Tužba protiv Tomaševića zbog zabrane zastava Hoda za život

91

Ispred Poglavarstva Grada Zagreba danas je, 3. lipnja 2022., održana konferencija povodom podizanja tužbe protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Konferenciji su nazočili dr. sc. Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, Natalija Kanački i Karlo Novosel iz udruge U ime obitelji te predstavnik odvjetničkog ureda Filip Đekić.

Udruga Vigilare i U ime obitelji bili su, naime, organizatori Hoda za život u Zagrebu 14. svibnja kada je gradonačelnik Tomašević zabranio sve zastave ovoga događanja na za to predviđenim javnim površinama.

„Stvarno je nevjerojatno da se nalazimo ovdje. Zbog čega? Zbog zabrane zastava! Izgleda da je to nekakav trend među totalitarnim režimima. Ovih dana čujemo da će komunistička Kina zabraniti film „Top Gun: Maverick“ zbog zastave, jer im se ne sviđa jedna tajvanska zastava na jakni glavnog glumca…“, rekao je na konferenciji Vice Batarelo.

„S čime se bavi gradonačelnik grada Zagreba Tomašević? Prvo, manipulira i govori neistine o nekom ‘pokroviteljstvu’. Mi niti smo tražili niti trebamo tražiti pokroviteljstvo za javni događaj. A drugo zašto smo ovdje je zabrana zastava Hoda za život. Gradonačelnik mijenja pravila kako se njemu sviđa“, istaknuo je Batarelo.

„Njegov ured za prostorno uređenje je mjesec dana prije Hoda odobrio zastave, a onda ih je gradonačelnik – jer mu se Hod osobno ne sviđa – dva dana prije Hoda jednostavno zabranio“, podsjetio je predsjednik Vigilare.

Da je riječ o „školskom“ primjeru diskriminacije potvrdio je i Filip Đekić napomenuvši da je gradonačelnik obmanuo javnost spominjući pokroviteljstvo Grada, za što organizatori nikada nisu uputili zahtjev.

Natalija Kanački upozorila je da to nije jedini slučaj diskriminacije koji se događao u vrijeme Hoda, navevši velik pritisak javnosti na pravo priziva savjesti prema liječnicima i medicinskom osoblju, posebno u zagrebačkoj bolnici „Sveti Duh”“ te zloupotrebu bolesti nerođenog djeteta starog šest mjeseci za promicanje feticida, uz zahtjev da se taj postupak plaća javnim novcem.

Karlo Novosel izrazio je žalost i zabrinutost zbog takvog postupanja gradonačelnika koji je svojim ponašanjem Zagreb vratio u srednji vijek, prozvavši ga za diktatorstvo i neinkluzivnost, kršenje prava na jednakost i ravnopravnost te mizoginiju, mizandriju i heterofobiju.

Batarelo je dodao da se ne traži ništa više niti manje, nego što imaju druge grupacije u Zagrebu, a to su jednaka pravila i mogućnosti, što ovdje nije bio slučaj.

„Možete se i ne morate složiti s ciljevima, ali grad i gradski jarboli nisu osobno vlasništvo g. Tomaševića i ne može ih on davati samo svojim ‘frendovima’, a drugima ne! A to se vidjelo: čim je naše zastave zabranio, odmah su idući dan osvanule LGBTQY zastave, kao nekakav izraz moći – vlasti i vrhovništva“.

„Glede Tomaševićeva diskriminirajućeg postupka naći ćemo se na sudu“, poručio je predsjednik udruge Vigilare Vice Batarelo.

PODIJELI