Papa Franjo: Očitujte Kristovo svjetlo u svojem životu

Svjetlo vjere oslobađa od grijeha i uništava zlo koje imamo u srcu – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Na 4. korizmenu nedjelju, još uvijek u snažnoj krizi od koronavirusa, Papa je pozvao vjernike da nasljeduju slijepca iz evanđelja, kako bi natopleni Kristovim svjetlom s Njim mogli hoditi na putu spasenja.

Ivica Hadaš – Vatikan

Očitujte Kristovo svjetlo u svojem životu – potaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja koja se održala u biblioteci Apostolske palače. U središtu je liturgije ove 4. korizmene nedjelje tema svjetla. Evanđelje govori o slijepcu od rođenja kojega Isus ozdravlja i daje mu vid. Taj je čudesan znak potvrda onoga što je Isus govorio o sebi: „Ja sam svjetlo svijeta“, svjetlo koje svijetli u našoj tami – rekao je Papa i istaknuo – On svijetli na dvije razine; na tjelesnoj i duhovnoj. Slijepac najprije zadobiva vid očiju i potom je vođen prema vjeri u „Sina čovječjega“, to jest u Isusa. Čuda koja On čini nisu spektakularne geste, nego imaju svrhu putem nutarnje preobrazbe voditi prema vjeri.

Farizeji i zakonoznanci uporno odbijaju priznati čudo i čovjeku koji je ozdravio postavljaju podmukla pitanja – rekao je Sveti Otac i primijetio – No odgovara im snagom stvarnosti: „Jedno znam: slijep sam bio, a sada vidim“. Između nepovjerenja i neprijateljstva onih koji ga okružuju i nevjernih koji ga ispituju, prešao je put koji ga je postepeno vodio prema otkrivanju identiteta Onoga koji mu je otvorio oči i put prema ispovijedanju vjere u Njega. Najprije je smatrao da je prorok, potom ga je prepoznao kao Onoga koji dolazi od Boga, a na kraju ga je prihvatio kao Mesiju i poklonio mu se. Shvatio je da je Isus, dajući mu vid, očitovao Božja djela.

Molimo kako bismo i mi mogli imati to iskustvo! – potaknuo je papa Franjo i napomenuo – Onaj koji je bio slijep, svjetlom je vjere otkrio svoj novi identitet. Sada je „novo stvorenje“, u stanju je svoj život i svijet koji ga okružuje vidjeti u novom svjetlu, jer je ušao u zajedništvo s Kristom. Više nije prosjak kojega je zajednica odbacila; više nije rob sljepoće i predrasuda. Njegov je put prosvjetljenja metafora puta oslobođenja od grijeha na koje smo pozvani. Grijeh je kao taman veo koji pokriva naše lice i sprječava nas jasno vidjeti sebe i svijet. Taj taman prekrivač Gospodinov oprost uklanja i ponovo nam daje novo svjetlo. Korizma koju živimo zgodno je i dragocjeno vrijeme za približavanje Gospodinu, tražeći Njegovo milosrđe u različitim oblicima koje predlaže Majka Crkva.

Slijepac koji je ozdravio i sada vidi bilo tjelesnim očima, bilo očima duše, slika je svakog krštenika koji je uronjen u milost, bio istrgnut iz tame i stavljen u svjetlo vjere – rekao je Papa i objasnio – No nije dovoljno primiti svjetlo, potrebno je postati svjetlo. Svatko je od nas pozvan prihvatiti božansko svjetlo kako bi ga očitovao cijelim svojim životom. Kršćani i teolozi prvih stoljeća govorili su da je zajednica kršćana, to jest Crkva „otajstvo mjeseca“, jer je davala svjetlo, no nije bila vlastito svjetlo, nego je od Krista primala svjetlo. I mi moramo biti „otajstvo mjeseca“, to jest davati svjetlo koje smo primili od sunca koje je Krist Gospodin.

Na to nas danas podsjeća sveti Pavao: „Kao djeca svjetlosti hodite – plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina“. Sjeme novoga života, koje je krštenjem u nas posijano, jest poput iskre vatre koja prije svega pročišćava nas, spalivši zlo koje imamo u srcu, i omogućava nam da sjajimo i svijetlimo. Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne nasljedovati slijepca iz evanđelja, kako bismo mogli biti natopljeni Kristovim svjetlom i s Njim hoditi na putu spasenja – zaključio je Sveti Otac.

22 ožujka 2020,

Papa: Na pandemiju virusa odgovorimo općom pandemijom molitve

Papa Franjo danas nakon podnevne molitve pozvao na molitvu Oče naš s kršćanima svih vjeroispovjesti sljedeće srijede, 25. ožujka i na molivu, klanjanje Presvetom Sakramentu i blagoslov ‘Urbi et orbi’ u petak, 27. ožujka, u 18.00 sati, na praznom trgu pred Bazilikom svetoga Petra. Na kraju je Papa izrazio svoju blizinu stanovništvu Hrvatske koje je jutros pogođeno potresom.

Ivica Hadaš – Vatikan

U ovim danima kušnje, kada čovječanstvo drhti od prijetnje pandemije koronavirusa, želio bih predložiti svim kršćanima da zajedno zavape u nebo – rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i dodao – Pozivam sve poglavare Crkvi, vođe svih kršćanskih zajednica i sve kršćane različitih ispovijesti da zajedno zazivamo Svevišnjeg i Svemogućega Boga, izgovarajući molitvu koju nas je naučio naš Gospodin Isus. Dakle, sve pozivam da mole Oče naš sljedeće srijede, 25. ožujka, u podne. Na dan kada se mnogi kršćani sjećaju navještenja utjelovljenja Riječi Božje Djevici Mariji, neka Gospodin čuje jednodušnu molitvu svih svojih učenika koji se pripremaju slaviti pobjedu Krista uskrsloga.

