Danas je u Panami počeo Svjetski susret mladih koji će trajati do 27. siječnja. Nekoliko dana prije tog velikog međunarodnog susreta, nadbiskup Paname, José Domingo Ulloa Mendieta, u jednom je intervjuu kazao da je Crkva u Panami živa, spremna za razgovor s onima koji su drugačiji, ali ne i daleki, zna voditi ekumenski i međuvjerski dijalog, ona je Crkva u službi svima i ne isključuje nikoga

Massimiliano Menichetti; Mate Žaja – Vatikan

Na pitanje o pripremama za predstojeći događaj, nadbiskup José Domingo Ulloa Mendieta je rekao da su one najprije bile podržane molitvom te su time projekt stavili u Gospodinove ruke. Nadbiskup je istaknuo da je tijekom posljednje dvije godine, svakog 22. u mjesecu bio Dan molitve za Svjetski susret mladih. Pritom je objasnio da su izabrali dan na koji se u listopadu spominjemo sv. Ivana Pavla II., pape koji je pokrenuo taj susret. Nadbiskup Paname kazao je također da su im pomagali i profesionalci koji su – prema njegovim riječima – proces pripreme organizirali na vrlo metodičan način, što im je omogućilo da prate svaki korak u različitim ograncima Organizacijskog odbora.

Crkva koja izlazi na periferiju, spremna na dijalog

Papa će u Panami naći Crkvu koja je mlada i radosna, autentična, etnički i kulturalno raznovrsna, ima živu vjeru i zalaže se u navještaju Evanđelja – rekao je nadbiskup i dodao – Crkvu koja neće iznevjeriti povjerenje koje je Papa dao toj malenoj prevlaci kako bi organizirao jedinstven i povijesni događaj poput Svjetskog dana mladih. Crkva je to koja pristaje uz nauk pape Franje, te naviješta izlazeći u potragu za onima koji su na periferiji. Ona vodi dijalog s onima koji su drugačiji, ali ne i daleki, te zna voditi ekumenski i međuvjerski dijalog. Crkva je to koja služi svima i ne isključuje nikoga.

Poticaj na potragu za odgovorima na životna pitanja

Na pitanje što očekuju od predstojećeg susreta, nadbiskup Ulloa Mendieta je kazao da se nadaju da će od njega imati koristi većina mladih u Srednjoj Americi i na cijelom američkom kontinentu. Nadaju se također da će mladi na kraju biti potaknuti na potragu za odgovorima na egzistencijalna pitanja, koji će im pomoći u određivanju vlastitoga životnoga projekta. Oni koji ne mogu biti fizički prisutni moći će događaj pratiti na različitim komunikacijskim platformama.

Papa ih dolazi potvrditi u vjeri

Svim mladićima i djevojkama koji će sudjelovati na Svjetskom susretu mladih u Panami nadbiskup Ulloa Mendieta je poručio da dopuste da ih pomiluje milosrdna ljubav Nebeskoga Oca, da na najbolji način iskoriste pripremne kateheze i riječi Pape koji ih dolazi potvrditi u vjeri i reći im da ih Crkva i društvo trebaju. Na kraju im je poručio da imaju hrabrosti odgovoriti na Božji poziv, uz molitvenu podršku Crkve.

Izvor: https://www.vaticannews.va

PODIJELI