Sveta Obitelj

139

SVETA OBITELJ

Post 15, 1-6; 21, 1-3fra mate tadic

Ps 105 (104), 1-2. 3-4. 5-6. 8-9

Heb 11, 8. 11-12. 17-19

Lk 2, 22. 39-40

UVOD

Iako je Bog, po svom utjelovljenju Isus je rođen i odrastao u zemaljskoj obitelji i povijesnom trenutku. Upravo iz tog razloga, Božić koga smo proslavili i današnji blagdan čine jedinstvenu cjelinu u kojoj slavimo i zazivamo Isusa, Mariju i poočima Josipa.

Okupljeni smo danas kao članovi Božje obitelji, a Bog nas prihvaća kao svoju djecu. Stoga stanimo pred svojega nebeskoga Oca i zamolimo ga za oproštenje svih naših grijeha, napose protiv dobra naših obiteljskih zajednica.

 

HOMILIJA

U jednim našim novinama mogli smo pročitati o jednoj od najbrojnijih obitelj na području Hercegovine, roditelja Gojka i Jelke. U obitelji imaju čak 14-ero djece od 2 do 21 godine. Kod nenajavljenog dolaska, posjetitelji su mislili da će zateći brojnu nemirnu djecu, razbacanu obuću i igračke uz dječju graju. Ali su se iznenadili, jer ih je dočekao sasvim drugačiji prizor.

Red i čistoća – sve na svom mjestu. Osjeća se kako vlada pravo obiteljsko ozračje, međusobna ljubav, odanost i razumijevanje, uzajamno pomaganje. Iz očiju im se zrcali skromnost, poštenje i lijep odgoj. Prevladava vjera u Boga, kojom su supružnici nadahnuli i svoju djecu. To su temeljni razlozi zbog kojih se članovi obitelji ne žale, niti žele reći da imaju poteškoća.

Otac i majka stalno zahvaljuju Bogu što im je podario, mnogo sretne i zdrave djece. Roditelji im pomažu koliko mogu, dok starija djeca pomažu mlađima. Kažu: „Vjerujemo da će Božja providnost svima upraviti. Stoga se ničega ne bojimo!“

Roditelji svjedoče kako su „djeca svjesna da im ne možemo pružiti sve što zažele pa i ne traže. Zadovoljni su onim što imamo.“ Ponekad im pomognu i dobri ljudi. Majka Jelka ističe kako sve izdrži i ništa joj nije teško. Oko oblačenja i hranjenja mlađe djece pomažu joj starije kćeri. Majka ističe: „Veseli me kako se vole i s ljubavlju pomažu jedni drugima. Za djecu se uvijek nešto nađe, a nama kako bude. Svi smo zadovoljni onim što imamo.“

Za Božić su ukrasili božićno drvce a djeca izradili jaslice. Roditelji kažu: „Kao i svake godine pripremit ćemo malo bolju hranu s više mesa i dosta kolača, jer ih djeca vole. Zajedno u molitvi dočekat ćemo Isusovo porođenje. Za Božić ćemo se okupiti oko blagdanskog ručka i uz upaljene božićne svijeće zajedno moliti, zahvaljivati Bogu. To djeca iščekuju s posebnom radošću. Potrudit ćemo se da barem najmlađima ponešto darujemo“ – kažu roditelji.

Bračnim parovima poručuju da se ne boje imati mnogo djece, jer oni usrećuju, zrače ljubavlju i pružaju nadu. Majka Jelka kaže da se odmara tek kad sva djeca legnu, a nikada ni od koga nije tražila pomoć. Ni na čija vrata nije pokucala niti kad joj je bilo teško. Dobri ljudi ponekad pomognu.

Blagdan Svete Obitelji u Crkvu je uveden na poticaj katolika iz Kanade, među kojima se u XIX. stoljeću počela širiti pobožnost prema Svetoj Obitelji. U svijetu gdje i majke moraju zarađivati izvan kuće, Sveta Obitelj je uzor obiteljskih vrlina. Po odredbi hrvatskih biskupa ove nedjelje se slavi i Iseljenički dan u skrbi za vjernike izvan domovine u potrebi očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta i obiteljskih vjernosti u tuđini.

