Što nam ne govore: 10 uznemirujućih činjenica o Facebooku!

110

Facebook pretpostavlja koliko ste inteligentni prema sadržaju kojeg gledate…

Facebook – kralj društvenih mreža – gotovo ga svi koristimo, a informacije koje dijelimo uzimamo zdravo za gotovo. Samo nas pokoji incident svjetskih razmjera, kao što je to pokazao Edward Snowden, upozori na to kako se svaka sitnica ikada objavljena na bespućima Interneta, može u tren oka upotrijebiti protiv nas.

No sama po sebi, zastrašujuća je činjenica kako netko naše podatke ‘skladišti’ i kreira naš život prema obrascima koje svakodnevno koristimo. List Verse donosi 10 zabrinjavajućih podataka koji pokazuju za što je sve ovaj društveni gigant zapravo sposoban…

1. Prepoznavanje lica

Vjerojatno mislite kako je prepoznavanje lica ‘baš super’ jer omogućuje brzo ‘tagganje’ prijatelja na vaše slike. Ovaj algoritam toliko je dobar da prepoznaje lica u 98 posto slučajeva. Neki korisnici boje se kako će vaše facijalne podatke Facebook prodati trgovcima. Ako se pitate zašto bi to napravili, sjetite se scene iz filma Minority Report, kada se lutka u izlogu koju gleda Tom Cruise mijenja ovisno o tome što trgovina zna o njemu.

2. Zna na kojim ste mjestima

Ako ste u gradu, a Facebook prepozna točnu lokaciju vašeg kafića u kojem upravo sjedite, možda ćete pomisliti kako vam svojom točnošću zapravo radi uslugu. No što ako imate uhodu ili bivšeg dečka koji predstavlja opasnost, a on ima uvid u mjesta na kojima se krećete?

3. Osjećate se lošije

Istraživanja na Yaleu dokazuju ono što zapravo svi već znamo ali ne želimo priznati: zbog korištenja društvenih mreža osjećamo se lošije. Zaboravljamo kako komunicirati licem u lice, ljubomorni smo na lažnu sliku ispunjenog života naših Facebook prijatelja, a naše samopouzdanje pada neslućenom brzinom ili nas pretvara u narcisa.

4. ‘Jedne te iste objave’

Kako bi vas zadržao, Facebook će pažljivo birati one objave koje su u skladu s vašim interesima što dovodi do smanjenja raznolikosti i na kraju krajeva do zaglušenja informacijama. Primjerice, ako se identificirate s lijevom ideologijom, nikada nećete vidjeti neke pozitivne strane konzervativnih političara jer će vaš zid biti prepun afirmativnih vijesti iz lijevog spektra.

5. Pomaže u razvijanju psihičkih oboljenja

Djevojčice u adolescentskom razdoblju, uz bombardiranje naoko savršenih tijela na društvenim mrežama, imaju veće šanse za oboljenje od anoreksije ili bulimije. U opasnosti su i osobe koje su sklone ili već imaju jedno od psihičkih oboljenja.

6. Osjećate se usamljenima

Kada gledate što vaš prijatelji i poznanici rade, zapravo podsjećate sebe na one stvari koje ne radite. Korištenje Facebooka povećava osjećaj samoće i to samo nakon 2 tjedna korištenja!

7. Facebook o vama zna više nego što mislite!

News feed je kreiran tako da što više vremena provodite na njemu. On ‘pušta’ vijesti i objave na temelju onog što volite ili vas zanima. Facebook čak pretpostavlja koliko ste inteligentni prema sadržaju kojeg gledate.

8. Politička cenzura

Iako je ideja Facebooka da stvori društvo koje je otvoreno i slobodno, ova mreža cenzurirat će ‘nepodobne’ stranice i objave. U posljednje vrijeme zabilježena je čak i cenzura političke satire!

9. Sa zadovoljstvom će prodati vaše podatke

Svi mogu dobiti pristup vašim osobnim podatcima, pogotovo oni koji su spremni platiti velike svote. Primjerice, nedavno je MasterCard kupio Facebook podatke kako bi dobio uvod u ponašanje i želje svojih klijenata.

10. Zna kada spavate

Na osnovu vaših aktivnosti na Facebooku, može se napraviti vrlo detaljna tablica ili graf vašeg spavanja i navika spavanja!

Izvor: www.vecernji.hr

PODIJELI