Bježeći od pendreka čikaške policije, iscrpljeni pubertetlija domogao se gradske periferije, te tamo spretno uskače u stočni vagon, kojim se nakon nekoliko dana dovezao na drugi kraj američkog kontinenta. Promrzao, smrdljiv i gladan kao vuk, više mrtav nego živ, dovukao se do svoje kuće, gdje ga je dočekala majka već navikla na njegova višemjesečna izbivanja. Sin joj je bio avanturist, koji ne samo da nije završio nikakve škole, nego ih nije niti pohađao, govorio je slengom, a o gramatici nije imao pojma.
Samo petnaestak godina kasnije taj čovjek opet je putovao istom željezničkom prugom. Konobari su mu donosili kavijar i štampu, a članovi društvene elite dodijavali su mu, ištući ga autogram i trenutak pažnje. Opravdano je uživao status najuglednijeg i najplaćenijeg pisca na svijetu. Postoje ljudi, koji svojom grandioznošću natkriljuju ostale, a on uistinu jest jedan od takvih rariteta. Njegovo ime je Jack London.
Ostavio je iza sebe cijelu biblioteku fenomenalnih romana, a u posljednjem “Zvjezdani lutalica” čitatelj mora primijetiti da autor daje naznake napuštanja svog ateističkog stava. Smrtni hropac ga je zatekao sa samo četrdeset godina i ne zna se, je li tada zazvao ime Isusa Krista, kojeg višekratno spominje u spomenutom djelu. Bio je plemenit, svoje bogatstvo i kućni krov je dijelio s klošarima i siromasima, te je posjedovao nadnaravnu snagu volje i radišnost. Bio je hrabar i neustrašiv, jer se nitko i nikada nije tako brutalno obračunao s američkom oligarhijom kao on u svojim političkim djelima. Smatrao se tragačem za istinom. Je li ga ta potraga naposljetku dovela k Isusu­, ostaje enigmom.
Kada bismo na domaćoj javnoj sceni trebali nadjenuti nekoga hvalevrijednom sintagmom “tragača za istinom”, onda nam mora prvo pasti na pamet ime Krešimira Mišaka, autora istraživačke emisije “Na rubu znanosti”. Nitko poput njega nije zavirio toliko duboko iza političkih i znanstvenih paravana pri tome objavljujući sva svoja saznanja. Nažalost, i on je još uvijek daleko od Isusa Krista, ali potraga i dalje traje.
Čovjek može naći Boga, odnosno odlučiti se za Njega sve dok diše. Nas vjernike također treba upozoriti, da su i vrata izdaje isto otvorena sve vrijeme ovozemaljskog života. Apostazija je grčki naziv za otklon (otpad) od Boga. Na štovanom čitatelju ovog predivnog portala je da ustraje u vjeri i da u svoje molitve uključi ovu dvojicu tragača za istinom, a ako se usliše te naše molbe dragom Bogu, siguran sam da će tada od sreće proplakati cijelo Nebo. Unaprijed Vam zahvaljujem i Bog Vas blagoslovio!

Trpimir Matković

PODIJELI