Jeste li ikad razmišljali o tomu s kime se u životu najviše svađamo, s kime najviše vremena provedemo u prepirci i raznim oblicima naganjanja? Nećemo li se začuditi kad kažemo da se najviše vremena u svađi provede sa svojim najbližima, nerijetko i sa svojim najvoljenijima: braćom, sestrama, roditeljima, djecom, supružnicima, rodbinom. Nije li neobično kako „najradije“ kvarimo odnose s onima, koji bi nam mogli najviše pomoći i s kojima bi nam moglo biti najljepše? Jer oni su tu, pored nas i za nas. Bog nam je dao te ljude da s njima izgrađujemo svoj mali kutak neba na zemlji, a poslije i u vječnosti.

Kristovo se utjelovljenje i rođenje događa u obitelji Josipa i Marije. A kada danas govorimo o obitelji, onda najčešće govorimo i slušamo o nevoljama. Obitelj kao mjesto nasilja, obitelj u raspadu, obitelj u krizi, obitelj u kojoj vlada otuđenje, sukob generacija, nerazumijevanje, nasilje, različite ovisnosti. I svi kao da naviještaju kraj toga oblika zajedničkog života da se kao mrtva pohrani u povijesnu ropotarnicu.

Kod biblijskih osoba Abrahama, Šimuna i Ane, vjera se očituje kao vjernost obećanju, strpljivost u iščekivanju i ustrajnost u službi. Život Isusovih roditelja mu pokazuje primjer vjernosti, koju će živjeti kao ustrajnost i strpljivost. Oni su pripremali put Gospodinu, što na jednak ili sličan način i danas može svaka naša obitelj.

„Sve što je važno nije očima vidljivo“, riječi su poznatoga pisca i pilota Antoina de Saint-Exuperya. To bi se nekako moglo reći i za nazaretsku Obitelj, koju danas slavimo. Mladić koji je bio Riječ tijelom postala, pun milosti i istine, žena koja je bila njegova majka i kojoj za života nije na um pala grješna misao, kamoli djelo i glava obitelji, poočim i skrbnik Josip kraljevske davidovske loze, koji je unatoč tomu svoj kruh zarađivao teškim naporom u znoju lica svoga. Njih troje je živjelo u svom jednostavnom domu.

Vjerojatno da nisu odbijali druženje sa svojim susjedima. Svoj život su dijelili s pobožnim, grješnim, tužnim i veselim ljudima. Sudjelovali su u velikim događajima za svoje selo na sprovodima i vjenčanjima, radovali se s radosnima, tugovali s ožalošćenima. Ponekad pružili utočište siromašnim putnicima i pokazali svoje milosrđe prema potrebnima koje bi susretali. A kad bi se na kraju dana ispunjenog raznim događajima okupili ponovno u svome domu, vjerojatno su jedni s drugima razgovarali o svojim doživljajima i osjećajima. Pokatkad se prepuštali promatranju lica i duše u šutnji, koja često više govori nego bilo koja riječ. Jedni u drugima mogli su prepoznati samoga Boga. Unatoč svoj buci svijeta oko sebe, željeli su ispuniti želju nebeskoga Oca. Iako na zemlji, njihova obitelj i dom bili su komadić neba.

I danas među nama postoje obitelji koje se ponašaju na sličan način i žive gotovo jednako kao i Sveta Obitelj. O jednoj takvoj smo već čuli. I danas ima obitelji koje su međusobno povezane i kojima je na prvom mjestu Bog i njegova volja, a možda je i vaša jedna od njih. I danas ima obitelji koje pomažu potrebnima, koje plaču sa zaplakanima i vesele se sa radosnima.

I danas ima i ovdje među nama muškaraca, žena i djece koji svoju obitelj i dom drže svetinjom nad svetinjama, djelićem neba na zemlji. Te obitelji i danas izvana izgledaju sasvim obično. Žive poput drugih obitelji i po ničem se izvana ne razlikuju od drugih. Međutim u njima raste život i svetost. Moguće je i u običnosti svakodnevnog života biti svet i imati komadić neba u svom domu. Ionako je ono očima nevidljivo najvažnije. Neka nam Sveta Obitelj u našim obiteljima bude uzor i na pomoći.

fra Mate Tadić, OFM

 

Objavljeni članci:

Rođenje Gospodinovo – Božić

4. Nedjelja Došašća

3. Nedjelja Došašća

Bezgrešno začeće B.D. Marije

Male zgode iz života velikih glazbenika (18) – Joseph Haydn (4)

2. Nedjelja Došašća

1. Nedjelja Došašća

Krist Kralj

33. Nedjelja kroz godinu

Male zgode iz života velikih glazbenika (17) – Joseph haydn (3)

Obljetnica posvete Lateranske bazilike

Čovjek nije otok da bude sâm

Male zgode iz života velikih glazbenika (16) – Joseph Haydn (2)

31. Nedjelja kroz godinu

Svi sveti

30. Nedjelja kroz godinu

Primjeri smislene bolesti i patnje

Male zgode iz života velikih glazbenika (15) – Joseph Haydn (1)

Crni mačak

29. Nedjelja kroz godinu

Bog je živ i djelatan

28. Nedjelja kroz godinu

Male zgode iz života velikih glazbenika (14) – Christoph Willibald Gluck (3)

27. Nedjelja kroz godinu

Živjeti radost i širiti nadu

Male zgode iz života velikih glazbenika (13) – Christoph Willibald Gluck (2)

26. Nedjelja kroz godinu

Iskustvo vjere zalog životnoga uspjeha

25. Nedjelja kroz godinu

Male zgode iz života velikih glazbenika (12) – Christoph Willibald Gluck (1)

Obiteljsko nasilje – stvarnost o kojoj se šuti?!

Male zgode iz života velikih glazbenika (11) – A. Vivaldi

24. Nedjelja kroz godinu – Uzvišenje svetog Križa

Bog okreće na dobro

Male zgode iz života velikih glazbenika (10)

23. Nedjelja kroz godinu

Traganje za smislom

Male zgode iz života velikih glazbenika (9) – G. F. Händel (3)

22. Nedjelja kroz godinu

Osobna vjera

Male zgode iz života velikih glazbenika (8) – G. F. Händel (2)

Depresija – moja najljuća neprijateljica

21. Nedjelja kroz godinu

Male zgode iz života velikih glazbenika (7) – G. F. Handel (1)

Depresija i stres – bolesti 21. stoljeća

20. Nedjelja kroz godinu<

Uznesenje BDM u Nebo – Velika Gospa

Male zgode iz života velikih glazbenika (6) – J. S. Bach (4)

“Uskrsnuće” iz pakla droge

19. Nedjelja kroz godinu

Put obiteljskom nasilju…

Male zgode iz života velikih glazbenika (5) – J. S. Bach (3)

18. Nedjelja kroz godinu

Vjerom bez straha kroz život

Male zgode iz života velikih glazbenika (4) – J. S. Bach (2)

Male zgode iz života velikih glazbenika (3) – J. S. Bach (1)

16. Nedjelja kroz godinu

Male zgode iz života velikih glazbenika (2) – A. Scarlatti i J.P. Rameau

Male zgode iz života velikih glazbenika (1) – Jean Baptiste Lully

Preminuo fra Vjeko Vrčić

14. Nedjelja kroz godinu

Smijeh iz vjeronaučnih klupa

Pozvani obnavljati sebe i svijet

SV. PETAR I PAVAO – apostoli

Hrvati među najstarijim narodima svijeta

12. Nedjelja kroz godinu

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo – Brašančevo)

 

PODIJELI