Sveti Franjo Asiški pomaže otkriti duboku vezu između siromaštva i evanđeoskog puta

Benedetta Capelli, Ivica Hadaš – Vatikan

Sveti Franjo Asiški za mene je čovjek siromaštva, mira, čovjek koji voli i čuva stvoreno – rekao je papa Franjo susrevši novinare 16. ožujka 2013. godine, nekoliko dana nakon što je izabran za papu. Tada je protumačio izbor svojeg imena i naznačio glavne smjernice papinstva. Nekoliko puta u pet godina pontifikata Sveti Otac je opisao svetoga Franju Asiškoga kao onoga koji pomaže otkriti duboku vezu između siromaštva i evanđeoskog puta, što znači da samo oni koji slijede Isusa primaju pravi mir.

Mir svetoga Franje je Kristov mir, a nalaze ga oni koji uzimaju na sebe njegov jaram, to jest, njegovu zapovijed: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ – rekao je Papa tijekom mise 4. listopada 2013. godine u Asizu. U svojem tweetu Papa danas piše: U odlučujućem trenutku svoje mladosti sveti je Franjo Asiški čitao evanđelje. I danas vam evanđelje pomaže da upoznate živoga Isusa koji vam govori u srcu i mijenja vaš život.

Svetu je misu danas u Asizu predvodio napuljski metropolit, nadbiskup Crescenzio Sepe, u koncelebraciji s drugim biskupima i svećenicima, i u nazočnosti predstavnika građanskih vlasti, novinara i više od deset tisuća vjernika.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

 

 

PODIJELI