U nedjelju 2. prosinca, u grkokatoličkoj katedrali u Strumici, održana je svečanost ustoličenja prvoga eparha novoosnovane Grkokatoličke eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije Strumica – Skopje

Mate Žaja – Vatikan

Kard. Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, u nedjelju 02. prosinca predvodio je svečanu božansku liturgiju povodom inauguracije Grkokatoličke eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije Strumica – Skopje, u blizini bizantske katedrale u Strumici. Naime, papa Franjo je 31. svibnja ove godine apostolski egzarhat Grkokatoličke Crkve u Makedoniji uzdigao na razinu eparhije, imenujući eparhom bivšeg egzarha i skopskog biskupa msgr. Kiru Stojanova.

Biskup Stojanov želio je da kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, predsjeda svečanošću preuzimanja službe kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, svećenika i biskupa, a među njima istočni i latinski nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, Bugarske, Grčke, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Francuske i Ukrajine.

Na početku božanske liturgije pročitana je Bula ustanovljenja eparhije i imenovanja prvoga eparha, koji je potom ustoličen. Na kraju proslave, kard. Sandri je biskupu Stojanovu uručio srebrnu medalju pontifikata pape Franje, te svima prisutnima u ime Svetog Oca podijelio apostolski blagoslov. Vjernici su pak izrazili svoju zahvalnost i nadu u skori Papin posjet.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI