“Norma” je posljednja oluja koja je prošlih dana pogodila Libanon i nanijela štetu desetcima sirijskih izbjegličkih naselja

Adriana Masotti; Mate Žaja – Vatikan

Snježna i kišna oluja pogodila je Libanon, a najgore je bilo od 6. do 9. siječnja, kada su škole u cijeloj zemlji bile zatvorene. Najveću su štetu pretrpjela provizorna naselja na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, u kojima su smješteni desetci tisuća sirijskih izbjeglica. Humanitarne organizacije, uključujući Crveni križ i lokalni Caritas, prevezle su stotine ljudi na sigurno, dok je UNICEF pogođenim obiteljima isporučio zimske i higijenske komplete, pokrivače i šatorska krila.

UN-ov Međunarodni fond za djecu u jednom je priopćenju objavio da je olujom teško pogođeno 151 naselje sirijskih izbjeglica, u kojima je bilo smješteno oko 11.000 ljudi. Zbog iznimno teških vremenskih uvjeta, ugroženo je još 850 naselja, s ukupno 70.000 izbjeglica. Andrea Iacomini, glasnogovornik talijanskoga ogranka UNICEF-a, za našu je radijsku postaju rekao da u Libanonu nema službenih izbjegličkih kampova, nego je riječ o više ili manje spontano izgrađenim naseljima, kojima je iznimno teško pristupiti.

Nastambe u kojima žive izbjeglice izgrađene su od drveta i papira koji pronađu na ulici ili otrgnu od reklamnih plakata, a griju se na drva te su stoga učestali požari u kojima je umrlo mnogo djece. UNICEF nastoji pronaći najudaljenija i najteže dostupna područja zbog velikog broja djece koja tamo žive. Govoreći o pomoći koju su sirijskim izbjeglicama pružile humanitarne organizacije poput Caritasa, UNICEF-a i UNHCR-a, Andrea Iacomini je posebno istaknuo velikodušnost volontera koji rade u otežanim uvjetima i gdje je dostava pomoći izrazito komplicirana.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI