti povici: „Raspni ga!“ On ne traži od nas da ga promatramo samo na slikama ili fotografijama, ili u video-zapisima koji kruže Internetom. Ne. On je prisutan u tolikoj našoj braći sestrama koji danas trpe kao što je i on trpio: trpe zbog ropskog rada, obiteljskih drama, bolesti… Pate zbog ratova i terorizma… Prevareni muškarci i žene, povrijeđeni u svom dostojanstvu, odbačeni… Isus je u njima, u svakom pojedinom od njih, te s izobličenim licem i slomljenim glasom traži da ga pogledamo u oči, da ga priznamo, da ga ljubimo – kazao je tada Sveti Otac.

Nije to neki drugi Isus nego isti onaj koji je ušao u Jeruzalem uz mahanje palminim i maslinovim grančicama. To je onaj isti Isus koji je pribijen na križ i umro između dva kriminalaca. Mi nemamo drugoga Gospodina doli Njega: Isusa, ponizna Kralja pravde, milosrđa i mira – rekao je na koncu svoje propovijedi papa Franjo.

Papa poslao pismo Kiku Argüellu, utemeljitelju Neokatekumenskog puta

Neka Bog pomogne [Neokatekumenskom] Putu kako bi u svakom trenutku širio Evanđelje s radošću i bezrezervno, s vjerom i poniznom poslušnošću – potaknuo je papa Franjo utemeljitelja Puta, Francisca Kika Argüella, u pismu zahvale za poklonjeni dnevnik koji je napisala Carmen Hernández, suutemeljiteljica spomenutog crkvenog pokreta, a koja je preminula prije nešto više od godinu dana. Dnevnik je već objavljen na španjolskom jeziku, te bi uskoro trebao biti objavljen i na talijanskom.

Dragi brate – stoji u pismu – primio sam dnevnik Carmen Hernández, koji je pisala od 1979. do 1981. godine. Zahvaljujem na tom daru – napisao je Sveti Otac. Napomenuo je da ga raduje što se na stranicama tog dnevnika očituje svjedočanstvo velike ljubavi prema Isusu, čija svjetlost patnju pretvara u prinos, umor u radost, život u vrijeme evangeliziranja. Neka Bog pomogne Putu kako bi u svakom trenutku širio Evanđelje s radošću i bezrezervno, s vjerom i poniznom poslušnošću, čineći od kušnji i teškoća povod kako bi se hvalili u Gospodinu Isusu (usp. 2 Kor 12) – zaključio je papa Franjo.Dodajmo na kraju kako je Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji su osnovali Španjolac Kiko Argüelo i njegova suradnica Carmen Hernández 1964. godine u Madridu. Ovaj pokret sebe drži katekumenatom za odrasle, tj. putem kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Biblija je ključni element na tom putu, a u srcu neokatekumenata je euharistija. Neokatekumeni na poseban način vrjednuju i slave vazmeno bdijenje, a metodološka specifičnost im je katehizacija i kerigmatski navještaj. Cilj im je na poseban način otkriti ono što nedostaje kršćanima današnjega doba i to nadopuniti, što se na poseban način čini otkrivanjem snage i ljepote krštenja.

Papa se susreo s članovima zajednice Shalom

Papa Franjo se jučer (4. rujna) u Vatikanu susreo s mladima i obiteljima koji pripadaju zajednici Shalom. Sveti je Otac prisutnima govorio bez pripremljenog teksta na svojem materinjem španjolskom, odgovarajući pritom na pitanja troje mladih članova te zajednice o tome kako naviještati vjeru u svijetu koji je često obilježen ravnodušnošću i beznadnošću.
Katolička zajednica Shalom je utemeljena ranih 80-ih godina prošloga stoljeća u gradu Fortaleza, koji se nalazi na sjeveroistoku Brazila. Danas broji oko 3800 članova diljem svijeta, a zajednica je usredotočena na kontemplaciju, zajedništvo i evangelizaciju.Odgovarajući na pitanje mladića Juana iz Čilea, Papa je istaknuo važnost „izlaženja iz sebe“ kako bi se s drugima podijelila radosna vijest Božjega milosrđa. Bog je uvijek s nama – nastavio je – čeka na nas, pa i u najtežim trenucima našega života, kao što je otac izgubljenog sina istrčao da zagrli svoje dijete, usprkos svim grješnim stvarima koje je sin učinio.

Potom mu je djevojka iz Francuske postavila pitanje o ulozi mladih u životu i poslanju Crkve. Papa Franjo je u svom odgovoru govorio o radosti koja je suprotstavljena tuzi koja svoj izvor ima u tome da je osoba uvijek usredotočena na samu sebe. Narcizam je – nastavio je Sveti Otac – bolest koja uzrokuje tugu tako što dovodi do toga da se svakodnevno brinemo o tome kako ćemo ispasti bolji nego što to doista jesmo. Nazvavši je „bolešću ogledala“, Papa je potaknuo mlade da „razbiju zrcalo“ i usredotoče svoj pogled na druge kako bi pobjegli od današnje konzumerističke kulture.

Papa Franjo je potom odgovorio na pitanje mladog Brazilca koji je mnogo godina živio kao ovisnik o drogi prije nego što je otkrio zajednicu Shalom. Papa je rekao kako droge gospoduju ljudskim životima uništavajući naše korijenje i sve ono što nam je važno i drago u životu. Potaknuo je mlade da postanu svjesni tog korijenja i da s drugima slobodno dijele sve blagoslove koje su oni sami primili.

Konačno, Sveti je Otac potaknuo prisutne da uče od mudrosti starijih članova zajednice, posebice svojih djedova i baka. Sudjelovanje u tom međugeneracijskog dijalogu – zaključio je papa Franjo – jedan je od glavnih izazova s kojima se danas suočava naše društvo.

 

 
PODIJELI