Papa Franjo mladima: Nemojte se odvajati, blizina znači sreću

Mladiću, kažem ti ustani! – naslov je poruke pape Franje za 35. svjetski dan mladih koji će se na biskupijskoj razini slaviti 5. travnja, na Cvjetnicu. Papa je pozvao mladiće i djevojke da se ne odvajaju od života, nego da od njega učine nešto lijepo za svijet i za Crkvu.

Alessandro De Carolis, Ivica Hadaš – Vatikan

Mladiću, kažem ti ustani! – naslov je poruke pape Franje za 35. svjetski dan mladih koji će se na biskupijskoj razini slaviti 5. travnja, na Cvjetnicu. Papa je pozvao mladiće i djevojke da se ne odvajaju od života, nego da od njega učine nešto lijepo za svijet i za Crkvu. Pred nama su mladi sa zaslonom pametnog telefona spremni za snimanje, možda čak i neke drame, ali koji ostaju na svojoj strani, ne miješajući se, kao da im je neka zavjesa pala na srce. Uživaju sretne sate držeći se po strani, život im je rastresen, gledaju ga sa stajališta onih koji gledaju, a ne vide. To je recept za sreću mnogih mladih koji u svojoj nutrini nose miris smrti zbog dosade i depresije, zbog odluka koje ih čine ravnodušnima. A s druge strane nalazi se dinamizam evanđelja, Isusov stil, Isus koji prolazi, gleda ljude, suosjeća, uključuje se, dodiruje, ljubi i liječi.

Sveti Otac je uputio poruku mladima za Svjetski dan mladih na biskupijskoj razini koja je prva od dvije poruke koje nas dijele od sljedećeg međunarodnog susreta 2022. godine u Lisabonu. Papa je pisao nadahnjujući se na Christus vivit, pobudnici koja je objavljena kao pečat Sinode mladih iz 2018. godine. I kako je to u njegovom stilu kada se obraća mladima, riječi prolaze velikom snagom od otvorenog prepoznavanja mračnih uglova i životnih zamki do isticanja svjetla onih koji, osjećajući se ljubljeni od Krista, padaju i dižu se, no ipak ne prestaju ljubiti.

Da bi to pokazao, papa Franjo je u pojedinim gestama razmotrio Isusovo ponašanje prema udovici iz Naina, kada je susreo skupinu ljudi koji su njezina sina jedinca nosili na pokop. Isus je zaustavio sprovodnu povorku. Približio se, postao je njihov bližnji – napisao je Papa i primijetio – No još se prije toga zaustavio i pažljivo, a ne rastreseno, promotrio prizor; vidio je ženu u njezinoj muci i sažalio se nad njom.

Kakav je naš pogled? Gledamo li pažljivim očima ili kao kada brzo pregledavamo tisuće fotografija u svojem pametnom telefonu ili na društvenom profilu? – upitao je Sveti Otac, pomno promotrivši stil života mladih, primjećujući sklonost kod mnogih da se prepuštaju životu, držeći se po strani. Oko nas, no ponekad i u sebi susrećemo se sa stvarnošću smrti: fizičkom, duhovnom, osjećajnom i društvenom.

Primjećujemo li tu stvarnost ili osobito trpimo njezine posljedice? Možemo li nešto učiniti da ponovno zadobijemo život? – napisao je papa Franjo i upozorio – Postoje mladi koji su mrtvi, jer su izgubili nadu, jer su depresivni, jer životare u površnosti, jer se ekstremnim iskustvima dovode u opasnost; postoje mladi koji samo traže mala sitna zadovoljstva, oni koji samo misle kako zaraditi novac i srediti se, te oni koji trpe zbog osobnog neuspjeha. Dugoročno gledano, neizbježno će se pojaviti tupa mučnina, ravnodušje, dosada življenja i postupno sve više nevolja.

Suočen s tim putovima nutarnje smrti, Isus pokazuje putove života koji prolaze kroz otvorenost prema drugima, pogotovo ako su u poteškoćama – napisao je Papa u poruci i nastavio – Suosjećanje koje je Isus iskusio vidjevši udovicu i beživotno tijelo njezina sina, čini ga sudionikom te stvarnosti drugoga. Na sebe je uzeo bijedu drugoga. Žalost te majke postala je Njegova žalost. Smrt toga sina postala je Njegova smrt.