S tom istom nakanom, sljedećega petka, 27. ožujka, u 18.00 sati, na praznom trgu pred Bazilikom svetoga Petra predvodit ću molitvu – rekao je Papa i napomenuo – Već sada sve pozivam na duhovno sudjelovanje putem sredstava društvenog priopćivanja. Slušat ćemo Božju riječ, uzdizati svoje molitve i klanjati se Presvetom Sakramentu, nakon čega ću podijeliti blagoslov ‘Urbi et orbi’ kojem će biti pridružena mogućnost primanja potpunog oprosta. Na pandemiju virusa želimo odgovoriti s općom pandemijom molitve, suosjećanja i nježnosti. Ostanimo ujedinjeni.

Iskažimo svoju blizinu osobama koje su u velikoj samoći i kušnji; liječnicima, zdravstvenim djelatnicima, bolničarima i medicinskim sestrama, dobrovoljcima; vlastima koje moraju donositi oštre mjere za naše dobro; policiji i vojsci koji na cestama uvijek pokušavaju održavati red, kako bi se izvršavale stvari koje Vlada traži za dobro svih nas. Iskažimo blizinu svima! Svoju blizinu izražavam stanovništvu u Hrvatskoj koje je jutros pogodio potres. Neka im Gospodin uskrsli dade snage i solidarnosti kako bi se mogli suočiti s tom nesrećom – rekao je na kraju Sveti Otac.

22 ožujka 2020,

Papa molio za žrtve koronavirusa i njihove obitelji

Tijekom mise u Domu svete Marte, papa Franjo je molio za one koji umiru sami i nisu u mogućnosti oprostiti se od svojih najmilijih. U propovijedi je pozvao da primijetimo Isusa koji prolazi kroz naš život

Mate Žaja – Vatikan

Ovih dana čujemo vijesti o mnogim preminulima, muškarcima i ženama koji umiru sami i nisu u mogućnosti oprostiti se od svojih najmilijih. Mislimo na njih i molimo za njih, ali i za obitelji koje ne mogu biti uz svoje najmilije koji su na samrti – rekao je papa Franjo danas u Domu svete Marte, na početku mise Četvrte korizmene nedjelje, i dodao – Posebnu molitvu upućujemo za pokojnike i članove njihovih obitelji.

Komentirajući današnje Evanđelje (Iv 9, 1-41) koje govori o ozdravljenju čovjeka slijepog od rođenja, Papa je na početku propovijedi citirao riječi svetog Augustina „Bojim se da Gospodin prođe“ te objasnio drugim riječima: „Bojim se da neću shvatiti da je to Krist i da ću Ga pustiti da prođe“. Jedno je jasno: iz Isusove prisutnosti izviru i izlaze van istinski stavovi i osjećaji srca. To je milost i zbog toga se Augustin bojao pustiti Ga da prođe, a da ne shvati da upravo On prolazi – rekao je Sveti Otac.

Papa je primijetio da Isus prolazi i liječi slijepog čovjeka te time započinje lančana reakcija sablazni, u sklopu koje na vidjelo izlazi ono najbolje i najgore u ljudima. Istaknuo je, osim toga, kako začuđuje mudrost čovjeka kojemu je Isus vratio vid, koji se navikao kretati uz pomoć ruku, imao je osjećaj za opasnost, predosjećao je kada bi se mogao okliznuti, i nastavlja se kretati kao slijepa osoba, koristeći jasne i precizne argumente te dopuštajući si čak i luksuz ironije.

Zakonoznanci su poznavali sve zakone – primijetio je Sveti Otac i objasnio da, unatoč tome, zbog svoje krutosti i navezanosti na vlastite navike nisu shvatili da je pored njih prošao Bog. Ukoliko bi za očuvanje svojih navika morali učiniti nepravdu, to za njih nije bio problem. Zbog svoje su krutosti činili nepravdu i njihova zatvorenost izlazi na vidjelo pred Kristom.

Savjetujem vam da danas uzmete Evanđelje, deveto poglavlje Ivanova evanđelja, i da ga pročitate kod kuće, u miru. Jednom, dvaput, kako biste dobro shvatili što se dogodi kada Isus prolazi – kazao je Papa te, napomenuvši da se tada pojave osjećaji, potaknuo – Dobro shvatite ono što nam govori Augustin, bojim se da Gospodin prođe, da ga ne primijetim i ne prepoznam; i da me ne obrati. Ne zaboravite, danas pročitajte jednom, dvaput, tri puta, koliko god puta želite, deveto poglavlje Ivanova evanđelja.

Sveti je Otac misno slavlje u Domu svete Marte završio euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim oltarskim sakramentom. Pritom je sve potaknuo da se duhovno pričeste izgovarajući riječi molitve:

Moj Isuse, vjerujem da si stvarno prisutan u Presvetom oltarskom sakramentu. Volim te iznad svega i želim te u svojoj duši. Kako Te sada ne mogu sakramentalno primiti, barem duhovno dođi u moje srce. Kao već pristigloga, grlim Te i ujedinjujem se s Tobom. Ne dopusti mi da se ikada odvojim od Tebe.“

22 ožujka 2020

Izvor: https://www.youtube.com/

PODIJELI