To je paradoksalna istina koju nas uči evanđelje – napisao je Sveti Otac i ponovio mladima: Ako budete znali plakati s onima koji plaču; ako budete znali biti bližnji kao što je Krist postao bližnji ženi i mladiću iz evanđelja koji je uistinu bio mrtav i koji se vratio u život, jer ga je promatrao Netko tko je želio da živi, bit ćete uistinu sretni. To se može dogoditi i danas i svaki dan.

Isusova riječ nadilazi motivacijske čarobne izraze koji su danas u modi i sve bi morali riješiti – napisao je papa Franjo i podsjetio – Neki od njih kažu: Morate vjerovati u sebe; u sebi morate pronaći snagu… No sve su to jednostavne riječi i za one koji su zaista u sebi mrtvi, to ne djeluje. Kristova riječ ima drugu snagu koja je beskrajno jača. To je božanska i stvarateljska riječ koja sama može vratiti život tamo gdje se ugasio.

U doba u kojem smo često povezani, no ne i u komunikaciji, u kojem su mladi isključeni i zaokupljeni virtualnim svijetom, Papa je ponovio riječi koje je Isus rekao pokojnom mladiću: Ustani! To je poziv da se otvorimo stvarnosti koja nadilazi onu virtualnu – napisao je Papa i protumačio – To ne znači prezirati tehnologiju, nego koristiti je kao sredstvo, a ne kao cilj. Ustani, znači također sanjajte, riskirajte, zauzmite se kako biste promijenili svijet, zapalite ponovo svoje želje, promatrajte nebo, zvijezde i svijet oko vas.

Da je Isus bio netko tko se bavi samo svojim poslovima, udovičin sin ne bi uskrsnuo, rekao mi je neki mladić jednom prilikom. Koje su vaše želje i snovi? Pustite ih da iziđu i kroz njih predložite svijetu, Crkvi i drugim mladima nešto lijepo na duhovnom, umjetničkom i društvenom području. Ponavljam vam: Zauzmite se! – zaključio je Sveti Otac poruku upućenu mladima.

 

 

Nadbiskup Scicluna putuje u Meksiko kako bi pomogao biskupima u borbi protiv zlostavljanja

Kardinal Luis Ladaria Ferrer, pročelnik Kongregacije za nauk vjere šalje u Meksiko nadbiskupa Charlesa Sciclunu s poslanjem savjetodavne naravi, kao bratsku pomoć biskupima u borbi protiv kulture zlostavljanja.

Ivica Hadaš – Vatikan

Kardinal Luis Ladaria Ferrer, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, za nekoliko će dana drugog tajnika toga dikasterija, nadbiskupa Charlesa Sciclunu, poslati u Meksiko kako bi pomogao biskupima te zemlje u borbi protiv zlostavljanja – priopćili su meksički biskupi svim vjernicima, podsjetivši da se Biskupska konferencija i njezino Nacionalno vijeće za zaštitu maloljetnika na odgovoran, transparentan i jasan način bore protiv kulture zlostavljanja i sustava pokrića koji joj omogućava da se održava.

Nadbiskupovo će poslanje biti tehničke savjetodavne naravi, bratska pomoć i dijalog koji će Crkvi u Meksiku pomoći da se učvrsti u koracima koje je već poduzela u pravom smjeru, dajući odgovore žrtvama maloljetnicima koje su seksualno zlostavljali klerici – izvijestio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni i dodao – Nadbiskup Scicluna, kojem će u radu pomagati monsinjor Jordi Bertomeu, bit će na raspolaganju za susrete s pojedinim biskupima, višim poglavarima i onima koji to budu htjeli kako bi im pomogao. Njegova će misija trajati od 20. do 27. ožujka ove godine.

Meksički su biskupi zahvalili pročelniku Kongregacije za nauk vjere zato što je odlučio poslati im nadbiskupa Sciclunu kako bi surađivao s njihovom Crkvom. Da bi se osiguralo da bude sposobna učinkovito doprinositi borbi protiv udarca zlostavljanja koji se očituje na mnogim područjima društva; u obitelji, školi, na poslu i drugima, Crkva se prije svega mora djelotvorno zauzeti za iskorjenjivanje te iste pojave u sebi – istaknuli su biskupi u priopćenju.

Apostolska nuncijatura u Mexico Cityju, na čelu s nadbiskupom Francom Coppolom, napomenula je da će diplomatsko sjedište biti na raspolaganju svima onima koji žele podijeliti svoja iskustva ili primiti smjernice i pomoć, jamčeći potpunu diskreciju i povjerenje osobama koje će tamo biti prihvaćene, kao i što se tiče sadržaja razgovora.

Prije nekoliko dana objavljena je vijest o osnivanju vatikanske radne skupine koja će pomagati biskupima u svijetu koji su sudjelovali u izradi smjernica za borbu protiv zlostavljanja. Godinu dana nakon susreta koji je u Vatikanu, u veljači prošle godine, sazvao papa Franjo, poduzeti su mnogi pothvati, proglašeni novi zakoni i donesena odluka o ukidanju papinske tajne za slučajeve zlostavljanja.

 

 

Nadbiskup Jurkovič: Potrebno je štititi vjersku slobodu, vjerovanje i prigovor savjesti

Ne postoje prava koja vrijede manje od drugih – rekao je odlučno predstavnik Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, konstatirajući da je posljednji izvještaj Ujedinjenih naroda koji je posvećen vjerskoj slobodi, vjerovanju i rodnoj ravnopravnosti djelomično napad na vjersku slobodu, vjeroispovijest i prigovor savjesti, jer ne odražava društvenu i kulturnu stvarnost mnogih naroda.

Isabella Piro, Ivica Hadaš – Vatikan

Neprihvatljivo i uvredljivo; tako je nadbiskup Ivan Jurkovič okarakterizirao neke dijelove Izvještaja o vjerskoj slobodi i vjerovanju koji je predstavljen 2. ožujka u Ženevi, tijekom 43. zasjedanja Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, veliku je zabrinutost izrazio osobito zbog činjenice što mnogi podaci na koje se dokument oslanja preporučuju da vjerska sloboda, vjerovanje i prigovor savjesti moraju biti drugotni u odnosu na druga takozvana ljudska prava, osobito ona kojima neke države i međunarodne ustanove izražavaju svojevrsnu ideološku kolonizaciju. Izvještaj koji je predstavljen, pod tim je vidikom barem djelomično napad na vjersku slobodu, vjeroispovijest i prigovor savjesti – istaknuo je nadbiskup Ivan Jurkovič.

Kritična je točka izvještaja konkretno ona koja je posvećena vjerskoj slobodi, vjerovanju i rodnoj ravnopravnosti – rekao je nadbiskup Jurkovič i primijetio – Dokument se u njoj usredotočuje na promicanje vizije ljudskog društva koju svi ne dijele i koja ne odražava društvenu, kulturnu i vjersku stvarnost mnogih naroda, osobito što se tiče zaštite muškaraca i žena bilo koje vjere i vjerovanja, a koji su progonjeni i diskriminirani.

Sve je to ironija sudbine, upravo nakon 4. veljače 2019. godine, kada su papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar potpisali Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život, koji poziva svjetske vođe da rade na širenju kulture tolerancije i mirnoga suživota – rekao je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i napomenuo – Unatoč tome, izvještaj se ni na koji način ne osvrće na napore vjerskih predstavnika koji su intervenirali što prije kako bi zaustavili prolijevanje nevine krvi i okončali ratove.

Podsjećajući potom da je Sveta Stolica rod oduvijek shvaćala u skladu s redovitom upotrebom koja je općenito prihvaćena, utemeljena na biološkom muškom i ženskom identitetu, stalni promatrač Svete Stolice citirao je govor pape Franje prigodom susreta s diplomatskim zborom, 7. siječnja 2019. godine, u kojem se osvrnuo na povećanu prevlast, u međunarodnim organizacijama, moći i interesnih skupina koje nameću vlastite vizije i ideje, pokrećući nove oblike ideološke kolonizacije koje nerijetko ne poštuju identitet, dostojanstvo i osjetljivost naroda.

Prilično je neugodno, no sve manje iznenađujuće s obzirom na njegovu učestalost, da izvještaj Ujedinjenih naroda koji bi trebali štititi temeljno i opće čovjekovo pravo na slobodu vjere, vjerovanja i prigovora savjesti, sada napadaju istu stvarnost koju su pozvani štititi – zaključio je nadbiskup Ivan Jurkovič.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/hr.html

 

 

 

 

PODIJELI